Tuesday, July 30, 2013

brake the rule

Ahad lpas aku g berbuka puase kat Nilai Spring Golf Resort..laki aku dpt voucher utk 3 org..so aku bw mak aku skali..nayli x terkecuali ye..FOC je pn bdk kecik 2..

1st time bw nayli g majlis berbuke puase,ritu majlis buke opis aku kat Hotel Nilai aku g alone je..nak dijadikn cete..ya ampunnnn...x hingin lg aku bw si nayli ni..gggrrrr..sngat la menguji kesabaran..rase mcm nk kukutil aje..

Sampai2 die da excited da..nayli mmg xleh ngk ramai org..die jd over excited..memule ddk diam je..aku bg mkn nasi himpit..tp tgn da xgeti diam wat main sudu atas meje..die nak minta lepas..nak berjalan sendri..org sebok nk mkn,die sebok nak berlari..

Oleh krane aku xpose time 2..bendera merah yer! Aku la yg kne menjage nayli..bg peluang kat laki aku menikmati mknn..terpakse la dukung nayli..bw g ngk mknn yg ade..sampai kat tempat kek,tau ape die wat??? Die dok menyanyi.."happy besday to you..."ulang2 byk kali..suare kuat lak 2..gggrrr..pas2 minta lpas..bl da lpas,laju je berlari..aish anak..mmg org dok perhati la aku asyik mengejo anak..stress mak tau!!! Haha..

Pas2 aku dok teman mak aku solat..lpas 2 usha2 mknn yg ade..nmpk ade org amek ais krim..haa...nayli da menjerit.." nak ais krim! Nak aiskrim!" walaupn die xpenah mkn,tp knal pulak ais krim yek..aku soh je mak aku amek skit..g kat meje,aku dudukkn die..bg sudu..pergh!!!








Trus ddk diam mkn ais krim!!!! Xde rupe mcm org 1st time..aish..ibu sendri da brake the rule..dulu kn aku penah kate xkn bg mkn bkn2,gula garam bagai slagi nayli x 2 thn..xde makne..die da nak..lg 4 bln stengah je nak 2 thn..da pandai nk minta mkn sedap!!!!

Actually laki aku xbg..time nayli mkn 2 laki aku sampai..terkejut berok la die.."aik..nayli mkn aiskrim?!!" aku wat muke x bsalah je.."da die yg jerit nak..ni je cara yg boleh wat die ddk diam" ..haha..pas2 bl aku da x bg die mkn..die trn dr krusi g sambung lari cr kwn..grrr...










Nampak motor..sebok nak naik.."nak moto!nak moto!..layan kn je la..

Nayli skang mmg suke bkawan..pantang nmpk bdk sebaya..xde hrpn la ko nak pgg die,die berlari nk g kat kwn die..pas2 ktawe mengekek..sronok sgt la 2...mak aku kate nayli nk berkawan..soh hntr g playgroup..da lame nayli x pegi..lpas raye la..kalu bln pose ni blh hilang tnage aku..g playgroup besenye ngan mak2 skali kne join wat aktiviti..xsanggup..

Yg pasal brake the rule 2 xpe kot...da beso kn nayli kn??? Huhu..salu org mcm pelik je bl aku xbg nayli mkn mcm2..aku jwb je ni sume utk kesihatan..ala anak aku..sukahati la kn..ngeh ngeh..

Kesimpulan yg dpt dibuat..aku xdpt mkn ngan tenang..rugi2..voucher $60 ,aku mkn $10 je..selebihnye dok mengejar nayli je..sob sob..tp xpe..esok aku ngan husband aku dpt undangan lg berbuka puase kat Nilai Spring 2..kali ni xbw nayli da..;p..
Published with Blogger-droid v2.0.9

Wednesday, July 24, 2013

ibunye plak eksaited terlebeh..

Ni aku ngah golek2 nk tido..boleh plak nayli g amek flash card huruf hijaiyah die..da kol 11 mlm kot ..blh plak nk ajak aku study..huhu







Weh..die pgg flashcard 2 sambil sebut..'ka ki ku' 'fa fi fu' 'ha hi hi' 'a i u' 'ba bi bu' 'kha khi khu''ya yi yu'

Semuenye btol!!! Gambo n sebutannye..wa....cayalah nayli...gile ko aku x eksaited,terkejut beb..tibe2 die membace ..salu die cume knal baris atas je..rupenye baris bwh n depan pn die tau..alhamdulillah..

