Monday, September 29, 2014

Bile anak nak bertudung

Aku suke ngk bdk2 kecik pakai tudung..nmpk comel g2..dulu aku soh nayli pakai..langsung xnak..pakaikn trus die cabut tau..jeles aku ngk anak org len kecik2 da pakai..

Tp sejak 2 menjak ni..nayli sendri yg nak pakai tau ngan rela hati..die sendri request..kat uma mase 2 mmg xdela tudung bdk kecik..so aku pakaikn je die tudung lame aku..huhu



Ni plak gambo g men kat playground..gigih nak pakai tudung..da la tudung aku besar..die pakai terkibai2 ngan kayuh basikal die g playground..so aku masukkn tudung dlm baju die..huhu..smpai blk umah x buka tau tudung 2..



Ritu aku g Big Bad Wolf mase jumaat mlm ritu,siap pakai sedondon ngan aku warne purple..die pakai tudung nenek die..pn blh..haha



Bl laki ku ngk nayli mcm suke je pakai tudung,ri sabtu lpas aku g seminar kat shah alam,laki aku ajak g GM Klang..shopping baju n tudung nayli..hee..smangat..

Ni gambo smlm g kedai orkid..





Comey je..haha..xtau smpai bl tahannye..bese la bdk2 ikut angin kn..

Seminar Kaedah Mengajar Membaca Kaedah Fonik

Assalamualaikum..

Sabtu lpas,27/9..aku join seminar mengajar membaca kaedah fonik anjuran ReadNetwork di Perpustakaan Raja Tun Uda,Shah Alam..ReadNetwork ni publisher bagi buku Bacalah Anakku,Read Easy and Al- Furqan..dlm entry lame aku byk da aku cete pasal buku2 ni..sbb aku ajar nayli gune buku keluaran Read Network ni..



Mase pendaftaran aku bawa si nayli..die nmpk je banner ni dr escalator die da menjerit.."ibu..ibu..book readeasy 2 same ngan nayli punye la"..nayli mmg ingat buku2 yg aku beli utk die..

Oleh krn seminar ni kat shah alam,kol 7.30 pg aku da gerak dr seremban..dlm 8.30 pg da smpi library ni..sian nayli..kne bgn awal..tp nayli x ikut aku masuk dlm audutorium pon..aku tau jenis nayli mcm mane..kompem die x akan ddk diam..nanti aku x concentrate nk dgr, n risau gak akan mengganggu peserta lain..nayli n laki aku ddk dlm library kanak2 kat ground floor..seminar ni 3 jam..dr kol 9am-12pm..

Seminar ni dikendalikan oleh 2 org penyampai..En Othman dan Pn Nik Eliani..mereka penulis bg siri cepat membaca Bacalah Anakku and ReadEasy..seminar ni bgs la bg parent yg nak tahu lebih lanjut berkaitan mengajar fonik ni..die afe ajar basic2 utk mngajar..kalu nak tahu lebih lanjut berkaitan fonik ni blhlah tanye en.google..hee..entry2 lame aku pon ade aku cete..ni taip gune hp,pyh nak letak link2 bagai..mcm nayli skang da gune buku readeasy no.4..aku ajar gune bi dulu memandangkn nayli mmg da blh membaca skit2..

Tp kalu ikut penyampai mase seminar..prefer ajar anak mmbaca umur 3y above..sbb mase 2 anak da pandai menggabungkan bunyi..tp bl anak umur 1 year,da blh perkenalkn bunyi..jgn ajar ABC ye..itu thumbs of rule die..mereka hanye perlu tahu bunyi dan dikaitkan dgn simbol (huruf) yg diajar shj..ini sbg asas utk dorang start membaca ti..

Kalu nak ajar anak mmbace gune siri membaca keluaran ReadNetwork ni..dorang mcm x prefer la penggunaan flashcard yg berulang2 mcm glen doman 2..buku Peter and Jane pon dorang x prefer..sbb pd dorang repetition 2 sbbkn bdk2 menghafal..bkn mmbaca..it depend la pd korang nk ajar anak korang mcm mane..mcm aku mmg aku da ajar nayli gunekn flash card dr baby..then die pon da blh membaca buku peter and jane 2..aku ajar die serentak gune read easy ni..so far xde masalah..malah aku ngk nayli lg advance dr umur die..

