Monday, November 30, 2015

2nd Pregnancy : 39 Weeks

Tup tap tup tap..da 39 weeks da..xde harapan bersalin bln november nmpknye..hee..puas da pujuk baby klua mase my birthday 27 november lpas..tp nan hado..bby blom puas brehat dlm perut ibu...rini da 30 november,pn xde nmpk tande nk kluar lg..nmpknye 2nd baby ni pon baby december same ngan kakak nayli gak..its ok baby..take ur time..huhu..

kali ni rasa lama btol tunggu nk bersalin sbb da dpt cuti awal sbulan kan..makanya ddk uma sbulan mlayan kakak nayli n wat keje opis skit2 dr rumah..mmg rasa lmbt sgt mase berlalu..smpi aku sendri rase bosan yg amat ddk umah..hee.. mcm ni berangan nak jd full time housewife?? Baru sbulan da rasa headache da..huhu..laki aku kata sbb da biase keje kn..bl kne ddk uma mmg mati kutu sbb xde pe nk wat..xdenye 24jam aku nk mlayan nayli wat activity..sbb ikut mood ibunye gak..org pregnant ni kan mood berubah ubah,kjap ok kjap x..huhu..kekadang asyik nk marah je..xtau la ape yg di stresskn..huhu..

Smlm smpt la bawa kakak nayli g playgroup anjuran Homeschooling Genius Syurga..hujung2 ni kakak nayli manja sgt2..nk melekat je..tido x nk jauh..nk kne peluk..die tau agaknye bby klua ti mesti da xleh layan die sgt kn..

Ni gambo mase kat playgroup..wat kat Senawang..walaupn da terboyot2..ku gagahkan juge melayan anak syurga ni..





Hope baby kluar la this week..hee..xsabo nk pakai baju pink hospital da..hee..kt selfie dulu

Sunday, November 15, 2015

Nayli's 1st Concert & Graduation Day

Assalamualaikum..bg mak2 yg ade anak kat taska or tadika..masa ni la yg ditunggu stp hujung tahun..concert & graduation day..hari ni..14/11/15 merupakan Graduation and Potential Day for Brilliant Kids and Zaza Cerdik..of coz aku teruja sbb 1st time kot nk ngk nayli wat persembahan kat stage..mak n abah aku pon ikut skali,excited nak ngk cucu..



Actually aku xtau ape persembahan yg nayli akan wat..yg aku tau die ada wat 4 persembahan ngan kwn2 die..n nayli plak bln ni 3hari je die g skola..sbb aku kn mmg da start cuti bersalin,ayah nayli plak da kne transfer seremban..nayli plak skola kat nilai..xde sape nk hntr g school..tp disebabkn kne training punye pasal 3 hari 2 atok nayli hantarkn..mak aku mmg da x bg aku drive da boyot2 ni..

Concert ni wat kat Nilai Spring..start kol 2.30 ptg..yg paling aku risau adalah mood nayli..kol 1 ptg waktu tido die..tp kol 1.30ptg die da kne ada kat sane..mase otw g sane plak die xnk tido..hmm..nayli ni plak kalu mngantuk tantrum lain mcm nanti..

Concert ni wat skali ngan taska Zaza Cerdik..kat zaza cerdik ni dr baby 6m-3yrs..yg dtg wat persembhn umur stahun lbh ke 3 yrs..comey tau ngk ragam bdk2 kecik..bile nek atas stage,ada yg terlebih berani,ade gak naik trus menangis takut..hihi..

Nayli ada wat persembahan Kun Anta Dance,Dikir Moden,Bercerita n bacaan surah al-fil and ade special performance utk teacher..

Rupenye nayli jadi pencerita utk kisah tentera bergajah (surah al-fil) dgn student 5 years..terkejut aku tau..sbb mcm x sangka nayli berani..huhu..aku ade share video nayli skit kat instagram..ngk kat sane la ye..bile aku perhatikn..nayli ni ketot je rupenye dikalangan kawan2..tp suara lantang..haha..2 org kata kecik2 cili padi.:p



Gambo ni Nayli n kwn die ngah baca cerita..nayli siap bertakbir 4x dgn semangat nya..Allahuakbar!aku ngan ayah nayli da dok bantai gelak kat depan bile ngk nayli punye semangat..huhu

Ni plak masa wat persembahan Dikir Moden..cer cari mana nayli??



Time ni aku da risau..sbb muke nayli da mngantuk..muke da xde mood..tp still wat performance lg walaupn muke da lemau..ni 3rd performance..masuk je performance terakhir,mmg die da ngantuk tahap gaban kot..masam ngan mata layu..sambil gigit kuku..haish..slumber je mukenye..da hujung2 performance baru die follow..



Then sesi graduation..pakai jubah..ni nayli bergambar ngan pengetua Brilliant Kids..nayli gak dpt Best Reading Award and Best Spelling Award..sume student.pon dpt award gak..cume lain2 kategori..