Ok la..nak ttp lampu..nak tido kn nayli..jgn mlm ni nayli mimpi mengaji sudah la..haha..mcm hari 2 tido meracau sebut "baby bus" byk kali. Huhu..daaa~
Published with Blogger-droid v2.0.9

Sunday, July 21, 2013

nayli love book

Kalu korang nk tau..aku kalu bosan2,suke lepak kat book store..kadang2 blk tanpa beli pape pn..tp aku rase puas hati dpt belek2 buku kat c2..

Sbb ape???sbb dr kecik mmg da diajar oleh mak abah aku..dr kecik dorang mmg salu bawa aku g bookstore or library..kalu korang nk tau,buku cete aku mase kecik da blh jd library kot..pas2 mak aku siap langgankn majalah dewan pelajar la,kawan,majalah disney la..aku kn da boleh membaca mase umur 4 thn..ti makcik2 aku pinjam aku bw g bookstore,pas2 dpt hadiah buku..i like..so toys aku dr kecik adalah buku..tp syg aku da xde gambo buku2 lame 2 sbb mak aku da sedekah kat org..dr kecik aku mcm xde mainan,sbb salu dpt hadiah pn buku je..mayb sbb dorang teruja kecik2 da pandai bace..pegi jln pn wajib bw buku cete..kalu g uma org,aku suke g uma yg byk buku..xkisah buku ape pn,janji aku dpt membace..dulu subjek yg paling aku minat sejarah..aku suke bace pasal sejarah..habis khatam buku teks sjarah aku bace..huhu

Skang aku cube terapkn habit yg same pd nayli..so far aku ngk die mmg prangai lebih kurang aku je..ape aku buat,itula yg die akan buat..

Kalu dok uma,aku dok ngk tv,xnk bg die kacau,ckp kat die.."nayli read your book"..mmg terkedek2 die g tmpt buku..pas2 dgr la die ckp sorang2..sambil belek buku die,die sebut la gambo kat buku die.."snake,apple,hat,..ti bosan die dtg la kat aku.."ibu..snake bu...apple bu..."hee..kadang2 aku baca kn la buku cete kat die..tp aku salu wat interaksi 2 hala..sambil baca,aku tunjuk buku 2 kat die..aku wat aksi skali..kadang2 die pn smbg cete..kalu dlm buku 2 ade gambo animal yg die familiar mcm rabbit,deer,bee..die pn reka cete dlm bahasa die..name animal 2 je la yg aku paham..haha..asal boleh je la nayli..

Kalu bawa die g bookstore plak..i think mmg die suke kot..die pilih sendri tau buku yg die nak..







Bl die da pilih2..die menonong jln cari port nk duduk..aku n laki aku biarkan je..ngk dr jauh..nak tau kemane die g..upenye die bw buku2 yg die pilih 2,bw g ddk kat stage..ni kat bookstore sinaran..aku salu g cni,sbb murah..n buku pn byk..pas2 die dok la belek2 buku die..pas2 aku soh laki aku ngkkn nayli..laki aku smpi ckp.."syg,pandainye nayli pilih2 buku..lpas da selak2 buku 2,die g ltk smule buku 2 n cr buku lain plak"..







Nmpk komik upin ipin..hee..lpas ngk letak smule..good..xrisau die jahanamkn book kat c2..








Tp masalahnye bl nk balik..ngamuk xmo blk..grrrr..die ingat ibu die ade share ape ngan bookstore 2??? Huhu..

Smoge cinta nayli pd buku sampai beso ..aku lg sanggup berhabis duit beli buku dr beli mainan..tp mainan for minda aku beli gak..selain buku,nayli suke maen bear2..ibu die pn suke bear2..mase kecik x maen bear2,da tue2 ni plak suke..hehe..
Published with Blogger-droid v2.0.9

Monday, July 15, 2013

Video nayli Dancing Yo!!



Ni aku nak share kat korang video anak dara kecik aku ni menari..haish...geleng kpale aku menengoknye..

Video 1st ni adik aku yg rakam, die ddk berdua ngan pak busu die dlm bilik, adik aku plak paham je la, kalu buka music ntah ape2 music aku dengor..mase 2 aku soh die nengokkan nayli kjap sbb aku nak solat..lpas da sudah, aku g bilik die, die kate :"kak, td mamad buka webcam saje2, nak rakam muke nayli, alih2 nayli menari kak"

adoi..terkejut berok aku ngk cara die menari, haish, xtau dr mane die ngk..kompius btol aku..xkan dlm babytv ade menari g2??? laki aku ngk video ni pon die geleng kpale..ape lagi mak n abah aku...


video


Video 2nd ni plak aku yg rakam..ni saje nak test die, mmg die mnrai juge bile dgr music..siap pandai ikut rentak..kamu ikut sape ni nayli???ibu ngan ayah xpandai pon sume ni..huhu

video


nanti aku sharekan video nayli solat n blaja plak ye..sebagai kenang2an..(",)

Sunday, July 14, 2013

Natural Remedies utk merawat demam.....