Nayli mmg da knal semua bunyi and kenal simbol huruf..aku dulu mmg elakkn die blaja ABC..tp lagu kanak2 byk sebut ABC kn..last2 die tau sendri..sigh...
Lgpn aku ngk kebanyakn parent mcm bangge je kalu anak pandai ABC kn..hee..kalu bdk kecik xtau ABC 2 mcm pelik je..ni akunye penilaian pd org2 yg aku jumpe la..tp x kisah la..pndapat and cara masing2..





Skang aku nak nayli mahir dlm menggabungkn bunyi...mmg aku xkn ajar nayli mengeja..kalu ajar mengeja,itu bknlah fonik namanye..cth mcm c...at..nayli sebut asing2..then soh die gabungkn..payah gak sbenanye..sbb nayli ngk word die trus sebut cat..haha..adeh..xpela..practice make perfect..da pandai mmbaca b4 blajar blaja fonik pon pening gak..hee..tp small matter je la 2..kan nayli kn??huhu..

Ritu bl aku pos kat FB..ade kwn2 aku yg tanye nape x inform ade seminar ni..ade la aku share..dorang x prasan kot..xpe jgn risau..nanti ade lg 1 Nov 2014 kat Putrajaya..jgn lpas kn peluang ye..

Lpas ni aku nak g kursus intensif mengajar BacalahAnakku and ReadEasy plak bln December ni..20 -21 Dec..jom ramai2..aku mmg suke g seminar utk ajar anak sendri..sbb aku rase itu tggjwb aku utk ajar anak..walaupn aku bekerja,xnk jdkn itu sbgai alasan..aku xnk lpaskn sume tggjwb aku pd cikgu..kesian la cikgu2..bkn anak kt sorang die nak ajar kn..sbb pd aku pendidikan haruslah bermula dari rumah..xkire ko bekerja ataupn surirumah..da...

Friday, September 26, 2014

Cete pasal free diaper aka potty train

Pejam celik nayli da 2thn 9bln..lg 3 bln nak 3 thn da..kejap je beso anak dara aku sorang 2..nak cete pasal pampers..bkn nak jual pampers tau..hee..akhirnye nayli da blh free diaper..tp..ade tapinye..ti aku cete..

Dlm 3,4 hari je trained..then ok..mase 1st day mmg asyik kejenye mengemop najis mughallazah je..haha..hangin gak..tp sbb tekad nk kne free diaper b4 3y..aku tabah gak hati meng3mop..haha..walaupn time 2 mak aku sebok ckp pakaikn aje pamper2..wat pe ssh2..aish..

Aku start wat potty train ni pn sbb da nayli da nmpk tanda2 xnk pakai pampers..die kencing skit pon die da soh buka pampers..bankrup la ibu ko ni wey..huhu..padahal ade je cloth diaper..to kalu kat luar mmg xgune..leceh..

Yg aku xleh lupe mase 1st day aku wat potty trained..aku bgtau die kalu nak kencing or yak bgtau tau..nayli jwb ok..confident je muke..pas2 tibe2 time die ngah main..die berlari g toilet..tp da terbabas kencing dlm seluar..haha..aku xdela marah ke ape..then lpas kluar dr toilet,die masuk blk nangis2 kate nak pakai pampers..ngamuk2 tau..hentak2 bdn..aku pujuk die..bg susu..aku bgtau yg die da besar..xleh pakai pampers lg..see??mase pakai pampers lu,sebok nak buka..bl da xbg pakai pampers..ngamuk2 nak pakai..sbb aku
rase die xleh concentrate nak main..tetibe rase nk terkucil kn..hee..kne lari2..

Aku wat time blk dr cameron ritu utk trained nayli..hari ke3 laki aku plak cuti..hari ke 3 da ok skit..da blh g toilet utk kencing..tp yak xpandai kawal lg..smbil berlari g toilet da ade tercicir..haha..