Ni dorang nye sesi bergambo ramai2..muke nayli mmg da layu da 2..ngantok sgt2 da 2..pas2 ade gak sesi bergmbo ngam parent kat stage..aku g die trus peluk aku..ngantok sgt..haha..


Ibu,ayah and nayli..mcm g konvo U la plak..hee..lpas sesi bergambo 2 bg nayli relax2 jap..mkn kuih skit..die ngantok plus lapar sbenanye..bl perut da berisi..baru mood die dtg..da g berlari sane berlari sni..2 baru la nayli..bidak yg mmg x geti ddk diam..:p..kalu die ddk diam maknenye ade something wrong somewhere la 2..huhu..bese la bdk telebih gule..;p



Ni tcher nayli kat school..tcher aida n ika..nak soh amek gambo punye la payah si nayli ni..b4 concert ni aku ade wat birthday celebration nayli kat school..tchernye ckp untung akak dpt anak bijak mcm nayli..erk..alhamdulillah..tcher kate kalu die ajar,nayli x heran sbb sume die da tau..kalu wat activity ngan kwn2 br die suke..yup..2 je tujuan aku hntr nayli g school..nk bg happy..bab blajar sume 2,aku leh homeschooling je..sbg ibu kt tau level anak kt mcm mane..

Actually..thn dpn nayli da x school kat Brilliant Kids lg da..sbb ayah nayli da pindah seremban..aku laki bini decide next year nayli x skola..nak wat homeschooling and jusy hntar extra class like swimming,archery etc..tp nayli asyik ckp nak masuk skolah agama..adeh..aku xde g survey mana2 skola lg pn..ngan nk bersalin lg ni..xtau la mcm mane..

Lg 1 nak cete,lpas nayli da kenyang 2..die trus g dekat2 stage..pas2 die g amek microphone n naik atas stage menyanyi..apakah???aku terkejut sbb spontan je..die berangan buat performance sorang2 atas pentas weh..haha..xde segan silu btol..da lama masa 2 ada parent ngah bergambo atas stage 2..hihi..nayli2..ngk la video die 2..huhu..special performance tuh..haha


video




Bye bye Brilliant Kids..yg penting nayli happy sepanjang die skola kat BK..and kali sekeluarga happy with the concert yg sgt sempoi..ngan bdk2 kecik..xde nye la teratur sgt..hihi..tp comel n cute..habes dlm kol 5 ptg,masuk kete nayli trus tertido..mmg ngantok sgt..

Friday, November 13, 2015

Set bersalin yg menjadi pilihan

Masa anak 1st lu..aku xde heboh pon cari set bersalin utk berpantang..sbbnye aku makan set salindah..set ni dr awal mengandung 3 bln sehinggalah berpantang..set salindah ni hemeopathy..just letakkn pil 2 kat bawah lidah je..rasa manis2..tp for 2nd pregnancy ni aku xmkn pon..saje tukar angin utk anak ke 2..da la ubat klinik pon x mkn..hee..aku just makan asid folik je masa awal2 mengandung smpi 3mths..pas2 aku mkn VCO je..2 pon culas..hee..pas2 ni da hujung2 ni aku mkn iberet..2 pon terpakse weh sbb HB aku drop..kalu x kompem aku xmkn..

Pasal set bersalin yg menjadi pilihan aku kali ni..aku ada survey 2 jenis..Tanamera and Spa & Ma..dok la asyik baca testimoni pengguna..setelah ditimbang tara,akhirnya aku memilih set ini



Set bersalin Spa & Ma..Dutanya Sari Yanti tu..aku dok compare la set ni ngan Tanamera..akhirnye hati aku terpikat utk beli set berpantang Spa & Ma ni..tp aku pakai gak brown soap Tanamera dr masa pregnant 7m lg..sbb ramai org kata brown soap ni bgs utk tanggalkn kesan2 hitam masa pregnant..aku beli loose je..

Set bersalin Spa & Ma memgandungi 11 produk premium spt gmbr di bawah..ikhsan dr mr.google..tp aku beli 10 je..aku x amek bengkung sbb da ade yg dulu punye..xnak mmbazir..lgpon aku target nak beli corset premium beautiful masa pantang ti..drp b4 pregnant nak beli..tp x beli2..hee..nak cantik punye pasal kn..



Aku beli online je dari Kak Engku Bidan Bersalin..harga RM 280 termasuk postage..ni da tolak harga bengkung..

Wat masa ni aku xleh nak review samada bgs or x set bersalin ni..tunggu aku da gune k..ni aku da nk 36 weeks +..aku pujuk baby kluar time besday aku 27/11 ti blh x??..hee..time 2 da 38 weeks da..nak dgr idok baby ni kata ibunye..tiap mlm kakak nayli ckp ngan adik baby kluar time besday ibu tau..huhu..snang blh celebrate skali..doakn smoga semuanya dipermudahkn..