Acaner yerk korang handle kalu anak korang sakit?? macam demam ke, batuk ke..or selsema..dulu2 mase aku jahil bab2 natural remedies, aku bg je mkn ubat demam yg doctor bg..tp aku x bg la ubat selsema, ubat batuk or antibiotic..sbb  mmg aku tau, x elok utk baby bwh setahun...

nak di jadikan cete, bln lepas nayli ade demam, tp br skang nak cete..huhu..mase 2 mmg xde 1 ubat pn kat umah aku..abes aku clearkn..aku buang sume ubat dlm tong sampah!!! I hate ubat, especially yg ade steroid!!! ni lpas aku tau keburukan steroid ni la..

mase dpt tau nayli demam, mmg aku cool je..hee..yg glabah katak mak aku..haish..pening aku.sebok soh bg mkn ubat, naseb bek da xde ubat kat umah, ...so, ko tau ape yg aku wat??

aku gune kaedah Apple Cider Vinegar (ACV) Socks

snang je, memule campurkan air suam dlm mangkuk ngan 1 sudu besar Apple Cider Vinegar, kalu boleh gune yg Organic ye..aku gune jname Bragg..rendamkan stokin dlm larutan ACV 2 slame berape minit..ni spy stokin 2 dpt menyerap larutan ACV..then, aku pakaikan nayli stokin yg basah tu kat kaki nayli,kmdn, aku pakaikn 1 lg stoking yg kering pula..make sure gune stoking cotton n nipis je..jgn tebal sgt.. aku pakaikn time tido...mmg berkesan tau guna kaedah stoking ni..

ni kerana,semasa tidur, badan akan mengeluarkan cecair limfa dan darah untuk melawan kaki basah, ia akan merangsang system imun kt...mase aku wat kat nayli, 2-3 jam lpas 2 aku check, stokin 2 kering sgt & panas haba..semua panas badan nayli trn ke kaki..pas2 aku basahkan semula stokin 2 pakaikan kat nayli..org salu risau panas naik ke kepala kan, takut kne sawan..sambil 2, aku lapkan juge kepala n badan nayli ngan larutan ACV 2..pas2 kne kerap bg die menyusu n bg minum air masak ..

Alhamdulillah, tanpa bantuan ubat modern, nayli sembuh sepenuhnye slpas 2 hari..mmg aku cume ulang2 lap n mandikan nayli, mlmnye aku pakaikan stokin basah je..selain itu, aku juge bg nayli minum virgin coconut oil @ minyak kelapa dara..sbb VCO dpt meningkatkan system immune badan utk melawan penyakit..even x sakit pon mmg nayli minum 1 sudu kecil setiap hari..aku pn mkn VCO juge, xpenah tinggal..;)..byk kebaikan VCO ni, gi google la ye..=p

 
 
ok..nmpk x gambo kat atas ni..ni la mknn tambahan yg aku bg nayli mkn..samada diminum atau utk sapuan..
 
 
yg botol paling tinggi 2 Palestine Organic Extra Virgin Olive Oil (POEVOO)..yg ni utk diminum ye, x leh buat masak..sgt byk khasiat die utk kesihatan..utk kecantikan pn blh juge..kalu bdn or sendi2 korang sakit, boleh gak sapu,sapu kat muke pn blh..=)..kalu utk kanak2 plak ia membantu keseimbangan metabolism tubuh, pertumbuhan tulang & tubuh yg baik..aku gune jname Al'ard..
 
yg botol gemuk skit 2 la ACV..aku gune jname Bragg..organic..kalu nak gune jname lain pon blh, but make sure organic n ade tulis "mother" kat botol 2..
 
sbelah btol ACV 2, VCO..utk nayli aku gune jname country farm, beli kat cosway je..die tulis extra virgin coconut oil, tp dr pembacaan aku, xde beza pn di ant extra virgin ngan virgin coconut oil, sbb cara pembuatan die same, kalu olive oil lain la..mmg ade beza extra virgin & virgin olive oil..aku plak mkn VCO jname Catalyst yg botol putih depan botol ACV 2..aku mkn yg softgel..xdan la nak minum yg minyak..loya tekak..huhu..nayli blh la, suke die minum VCO 2..siap jilat2 sudu lg..
 
