Thursday, January 28, 2016

Bile nikmat sihat ditarik

Assalamualaikum..aku skang warded lg kat KPJ Seremban­čśó baru masuk tahun baru da kne ddk hospital lg..thn 2015 mmg da brape kali aku warded..ingat 2016 da xde lg..rupenye kena juga..Allah Ya Baari' ,yg maha mengatur segalanya..kt sebagai hamba haruslah redha..pasti ade hikmah disebalik ape yg berlaku..

23/1/16-Jumaat

Aku ngan adik aku plan baik punye nak g bercuti 1 famly g Melaka..so aku booking siap2 hotel thru Trivago..

23/1/16-Sabtu

Bgn pg bdn rase mcm xbape nak best..aku wat keje skit..kemas uma,basuh cloth diaper nayla..dlm kol 12 tghari g2 kpale aku rase berat n bdn mcm sakit2..aku bgtau mak aku yg nak rehat jap..rase xsedap bdn..dlm kol 1 aku bgn rase skt sgt2 bdn n kepala..bdn da panas gile..aku da menangis2 xtahan..otak ni yg aku pk..aku xblh sakit sbb esoknye aku nak g bercuti..kol 3 sakit lg trok..mak aku soh g klinik..aku xnk..sbb demam mesti doctor bg panadol je..aku kol mak bidan kata nak ngurut..aku xmampu nk berjln..kne papah..mkn pon laki aku suapkn..yg aku tau..nangis je..huhu..gembengkn..bl bidan urut, die kata aku kne bentan urat..2 yg bisa2 bdn..mlm tido without kipas..sbb bentan urat xleh berangin..kne stokin n pakai sweater

24/1/16 - Ahad

Aku still x sembuh..makanye aku x g la melaka..tukar plan..mak abah aku pon x g..sbb jaga aku n baby nayla..yg g laki aku,nayli,adik aku n tunang die..

25-26/1/16 - Isnin,Selasa

Demam on off..sendi2 sakit..muntah2..makan xlalu..

27/1/16 - Rabu

Still demam..da mule rase x sedap hati..laki aku pon demam gak..bdn die siap ade bintik2 merah..jd ktrg g klinik kesihatan nak check demam..kne amek darah..and result darah ktrg positive denggi...bukannye bentan spt yg aku pk!!!

Dr KK,kne masuk air..dorang hantar aku ke hospital tuanku jaafar naik ambulans..laki aku xkne..just kne follow up kk je amek drh..kne hntr kat emergency..dlm 2 kne masuk air lg..lpas 2 amek darah..platlet drop lg trus kne tahan..tp aku minta klua..sbb nk g private..gune insurans la kn..xpernah gune lg..xsanggup aku masuk ward biasa kat GH..walaupon aku blh masuk 1st class gune GL laki aku..takut ddk ward lama..kalu mengandung n bersalin lu ward baru..x takut..kol 12 tgh malam baru settle urusan check in aku kat KPJ

Ni paling kejap 5hari la aku kat cni..aku xblh jln byk..sbb aku cpt pitam..doktor risau sbb tekanan drh aku rendah sgt..kpale pon berpusing je..aku risau anak2 aku kat uma..sian nayla kecik2 da kne tinggal.. ni die minum ebm gune botol susu..melalak lalak mak aku kata..harap aku dpt cpt recover..nak blk..nak peluk cium nayli n nayla..

Monday, January 25, 2016

Da tiba masa utk mencari anak susuàn

Seperti yg aku expect..stock ebm aku da xmuat nk ltk dlm deep freezer..aku smpi sumbat dlm peti ais bese tmpt mak aku ltk lauk..die da bising sbb pyh nak beli lauk xde tmpt nk ltk..so td abah aku keluar kn smule stock ebm n susun smule..so susu yg dlm peti ais ngam2 masuk dlm deep freezer..ngam2 ok..no more space...




Ni gambar b4 susun smule stock ebm 2..aku xleh follow cara susun yg mcm ramai cadangkan kat goggle..sbb x effective kat aku..kalu 1 plastic ltk 5 oz je,then leperkan..bape byk plastic aku nak gune..da la susu aku jenis byk..pokai beli storage bag je nanti..stock ebm aku up to 25/1/15 ada sebanyak 1700 oz..hari ke 50 kelahiran nayla..cuti aku berbaki lg 2 minggu..mana aku nk smpn susu2 baru dlm masa 2 minggu ni????skang sehari aku blh dpt 40-50 oz..aku akan pack dlm plastic 10 oz..so sehari akan ada 4 or 5 pack storage bag..kalu lg 2 minggu, stock aku akan bertmbh lebih kurang lg 600 oz jika aku anggap sehari dpt 40 oz..maksudnye total stock ebm aku ti akan ada lebih kurang 2300 oz ,250 pack..mmg da xde tmpt nk ltk..