Pas2 hari ke 4 & ke 5..mak abah aku je kat uma..aku xtau la ape cete..hari ke 6,hari sabtu mase 2..mmg totally xpakai pampers..aku bawa g uma makcik aku pon,die da pandai..nak yak menjerit panggil aku n trus tuju g toilet..yak kat dlm toilet..kalu kat umah die ddk dlm potty train die 2..kat uma org,kat lantai je la..terpakse la aku pungut n cuci..naseb la kn..huhu

Tp kn..lpas mandi die mesti merengek nak pakai pampers..sbb 2 la aku rase die mls asyik nka g toilet..kalu bab kencing xde masalh..bab bl nk yak..3,4x die lari masuk toilet..tp x berak2 sbb feel 2 dtg kejap2..haha..sian aku ngknye..2 yg tensen je die..haha..mlm plak aku pakai kn pampers..ritu aku test die smpao kol 3 pg die mmg xde kencing..tp aku lak risau..so aku pakaikn la pampers.msok pg aku check,pampers basah..aku tanye la nape kencing dlm pampers??tau ape die jawab?? "Ibu pakaikan pampers,nayli kencing la"..grrrr...

So skang aku da paham,kalu aku pakai kn pampers..mmg die kencing ke dlm 2..kalu aku pakaikn cloth diaper..die tahan..kat toilet baru die kencing..mcm2 prangai..

So skang kalu jalan aku still lg pakai kn pampers..sbb malas aku nak lari2 cari toilet ti..haha..kat umah je die x pakai..ok la 2 kn...sbb mak nye yg x bape nak tabah mlayan kerenah anak..buatnye die terkucil dlm kete??hahaha...

Friday, September 19, 2014

Cameron Highland-Part 2

Ok kt smbg part 2 plak..bgn pg 2 aku dgr mak aku dok terbatuk2..semput..org semput mmg xleh bawa g tmpt sejuk..smlm smpai beria kate x sejuk la cameron ni..pas2 ape jd???huhu..kol 8 kat luar kabus tebal lg..pas2 hujan..lpas hujan baru kabus hilang..ktrg da siap2 ..then nak g breakfast kat pasar bwh hotel..lpas 2 shopping buah2 n sayur skit..



Da kenyang..ktrg check out..nk ajak tido 1 hari lg..mak aku xnk..xthn sejuk..hihi..then kononnye menghala ke tanah rata nk g Tmn Agrotek Mardi.tp pffffftt...da la jammed bangat..xjumpe plak 2..haish..hangin 1 bdn..ktrg da jauh fr tanah rata da..nk smpi ke ringlet sane..then nmpk ade Bee Farm..trus masuk..dr buang mase skt hati cr tmpt x jumpe kn..huhu

Kat Bee Farm ni tmpt bela lebah..then ade byk pokok matahari..ade kolam ikan..pokok strawberry..cantik!



Memule kne amek gambar ngan bee dulu..meremang bulu roma aku ngk sarang lebah ni dekat2..

Pas2 baru amek gambo ngan bunga bungaan..







Si nayli ni pon sebok gak nak amek gambo..aku amek gambo gune hp je..die gune dslr ..cett..lawan tokey ..

Lpas 2 kami gerak ke Boh Plantation..perjalanan mendaki ke ladang teh boh ni mmg mencabar..ngan jln kecik..kalu berselilisih ngan kete dr arah 1 lg..seriau..da la jln licin sbb gerimis..tp bl smpi puncak puas hati la..sbb pemandangan cantik..kat atas ni siap ada kilang proses daun teh..



Ni la daun teh yg da proses..ada mcm2 jenis..xgeti plak aku nk terangkn..huhu..mase dlm kilang 2..nayli nangis sbb takut dgr bunyi2 n ngk mesin gerak2..haha..blh tahan penakut..



Then ktrg lepak kat luar kilang proses 2..minum2 teh n mkn cake ..terpakse dok c2 sbb kat tmpt yg disediakn tok minum penuh da..ramai org..



Time beratur nak order mknn..



B4 blk..sesi bergambo dulu..





Tmpt terakhir yg ktrg nak tuju Cameron Lavender Farm..tp nk smpai ke sane alamak ai..jammed gilo2..kol 6 ptg baru smpai..

Otw 2 smpat jap singgah kat cameron valley amek gambo..time ni nayli da dibuai mimpi dlm kete..ktrg park tepi jln je nak amek gambo selfie ramai2..



Kat Cameron Lavender Farm cantik wooo..bunge lavender ngah berbunge..best gile aku ngk byk bunga2..



Farm ni besar..tp aku x abes pusing semua pon..nk masuk cmi RM5 per entry tau..xdpt dok lame dlm ni..sejam je..







Kat cni ade kolam ikan..so nayli byk abeskn mase kat c2 je..aku nk pusing2 pon x dpt..grr..suke sgt ngk ikan..



