Wednesday, April 30, 2014

Demam pon masih nak ber Baby Qhaleefah


Assalamualaaikum

Smlm ptg mak aku kol soh blk cepat,katenye bdn nayli panas..erm..rasenye hari 2 da dmm kjap..pas2 baru tringat yg aku nmpk gigi graham nayli tumbuh lg ahad lpas..sbb 2 la dmm agaknye..da besar2 pn demam tumbuh gigi??hee..blk uma nayli nye pipi mcm bengkak skit..sah..pasal gigi..kiki

Pttnye mlm td aku nak wat activity fine motor skill ngan nayli..activity ape??nanti da wat aku update..hee..tp da dmm,cancel..sbb takut pening kpale lak die ti..hihi..tukar wat hari lain je la ye..

Konon nak soh die rehat aje la..tp nye die ckp ngan aku nak ngk Baby Qhaleefah..erm..buka je la..lgpn xde ape nak wat kn..


Time ni aku ltk tuale basah kat kepala die..ngk la masih smgt nak ngk Aisyah dlm Qhaleefah ni..mlm td nayli ngk My First Iqra'..


Kejap je tuala atas kepala die..rimas..di cmpaknye jauh2..huh..


Ok.aku penah cete b4 ni yg Baby Qhaleefah ni hanye blh buka kat CD rom..means laptop n computer..kalu nak ngk kat tv..sambungkn la gune cable..blh juge..nape hanye blh gune cd rom je??sbb kne click2 gune mouse..ade activity yg anak2 kne wat..kalu anak korang x geti gune laptop lg..maknenye korang kne ddk skali ngan dorang ye..mcm nayli,die da blh kawal cursor sendri..so sume die wat sendri..aku pantau dr jauh je..die gune jari,aku xbg gune mouse..sbb??gune mouse kn laju..jd biar die exercise gune jari2 die..

Hari 2 aku ngk nayli ngk My First Kalimah..pas2  dlm video 2 Aisyah 2 tanye,kalu x silap aku la die kate die nak mule kn perjalanan,ape yg perlu die baca? (in english,aku translate kn..haha)..pas2 keluar kat screen word Allahuakbar and Bismillah..pas2 aku ngk nayli click cursor kat Bismillah...See!!! She can do it by herself..im impressed!!! haha..good job nayli!! Eh??nape nk impressed bagai..haha..ibu teruje beb..mcm x caye anak da beso..padahal biase je kalu org ngk..hihi

Seriously..aku rase Baby Qhaleefah Learning Set ni sgt bgs utk bdk2 baye nayli shg umu 6-7 thn..sbb 2 aku tetibe nak jual gak..sbb akunye testimoni adalah anak aku sendri..;)

So..kalu sesiape yg berminat,blh contact me at 019 7710032..

Price RM 85  only..n postage RM 8.50..

Smbil 2 layan video nayli baca iqra' gune My Iqra' Flash Card..tp video ni senget..kalu nk ngk senget kn kpale juge ye..:p


video


JazakAllahkhair

Monday, April 28, 2014

Little Flower *Nayli's new bestfriend*

Assalamualaikum..

Sejak nayli dpt kawan baik baru ni kn..kehulur kehilir die angkut tau..nayli skang ada 2 bestfriend..si cat meow and little flower..hee..



Comey x cat meow nayli 2??? Nayli sgt2 suke kucing..tp aku plak enggak brape minat,jd bela meow yg x bernyawa je la ye nayli..bkn ape,takut kalu bela cat btol,ade yg hilang nyawa cat 2 nanti..owh..ibu x mo amek risiko...=_=



Smlam,time lunch,nayli mkn kat meje blajar die..mls nak letak die kat high chair..takut memanjat kalu tgl..pas2 aku tglkn je die..aku dok ngintai ape yg die nak wat..tau ape die wat??die g amek little flower die,die letak tepi pinggan,then die turn on sound..pas2 die bace al fatihah same2..kikiki..pas2 bile bace alif lam mim..die xgeti bace lg..die ikut ..tp sebutan ke laut la..then trus die mkn sambil dgr little flower  ngaji..hee..

Pg td lak aku nk g keje..memule mak aku da ttp pintu mase aku nak undur kete..tup2 nenek aku buka plak..upenye nayli suruh..nak bye bye aku..kat tgn kiri ngah pgg little flower ..hee..bl mase die g amek ntah..ke mmg die saje nk soh aku ngk die pgg little flower 2? Blh eh g2? Haha

Aku ni dok ulang2 sebut Little Flower..kome tau ke ape???hihi



Ni la Little Flower yg dimaksudkn..

Little Flower contains ruqyah for babies and useful words..Ruqyah includes surah Al-fatihah,alif lam mim,Ayatul Kursi,surah An-Nas, Al-Ikhlas,Al-Falaq,azan,baby voice sebut alhamdulillah,Mash Allah etc..