Thursday, November 5, 2015

Small World Play Ideas : Castle

Lama da x up entry pasal homeschooling nayli..mcm2 da wat..tp xde mood nak menulis..hee..ni sementara tunggu giliran utk check up,meh la hupdate laju2 sblm hilang mood;p

Ni project 2 hari lpas..bgn tido pg2 trus ajak nayli wat castle gune cardboard and toilet roll paper..eh byk masa aku ek??aku kn da start cuti tunggu nak bersalin je;p..ddk berdua ngan nayli..haruslah diisi dgn activity yg bermanfaat..cume aku xwat messy play..sbb mak buyung x larat nk ngemas sgt..

So,ni la hasil castle yg kami buat



Close up skit..toilet roll paper 2 aku balut ngan lebihan wall paper yg ade kat uma..atap,door n window die 2 gune kertas warne je..nayli tolong tampal2 je..ngan tolong painting batang pokok n potong pokok..pas2 ltk double tap tampal..castle 2 gune kotak2 lukis2 skit gambar bata 2..simple je..idea asal memule aku nak nayli painting toilet roll paper 2..tp aku ngk ade lebihan wall paper ,tampal gune 2 je la,aku malas nak ngemas2..paham je la kalu nayli da start men water colour..lama ti nak siap castle nye..pas da siap nayli wat la deco2 yg die nak gune toys yg sedia ada kat uma..siap buatkn rumah org gaji la kat tepi castle 2..huhu..kuat berangan..siap ade my little pony..nayli die hard fun little pony tau..





Ni die kata tempat princess shopping..shopping brg dapur..then kat castle nayli siap ade robocar poli..tp ade poli and roy je..aku tanye mane amber ngan heli,nayli kata dorang cuti time 2..haha..padahal die malas nk g amek amber n heli kat bilik atas..gambar atas 2 nayli kata car wash..poli ngan roy tgh take turn utk dicuci..:p





Ni plak nayli kate tmpt sauna princess..haha..siap ade tempat sauna ko..mcm2 die ubah kat castle die ni..dr pg smpi ke mlm dok main bende ni..mlm nye lpas laki aku blk keje..lagi byk bende yg dorang berangan kn..laki aku mmg suke melayan nayli..ngan wat small world idea ni..mcm2 idea yg laki aku n nayli cete..siap ada hulubalang yg jaga castle la..ade spider besar yg jahat nak serang castle..2 yg ada robocar poli and the gang 2..jaga keamanaan castle la 2 kononnye..

K la..2 je ..ape kebaikan permainan mcm ni aku da penah cete kat post2 sblm ni..mls nak tulis lg..hee

Sunday, November 1, 2015

Nk bebel santai jerk..

Sejak kluar ward ritu..sehari je aku g opis,hari isnin minggu lpas..pas2 kne halau balik ngan bos..hee..bos aku bg kebenaran buat keje dr rumah..tp actually xde wat keje pon sbb sume keje aku die pass bg assistsnt..pas2 die soh aku wat automatic reply kat email bgtau org yg aku da start maternity leave..

Alhamdulillah..aku x pernah minta cuti or excuse pon..tp bos aku soh rehat je kat uma,to reduce movement..bab gaji dont worry..jln mcm bese..maknenye aku cuti awal sbulan..then cuti bersalin aku start dr date aku bersalin ti..isnin lpas mase g keje aku da settle sume,inform HR yg aku trus cuti n wat keje kat uma atas kebenaran bos..so HR kate,time cut off date utk gaji ti die akan bg boss aku sign then diorang akan masukkn gaji mcm biasa..naseb bek gj jln mcm bese weh..sbb aku actually annual leave pon da habes..kalu nk cuti awal tolak gj mmg aku xnk la..tp da bos aku baik hati..syukur..

So aku ddk uma,just pantau2 email je then remind assistant aku..die akan wat keje n x phm die refer aku..aku ok je nk wat keje dr uma..tp assistant aku kate,keje2 baru masuk bos aku pass kat org len..aku serba slh gak. Tp da mmg die bg rehat kn..so rehat je la..

Every week aku kne g check up kat KK mcm bese..ni nk masuk 35weeks..HB low plak skang ..tiap hari kne check blood pressure..low je manjang..aish..pehal ntah..bab uri aku td ade g wat rawatan islam..laki aku bawa..mudah2 uri semakin naik n x turun..kalu ok in sha Allah blh bersalin normal.. Dgn izin Allah..wat keje berat mmg aku x brani..sbb tkt uri turun smule..36 weeks ni ade scan lg nk ngk kedudukan uri..

So ape keje aku wat kat uma?? Aku byk prepare activity homeschooling utk nayli n prepare flash card utk baby..byk da activity homeschooling nayli,tp mmg aku blom ade mood nk bercerita kat blog..kalu rajen pon kat ig je la..2 pon x sume aku share..mak buyong x larat..huhu

Brg2 baby da siap kemas,tp brg aku sendri blom packing lg..berdebar2 bl hari maken dekat ni..semoga segalanye dipermudahkn..aminn..