So kol 7 lebih ptg baru ktrg gerak blk trn dr cameron..hari pon da gelap..aku trn lalu simpang pulai..kete pon byk mase trn..smmpi seremban kol 12.30 mlm..

Letih tp best..sbb cuace sane nyaman je..blk cni panas smule..mlm slepas trn cameron..kol 2 pg mak n adik aku g hopital sbb smput..g bhgn emergency..hihi..ayah aku n laki aku plak nka demam..hee..aku n nayli je steady..paling steady nayli la..ngan mkn eskrim byk..batuk pon x..kalu aku musti da collapse..

Thursday, September 18, 2014

Cameron Highland-Part 1

Hye..cuti skolah kn skarang..korang bercuti ke mane???aku ni mcm ade anak skolah je laki aku kate..sbb planned g bercuti time peak mcm ni..sungguh weh..mase merancang aku x tau pon ngah cuti skolah..kalu tau,x hingin aku g memane..agaga..ngadap jammed je lebey..

Sabtu n ahad lpas aku bawa famly aku g cameron..kebetulan adik bongsu aku cuti sem..then selase 2 kn cuti hari malaysia..so blh smbung cuti pnjg skit..;p..ni kali ketiga aku g sane..tp 1st time g 1 famly..saje nk bawa mak abah aku plak..

Ktrg gerak pagi.. kol 8 lbh..tp ya ampun..kat nkve je da jammed..masuk highway nak ke perak 2 pon mcm semut geraknye..nak kat kol 3pm baru smpai cameron..b4 naik da siap2 mkn kat tapah da..so sampai2..trus check in..aku tido kat Kea Farm Valley Hotel Apartment..wat solat jamak siap2..then trn hotel..cari mknn kudapan kat pasar bawah hotel..dkt2 hotel 2 mmg tmpt jual2 hasil tanaman dr Kea Farm..

Lpas 2 trus gerak g Brinchang..konon nak g Big Red Strawberry Farm..sbb aku ngk dlm google tmpt yg harus dilawati..pusing2 x jumpe..waze pn memane ntah..pasrah..last2 pegi Kasi Manis Farm je..ngk bunga2..kat cni abah aku beli pokok orkid..mak abah aku ni hantu orkid tau..huhu

Nayli smpai2 laki aku da kne belikn chocolate strawberry ngan ice cream strawberry..yg mcm eskrim malaysia 2..sejuk2 da mkn ice cream..haish..



Pas da abes eskrim 2..die ngamuk lg nak eskrim cornetto plak..laki aku mlayan je..kalu aku jgn harap la nk dpt kn..



Then kami bermonopod ..hee..naseb bek ade monopod..padahal ade je tripod dslr..tp memasing malas nak amek dlm kete..huhu..

Lpas 2..ktrg gerak g Tanah Rata plak, singgap plak kat Healthy Strawberry Farm..farm ni kat sbelah Rumah Peranginan Persekutuan..rumah utk gomen..nak tido cni,tp sentiase full je..huh..



Kat Healthy Strawberry Farm ni same je mcm Kasi Manis Farm 2..ade bunge2..pokok strawberry..kalu nak wat self pick up blh..tp time aku dtg ni buah kecik2 je..yg mnarik kat cni aku rase eskrim coklat strawberry die..



Mahal tau..10 hengget ni..grrr...next destination Cameron Valley,Bharat Plantation..kt pi ngk teh plak..besttttnye udara kat cameron ni...mcm xnk blk..



Posing with siblings..



Ajak anak dara ni amek gambo mmg wat skt hati je..ngk la ape gaya die wat..haha..

Tp..lpas nmpk abg hensem..trus elok je die..siap ajak abg amek gmbo lg..aiyo..



Pas2 siap wat goyang inul lg..eeeehhhh..



Haha..suke beno die berjoget skang..hihi

Dlm kol 7 lbh ktrg gerak nak g brinchang smule..tp lame kat jln je..jammed..pffft..nayli da bising perut lapat..sebok asyik ckp nak eat..singgah jap kat bandar Tanah Rata..g mkn tomyam..