Aku da try,xnk pam..tp xblh..mmbengkak kejap je..aku jenis lpas je nayla menyusu,trus bengkak..ritu aku biarkn saja x pam. Trus kne bengkak susu..hambek ko..sendri rasa azab..lambat lak 2 ketul 2 nk surit..puas aku tuam..da x berani x biar susu xpam dlm breast..stiap org lain..ade org jenis produce susu lmbt..aku mayb jenis cpt..

Alhamdulillah..kali ni susu aku lbh meriah dr dulu..n aku xde mkn ape2 suplemen..tp kalu terlalu byk smpi mmbazir pon xelok juge kn..mayb Allah bg rezeki lebih kat aku spy aku dpt bantu org lain yg sgt memerlukan..jd stelah berbincang ngan husband n mak aku..dorang soh cari anak susuan..ade org kat sremban ni ritu mncari stock ebm..tp laki aku x izinkn..die kata syaratnye mesti diberi kpd saudara mara sahaja..baiklah..aku baru nk contact kazen aku..die br lpas operate sbb ada nanah kat breast..da xleh bf anak..die pon bergantung stock ebm dr kakak ipar die..anak baru umur setahun..kalu die nk..bertambah la anak susuan aku..alhamdulillah..

Saturday, January 16, 2016

Bile nama kakak n adik lebih kurang

Aku nk kongsi cete xtau la lawak ke sengal..yg bl aku tringat je mesti rasa nk gelak..

Name anak aku dekat2 je..kakak Nur Nayli Liyana..adiknye Nur Nayla Ilyani..memule lg la..nk letak Liyani..tp xjumpe maksudnye..2 yg ltk Ilyani..

Mak aku asyik komen je nama si adik sbb lebih kurang ngan kakak..sbb mcm confuse nk panggil..so mak aku nk panggil ilyani..aku pgl nayla je..hihi

Nak dijadikn cete..smlm aku dok agah2 nayla..bile agah2,salu kt akan sebut nama baby skalikn..

Aku dok agah2 nayla sambil sebut "nayli liyana..nayli liyana"

Tetibe kakak nayli dtg dekat aku..
"Ibu..nayli liyana kat sini la"..ngan muke confuse die..

Eh????baru aku perasan..rupenye aku agah baby nayla,tp sebut nama si kakak..haha..choi btol!!!! Sendri bg anak nama..sendri confuse..haha..agaknye dlm hati nayli die kata ibu aku ni da knape..panggil nama aku,tp agah baby nayla..haha..aku prasan..aku slalu terpanggil nayla nama nayli..;D

Malah mmg blh jd confuse bl aku wassap ngan laki aku pasal nayli or nayla..nak bagtau pasal nayla tertulis nama nayli..huhu..mmg kne alert lpas ni..



Mak,abah aku pon salu confuse bl panggil cucu die..haha..kesudahannye aku dgr abah aku panggil nayla jadi laila plak..haha..sukati je ngubah name..

Moral of the story..jgn ltk nama anak lebih kurang sama..nanti sendri yg confuse..huhu

Nayli and Nayla..ibu lurve you all so much..ahak..kakak nayli blh harap jaga adek..cume xtahan die suke wat bising..adik asyik terbgn je bl tido..meroyan mak ko ni nak..baru je nak brehat rehat goyang kaki..adik da sedar..haish..

Tuesday, January 12, 2016

Amran Fans VS BF mommies

Aiyo..skang kalu scroll new feed kat fb ngah kecoh isu selfie sambil breastfeed baby lpas amran wat status mengutuk ibu muda yg dok tayang gambo ngah bf baby..sampaikn ada yg wat report polis..

Pada pendapat aku la..apa yg amran tego 2 btol pasal x bg upload gambo ngah bf baby 2..cume ayat yg digunekan oleh amran 2 xseswai..pas2 ditambah plak ngah komen2 kasar n berbau lucah oleh fans die..haish..mcm org x skola pon ade aku rase..