aku gak bg nayli mkn madu tau..tiap hari aku campurkan 1 sudu kecil madu ngan air masak die..aku gune Manuka Honey..kalu korang nak bg anak minum madu, make sure yg original ye, if not, dorang mesti tambah gule..dr pembacaan aku, ramai kate Manuka Honey ni yg bagus sbb product from New Zealand..hutan kat sane still virgin n tidak tercemar..byk gak khasiat madu ni, ia salah satu mknn sunah nabi..boleh google khasiat madu ni eh..xdan nk tulis..eh, kalu nak lg sihat, korang gak boleh amalkan minum air campuran madu & ACV..2 sudu besar ACV + 2 sudu madu, kacau bersame 1 cwn air..sape nak diet try la..hee..
 
yg botol putih tulisan biru 2 EXAMO..aku bg nayli mkn start umur 1 thn..1 hr 2x..ni utk otak..hemoephaty..lgpn dulu mase aku pregnantkn nayli, mmg aku mkn produk hemeophaty je..jname SALINDAH..aku gune seawal kndgn 3 bln, set pantang pn aku gune salindah gak..mmg xde mkn jamu bagai..
 
byk sbnanye aku nk tulis pasal natural remedies ni..ade byk lg kaedah utk mrawat penyakit n menjage kesihatan..nanti2 aku kongsi lagi..xdan nak tulis semua dlm 1 entry..
 
lg 1 nak bgtau, aku da stop amek vaccine kat nayli sejak umo stahun lu..so, dats y aku kne jage sgale pemakanan die ..tp alhamdullilah nayli bkn jenis yg mudah sakit..tp kalu tibe2 die sakit, insyaallah ade byk cara lg blh digunakan selain mkn ubat doctor..melainkan da xde cara lain,2 blakang cete la kn.. kalu stakat sakit ringan2 ni, insyaallah aku yakin gune kaedah alami je..
 
 
 
 


 

Fenomena cheesekut

Sbenanye aku ktinggalan pasal cheesekut ni kot..huhu..aku br tau ari khamis lpas bace blog aty..die mkn mase g reunion mommy gojes..

Aku trus google..wwah..rupenye sudah ramai org yg buat..ngk bhn yg digunakn skit je pulak 2, 4 bhn je yg digunakan..

Biskut deluxe cracker hup seng
Susu pekat F&N (1/2 tin)
Cream cheese (tatura 250g)
Fresh milk 2 sudu & utk celup biskut b4 susun

So td ptg aku merajen kn diri wat cheesekut..smangat x hingat,gune blender je tau..aku xde mixer bagai..blender pn boley..blend cream cheese smpai kembang,pas2 masukkn susu pekat..blend lg,last kali masukkn pule fresh milk..settle bancuhan nye..

Pas2 acara menyusun biskut dlm bekas,b4 susun biskut,celup lu dlm fresh milk 1saat udah cukup..wat layer by layer..lpas susun biskut,tuang bancuhan cream chesse..ikut korang la nk wat bape lapiskn..last skali ltk topping cream cheese 2..da sia,masukkn dlm peti ais,bg sejuk n keras ..















Dan hasilnye lpas disejukkn...


TARRAAAA!!!!!!!




Pergh!!! Rase mcm cheese cake secret recipe r...kuikuikui..xblh blah statement..mcm secret recipe kunun..

Aku ni sbenonye idak le minat makan cake..tp bl org wat,sebok gak nk try..eh mak aku siap ckp, raya nanti boleh wat..apakah???? Haha..cake biskut..layankan aje hee
Published with Blogger-droid v2.0.9

Thursday, July 11, 2013

salam ramadhan

Xterlambat lg rasenya nk mengucap slamat berpuase kpd semua..haha..da hr ke 2 pn kt berpuase..xsempt nk menulis..bzy..bzy & bzy..hee..tp aku sempat bace blog2 kamu smue..cume xsempat nk tglkn jejak..

Camne hari 1st puase..happy?lapar?tarawikh?mengaji?

Bab lapar 2 bisa diatur..yela,lg brape hr nk puase,aku masih lg gigih nk byr puase..training katenye..kekeke..thn dpn xmo la da hujung2 br ganti pose..gigih ko..kang x pasal2 kne byr fidyah..

Tarawikh plak aku blom berkesemptn pegi..pyh ade bdk kecik ni..aku just memgaji je..tp ti aku nk g gak,tkr2 ngan mak or laki aku..lgpn surau dekat je ngan umah..