Beria ngk menu..muahaha..time ni aku mkn ikan siakap 3 rase,sayur kailan,telur dadar n tomyam campur..perghh..mkn sejuk2 ni..sedap aje!!haha..lg sedap sbb mak aku yg blanje..hihi

Lpas da konyang..ktrg gerak g pasar malam Brinchang..ya ampun...jammed yg amat..grrrr...smpai berasap tayar..haha..time ni da sejuk yg amat..aku rase lu aku dtg xde la sejuk sgt..kali ni smpi ketulang sejuknye..mcm2 la mak aku shopping kat cni..beli ole2 utk bw blk..



Yg si nayli sebok nak beli lion atas kpale die 2..die ngk byk bdk pakai..murah je..10 hengget..mase kat zoo negara ritu ada gak..tp mahal..bende len aku offer die..mcm bear strawberry ke..die xheran pon..huhu

Kol 10 lbh ktrg gerak blk hotel..mak aku da semput..sbb x tahan sejuk..blk mmg x mandi la kn..wat solat jamak trus tido..penatnye..si nayli je yg x geti tido..pas2 mcm xde prasaan sejuk pn..aku pijak lantai pn xtahan..pakaikn die stokin,die xnk..

Sambung part 2 plak la ye..hee

Tuesday, September 16, 2014

Paper Plate Craft : Slice of Watermelon

Slamat Hari Malaysia..hee..dok uma je hari ni..penat blk dr Cameron pon x hilang lg..cete nanti la nyusul..

Rini nayli wat craft activity..bgn pagi die da ajak wat painting..tp sbb maknye mls..wat activity yg x kecah2 je..da ptg baru dtg seru nak wat activity yg gune water color..2 pn lpas dpt idea lpas ngk kat pinterest..aku mmg suke cr idea kat pinterest ..lg 1 aku jenis suke wat activity yg bhn2 nye mmg da ade kat uma..so bl dpt idea blh trus wat..

Mcm paper plate mmg da ade kat dlm stor..lebihan mase wat besday nayli umur setahun lu..lame da..huhu..lpas nayli bgn tido ptg kol 4 ptg td,trus aku ajak die wat activity..

Memule aku cut out paper plate 2 kpd 2 bahagian..then aku sediakn warne yg nk digunekn..aku gune water color jname buncho ..then nayli start colour..







Siap utk slice pertama..yg ni red watermelon..



Pas da siap 1 slice..si nayli g panggil ayah die..then dorang wat yellow watermelon plak..



Kalu nak lg best..yg tang biji watermelon 2 gune la coffee bean seeds ke..mcm aku xde bende alah 2 kat uma..so nayli wat gune water colour warne hitam je..ok la 2..isi mase lapang anak kn..

Just nak bg tips kat ibu2 yg nak wat activity ngan anak..tp xde mase..aku syorkn korang wat activity yg simple2 je..janji korang dpt spend mase ngan anak2 da cukup bgs kn..daaa~~

Monday, September 8, 2014

Tido2 ayam??

Aku kn b4 tido salu la amalkn bace al fatihah,bace surah taha ayat 1-5 and surah alam nasyrah kat nayli..spy lembutkn skit hati die 2..pas2 kalu rajen aku bace skali al-latif 100x kat ubun2 kpale die 2..then aku gak salu la wat bercakap cakap ngan die time die da nak lena 2..bese aku sebut name die..ckp spy jd anak yg solehah..then aku minta maaf kalu aku ade termarah die ke..nak dijadikn cete..mlm td time aku ckp2 kat die..die mmg da tido..aku ckp la aku minta maaf kalu ade termarah sume 2..sbb skang mmg aku salu termarah die..tibe2 dlm tido 2 die blh jawab ye,sambil angguk mcm mengiakan ape yg aku ckp..tp mate tertutup..aik???

Aku rase mmg die dgr la ape aku ckp..ptt la kekadang bl die wat salah..die akan ckp "nayli minta maaf ibu"..padahal bese aku salu ckp kat die say sorry..die dgr ape yg aku ckp kat die time tido la 2..bgs tau cara ni..amalkn la kat anak2 korang..sbb aku ade bace kat mane ntah..time anak tido ni die serap ape yg kt ckp..sbb 2 tiap mlm mmg aku pasang vcd ayat2 quran..mudah gak die ingat bl nk hafal al quran..