Yg geng bf ni plak..lpas kne sembur ngan amran,masing2 dok meroyan..lg di uploadnye gambo ngah bf baby..pas2 bl kne sembur ngan amran..wat report polis..lawak pon ada..sendri wat hal..sendri malu..

Tp yg pelik..memule just kes upload gambo selfie..lpas 2 melarat pasal nursing in public (NIP) plak..pada aku,as long tutup aurat..xsalah nak NIP..kan boleh gune nursing cover..kalu anak ko jenis nak susu boleh tahan2 lg xpela..tp kalu jenis yg anak trus melalak mcm nak putus nyawa..da cari tempt yg tertutup x jumpe..terpakse gak la NIP..just make sure aurat terjaga..pada lelaki yg bernafsu buaya 2..toksah la pandang2..ko ingat ktrg ni suke2 ke nak tayang kat public!

Aku pon antara bf mummy yg tegar..nayli lu bf sampai umur 3y2m then stop aku trus pregnant..now continue bf baby nayla plak..mase nayli lu..bl aku g shopping,aku make sure da nyusukn die kenyang2 dlm kete..pas2 kalu die da tunjuk sign mcm nak nyusu masa aku ngah shopping,aku cpt2 cari nursing room sebelum die menjerit wat konsert..kalu x sempat..aku masuk je changing room..haha..sbb dulu aku xde nursing cover..choi btol..

Skang aku da stand by nursing cover da..sbb mls la nak terkejar2 cr tmpt sembunyi nak nyusukn baby..

To all bf mommies..toksah la upload gambo selfie sambil nyusu..pada kt yg pompuan ni mmg xde masalah bl ngknye..tp lelaki kat luar sana yg ngk 2 yg takut..mcm2 imaginasi dorang ..nauzubillah..sebagai peringatan kpd diri sendri gak..

Monday, January 4, 2016

Yes or No bekerja semasa dalam pantang..

Sejarah mungkin berulang..tringat masa berpantang lpas bersalinkn nayli dulu..baru 2 minggu..bos aku da kol tanye boleh x aku masuk keje awal..die bayar triple..triple!!maknenye aku akan dpt gaji berbelas ribu kalu aku setuju..kalu aku jenis mata duitan,mmg aku trime je..haha..tp mase 2 anak 1st kot..xde la aku bermata duitan..badan pon x recover lg..lg la plak..mase bos aku kol 2 mmg aku kne masuk ward kali ke 2 sbb kne cuci rahim, ada darah tertinggal dlm rahim..so aku bg alasan yg aku x sihat lg..aku cume blh tolong guide officemate aku berkaitan keje je..nmpk x betapa pentingnye aku smpi sanggup bayar triple..muahaha..

Kali ni plak..hari ke 29 berpantangkn nayla,td bos aku msg ..die kata director soh tanye kn aku boleh start keje awal x..die akan byr extra..dan yg bestnye die kata buat keje dr rumah..da la b4 bersalin ritu aku mmg da cuti sbulan awal bergaji sbb bos aku kata wat keje kat uma..otak aku da pikir..kalu die bayar triple..mau berbelas ribu gaji aku dpt..pas2 ujung bln ni dpt bonus plak..tetibe jd tamak huhu..aku ni jenis x smpn duit tau..bese dpt bonus 2 yg aku smpn..best tau bl time bonus,sbb bl ngk account ade belas ribu..hee..rase mcm kaya kejap..kalu org yg keje petronas tu lg la dpt bonus 6 bln gaji x kecoh pn..muahaha..

Aku bgtau mak aku..mak aku kata kalu nak accept pon make sure da abes pantang..kang anak terabai plak..aku habes pantang 19 Januari ni..

Actually aku xde la tamak haloba bab duit..kalu bos aku x byr pon aku still blh tolong2 skit..aku tau dorang terdesak sbb assistant yg gantikan aku admitted sbb suspected tibi..da xde sape nk wat keje yg aku tinggal..ti byk problem bl naik keje ti aku gak yg kne hadap..so td aku reply wassap bos aku..bgtau aku habes pntang 19 January..tp kalu de pape problem..just bgtau aku..yg aku blh tolong,aku akan tolong..

Tp skang aku ngah adapt suasana baru jage baby..baby nayla nak masuk sbulan ni blh plak xnk tido mlm..aku rasa da mcm zombie da..penat nye rase..

Kalu korang jd aku nak accept ke x wat keje mase cuti bersalin?