Smlm,blk keje ade tragedi 1 Ramadhan..aku ngan laki aku mngalami small accident..xterok pn..bumper dpn kete berlanggar ngan kete dpn..kete laki aku skit je..kete dpn bumper blakang terbuka..org 2 yg slh sbb jln ngah jammed,die dr bahu jln,nk menghimpit masuk..ntah mcm mane xlpas bhgn blakang..laki aku settlekn..memule org 2 slhkn ktrg..grrrr..naseb bek bln pose..thn sabo..

Pas2 smpt g singgah bazar ampangan..ya ampun..jammed..bkn kete je..nk beli mknn pon jammed..sume org x masak kot smlm..sume beli kat bazar kot..haha..serik aku nk g..thn lpas laki aku yg g sorang, aku tg dlm kete je..mls nk trn..

Hari ni??? Mkn je la ape yg mak aku masak..ngeh2..mlainkn laki aku rajin nak g bazar..
Published with Blogger-droid v2.0.9

Wednesday, July 3, 2013

da maken banyak akal!!!

haruslah dimulakan dgn Bismillah & smile..=)


sesungguhnye ini adalah senyuman dlm keterpaksaan & kengantukkan yg amat..huhu..mane x nye..kol 7.50 pg aku da tercongok kat opis ni hoiii!..da 2 minggu ni aku dtg awal, kate g keje same ngan suami tercinta, haruslah sampai pg bute ni hoi..laki aku masuk keje kol 8  pg..sob sob..aku yg masuk 8.30 ni jd la org paling awal dtg..oleh itu, mari kt update ini belog..hee

aku nak cete pasal si kenit kat uma 2 yg da nak masuk 1 tahun 7 bln..sudah smakin besar, n smakin byk progress si kenit 2..akal nye pon smakin banyak..kekadang sampai x terlayan...sejak aku g keje skali ngan laki aku, pagi2 da dengo si nayli menangis menjerit2 nak ikut..haish..b4 ni xpon mcm 2..sbb lu g keje asing, jadi die x heran, die tau aku nak g keje, tp skang bl die ngk ibu n ayah die lawa2 nk g keje, naek kete skali, melalak nak ikut juge..pppfffttt..jerit2 ko..ayah aku dok dukung die pn die tolak nk ngikut aku, die takut kne tgl..bajet ibu ngan ayah nak g jln ke anak hoi..huhu..aku ni bl da ngk die mngangis bagai nak rak, mmg rase x sampai hati..tp nak wat cane, kne kejar mase, ti laki aku lmbt..kalu aku lmbt xkesah, aku ade share kat company aku tuh..haha..keji!

okeh, nk smbg cete pasal nayli, sabtu lpas aku x g memane,mmg dok umah nak spend time ngan nayli..lepak2 la dpn tv sambil menonton siaran feberet aku, Baby TV..haha..feberet g2..tup2 nayli dtg sambil bawa pampers duduk dpn tv n bawa bear die..pas2 tunjuk kat aku sambil ckp "aampers"..aku tanye la "nayli nak wat ape?"..sambil sebut ampers , die letak pampers 2 kat lantai...laaa..

RUPENYE!!!!!






die dok pakaikn bear2 die pampers...haha..sabo je la...kadang kalu time die mkn or minum, die soh aku suapkn juge bear2 die.."bear nak eat" or "bear nak mam"..

pas2 die da mule tunjuk minat kat brg make up..agaknye die salu nmpk aku dok depan cermin, pakai bedak, blusher n lipstick..die tiru gaya aku..pantang kalu jumpe bende alah 2, amek blusher die tonyoh kat pipi..pas2 amek lipstick bg kat aku, soh pakai kn kat bibir die, sambil ckp "pakai" pastu tunjuk bibir die..haha..aku g Tesco ritu, benti kat booth Maybelline, die nmpak lipstick, blh plak pakse nak beli..adoi ,,kecik lg kot ..suke btol mniru..

skang suke dance..aku xtau la sape ajar..die ngk kat babytv la 2..pantang dgr music, memule die goyangkan bahu, pas2 joget2, tgn kaki sume goyang, pandai plak aikut rentak...ade 1 video die mnari, ti aku share kn ..sumpah lawak..lg 1, aku ngk nayli ni suke jd perhatian..g shopping mall, jalan sendri, pas2 tetibe benti n joget2 kat dpn org ramai, geram btol aku..ahad lpas aku bw die g main kat stadium paroi, soh die berlari kat ats trek..kat padang ade org men bola, die lari kat tepi padang 2, pas2 joget2..ishh..suke beno..naseb bek kecik lg, kalu da besar wat prangai g2, mmg kne aku perambat..haha..