Maken besar ni kn..nayli maken byk ragam..2 yg aku asyik nk melenting je..walaupon tau x elok wat mcm 2..tp mmg aku jenis baran skit..tahap kesabaran x bape tinggi..lg2 la skang nayli still x wean off lg..aku tensen die asyik nk ngempeng..asyik melalak je bl aku xbg..smlm nangis2 sambil ckp "ibu..ibu..nayli nak susu ibu..jgn lokek2 jgan nayli"..die dok ulang byk kali..da la mnangis kuat..bl aku kate minum la susu kambing..lg kuat die nangis.."xnk susu kmbg..nak susu ibu je!!"...nangis ngan gaya2 skali..haish..mesti jiran2 ingat aku xnk bg anak susu..padahal die xmo minum botol..hmmm..letih da wat mcm2 cara..ade cara lg x??ade x sesape yg bw anak brubat spy anak putus susu..aku bace doa putus susu pon xjln ngan nayli ni..

K la..blanje gambar nayli wat activity smlm..



Ritu aku ade kate nak cete pasal g zoo negara..hmm..xdpt la..sume gambar dlm hp hilang..hp aku problem..tmpt charger kat hp rosak..utk kali ke 2..nayli nye keje la ni..sukati je men tarik2 hp aku time ngah charged..hntr g service kat samsung..aku x back up pon pape pn dr hp..yela ingat die btolkn tmpt charger je..rupenye die format skali..hampeh..mencik!!sbb dulu mase hntr die xde pn format..haish..abes gmbr yg beribu dlm 2..gambar2 raye pon aku x back up..harap yg ade dlm dslr je..tp yg syg video2 la..lpas ni mmg kne sentiase back up ..

Tuesday, September 2, 2014

Mengajar phonics sendri kpd anak menggunakn Phonics Junction for Little Muslims


Assalamualaikum...aku nak share kat korang tools yg aku gune kat nayli..aku rase bende ni bermanfaat bg korang yg nak memperkenal kn alphabet and phonics kat anak2..

Dulu nayli pandai membaca dulu sebelum die kenal huruf ABC..actually aku mmg xde ajar die ABC pon..die tau ABC melalu video2 dlm ipad ayah die..dlm aku ajar die mmbace gune kn flash card words..sambil 2 aku perkenalkn gak kat die phonics..aku knalkn kat die alphabets and the letter sound..dulu aku gunekn buku read easy and bacalah anakku.. kalu beli buku 2 ada skali cd utk ajar ibu bapa sebutan phonics 2..b4 nk ajar anak, kt kne tau dulu nk sebut  phonics dgn btol..kang ajaran sesat plak ko ajar..haha

Kalu korang penah anta anak2 g playgroup..mesti akan tau lagu "Ant on the apple,a,a,a.."..aku da pegi 2 jenis playgroup..pendekatan yg dorang gune lebih kurang je..lagu yg same gak dorang gune..


Skang aku da blh nyanyi sendri ngan nayli kat umah..xyah g playgroup da..huhu..aku gune Phonic Junction for Little Muslims..ia more 2 islamic skit ..nayli pn da hafal skit2 lagu dlm buku ni..yg lg best die ade sediakn skali CD..so kalu korang rase mcm malas nak jd cikgu,ko on kn je kat vcd player..bg anak ko dengar..ko just tolong pgg buku selakkn je la buku 2..mcm aku kalu mls,nayli selak sendri la buku 2..huhu

Cth isi kandungan buku ni



Buku ni bersaiz A3..warne2 dlm ni pon mnarik..bdk2 mesti suke..Kalu nk tau cara menggunakan buku ni, kne la beli ye..hee..aku x jual tau..aku just nk share je bende2 yg bagus ngan korang..tp kandgn buku ni more islamic,and pendekatan yg dicadangk utk mngajar anak2 pon islamic..kalu non muslim mayb blh cr buku Ant on the Apple..

K..ni video pendek nayli mase die gune buku ni..aku mls nk join die..so aku buka kat radio je..haha..pandaila die bawa diri..sempt la aku nk mandi n solat jap tanpe dikacau..;p

video

Eh lupe nak bgtau..aku beli buku ni kat www.byummwaliyya.com..nk tau lebih lanjut bab harge sume ngk kat c2 yek kwn2..

Kopak aku bulan ni weh.

Bgn pagi ni trus rase stress..warghh..aku bgn kol 6pg..gosok baju nk g keje..aku mmg mls gosok baju mlm2..as usual..bgn trus capai hp..ngk ade notification from myeg..die tulis 1 summon updated..ceeeettt..saman upenye..click open email 2..ngk bkn 1 saman..4 beb! 4!!!!

Okeh..blh bertenang lg..kejut laki aku bgn..da la bgn pg aku ketiadaan suara..sakit tekak dr mlm td..sambil gosok baju..xpuas hati lg..ngk blk email 2..saman yg terbaru 27/8 and 28/8..2 hr berturut2..kat nilai..hampeh la..ni saman ekor ke hape ni



Setau aku,mmg aku ade 1 saman 2012..2 pon saman ekor..time kene akunye speeding 75 km/j..mcm haram..2 aku mmg saje mls bayar dulu..time 2 saman harge RM 150..ngk skang final amount da RM 300..mmg eh?lmbt byr maken naik eh?aku ni mmg x penah amek tau bab2 ni..huhu

Aku rase yg kat nilai 2 pon mesti saman ekor..kne pg time g keje..27/8 laki aku yg drive,28/8 aku drive sendri..huh..apsal time aku bawa pon kene..kalu laki aku bw time 2,mesti blh soh die byr..haha..da la 4/9 ni roadtax aku mati..sob sob..eh blh kn renew toadtax xyh byr saman lu?..bl time byk duit nk gune..time 2 la mcm2 jd..ngan rice cooker pon rosak..haha...nyebok tol rice cooker 2 nk masuk dlm list gak..;p

Aku bebel dlm blog ni sbb aku xleh bebel gune mulut..suare xde..kalu x mesti sakit tlinge laki aku dgr aku bebel pg2 ni..haha..aku ngah geram ok..grrrrr..

Monday, September 1, 2014

Story Telling using DIY Felt Board

Assalamualaikum..aku nak share my new project with nayli..dlm aku dok mencari idea yg lg best utk mnarik minat nayli time aku wat story telling..one of my ig friend from indonesia post activity yg die wat..trus aku dpt idea nk wat DIY felt board..kebetulan aku mmg ade byk felt fabric kat uma..pas2 aku top up lg colour yg mnarik beli kat Mr DIY je..

Aku wat 2 jenis felt board..okeh meh aku cete dgn lbh detail..ehhe..

1st aku wat gune foam board



Aku letak felt fabric kat board ni..aku just gunekn map pins yg warne warni 2..aku cucuk kat frame foam board 2..actually kalu nak lg kemas,tampal kn felt fabric 2 kat foan board 2..tp sbb akunye gam serbaguna ntah hilang ke mane..aku gune je la map pins 2 dulu..pon boley je..



Pas2 cut out small felt pieces in various shape utk mulekn story telling..dlm gmbar ni aku cut bentuk umbrella ngan rain drop..sbb aku ngah cete kat nayli pasal umbrella poem..

Bentuk yg aku tepek kat felt board 2 actually blh gune sand paper gak..sand paper at the back helps hold the pieces..sand paper ni stick firmly..tp aku just gune felt pieces je..even felt pieces pn still blh melekat ngan elok kat felt board 2..mudah utk picked up and moved around to change the scene/story..kalu nk gune paper biase pn blh..tp kne letak velcro kat blakng die kalu x ti xlwh melekat kat felt board 2..



Yg ni plak nayli wat story sendri..haha..aku wat pokok n buah epal..aku x cete pape pon lg..die g amek semua animals die..ltk kat bwh..die kate animals nak tunggu epal jatuh..haha..felt board jenis ni mudah nak angkut g memane..ti kalu jln jauh..blh bawa dlm kete n wat story telling kat nayli..

Jenis ke 2 lak aku wat gune easel..namenye felt board easel DIY..hee..yg ni beso skit la..xde la nk angkut g memane kn..da memang ade easel kat uma..aku cover yg bahagian white board ..yg black board still blh gune lg.



Time ni aku cete kat nayli pasal "Five Little Apples"

"Five red apples hanging in a tree
The juicest apple you ever did see
The wind came by and gave an angry fown
And one little apple came tumbling down"

Cete smpai semua apple tumbling down..

credit to www.preschoolprintables.com



Ape motif letak bear panda 2???haha..kate baru blk dr zoo..so kne la tayang pic panda yg harge ticket mahal kalu nak ngk 2...haha

Skang aku ngah cut out lg bentuk2 yg mnarik utk wat story telling ngan nayli..td pg nayli da request aku watkn sun and owl..hihi..