Little flower can be attach into swing,baby stroller,baby chair etc..snang nk bawa g mane2..sbb 2 blh jd bestfriend nayli..;)..kalu nak ngk video little flower ni click kat my instagram..


Korang xnak ke bg bestfriend kat anak korang juge??=_×..hehe..saje nak promote..

Kalu minat can contact me at 
019-7710032

Price : RM 35 (postage add RM 6)


JazakAllahkhair
posted from Bloggeroid

Sunday, April 27, 2014

How can i make my 2 years old love Allah?

Assalamualaikum

Rasanye umur brape yg seswai utk memperkenalkn konsep kewujudan Allah kpd anak ye? Aku skang mmg da start cete tntg kewujudan Allah kat nayli..aku cerita kat die Allah created the sky,sun,moon,star etc..same gak aku da mule cite tntg our first messenger,Nabi Adam n our last messenger,Nabi Muhammad..

Tp actually aku sendri x pasti da seswai atau x..pendapat aku la,mmg ptt,sbb xkn nk cete fairy tale story plak kn..xde unsur2 islam langsung..lg pn mcm nayli da umur 2thn 4 bln..mmg dia da mule faham..amek wuduk ikut step pn da pndai..solat je yg xpndai lg..:p..baru pandai bace al fatihah n surah al-ikhlas skit2..ok la 2 kn..tp kalu ikutkn bdk2 mmg akan ikut ape yg parent buat..cume mungkin kecik lg x faham konsep kewujudan Allah..ni la yg aku nk ajar..aku xnk die wat sekadar ikutan,tp faham ape yg dibuat..

Search punye search..aku dpt jwpn drp seorang causelor ni..Mina Younes..aku summarised kn la ape yg aku paham..

Kt ingat kembali hadith Nabi Muhammad SAW;

"Setiap yg baru lahir mempunyai naluri yg betul,ibu bapanya mmbuat dia Yahudi,Nasrani atau penyembah api"

Perkmbgn kanak2 dipengaruhi oleh org disekeliling..So adalah sgt penting utk berinteraksi dgn kanak2 dgn cara yg positif.Cthnye berckp dgn anak,bermain,menyanyi dan bercerita..

Ini antara cth yg blh kt wat:

1. Allah the creator (Pencipta)

Jk kt nak ajar anak bhw Allah yg mencipta kt dan semua org didunia ni..apb kt jumpe sesuatu yg mengagumkn..cthnye prrgi taman bunga..spontan ckplah "Mash Allah,what a beautiful flower.Why shouldnt it be beautiful?Isn't Allah creator?"Lihat lautan,matahari ..kaitkanlah dgn penciptaan Allah..ckp "Mash Allah,how Great and Merciful is Allah"

2. Blessing of Allah (Rahmat Allah)

Penting pd usia awal utk menentukan rahmat dan limpah kurnia dr Allah..ini blh dilakukan dlm konteks rutin harian..Caranya mudah, beritahulah kat anak kt,"Adakah kt dpt mendengar?Krn Allah memberkati kt dgn telinga,tanpa rahmat Allah kt tdk akan dpt mendengar,melihat,bau dan bernafas"..pastu sentiase jelaskn kat anak apa yg akan terjadi jk kt xmndapat rahmat Allah..

3. Allah and our deeds (Allah dan amalan kt)

Ia adalah sgt penting utk memupuk anak2 kt dgn smangat dan cinta kpd Allah..Kanak2 pd usia mcm nayli baru 2 thn lbh still x dpt bezakan antara yg betul dan yg salah..oleh itu,terpulang pd kt utk memypuk emosi mereka dgn cara yg berfaedah dan membantu mereka..

Slh satu cara adalah dgn mengaitkan perbuatan baik dgn izin Allah sbg cth,Allah mengasihi org yg menghormati dan patuh pd ibu bapa..terang kat anak kt..

Last skali jgn lupe berdoa smoga Allah memberkati anak2 kita dgn pemahaman yg betul,iman yg kukuh dan cinta yg sebemar dan semangat kpd Allah dan Islam..

Smoge apa yg dikongsikn memberi manfaat kpd semua..

Aku pn bknlah pandai sgt bab2 mengajar anak..aku pn sgt cetek ilmu pengetahuan..xsalah kalu kt sentiase belajar utk memperbaiki diri..spy anak2 kt tidak terikut prangai kt yg xbrape elok..moga anak kt lebih baik dr kt..mudah mudahan..

Bg yg mencari siri belajar yg seswai utk anak2..blh refer pd link Baby Qhaleefah dan ini..sgt byk manfaat utk anak2 kecil..

Sambil 2 nak iklan jap..
Ada sesiape minat ngan buku yg nayli pgg ni x?




Dlm book ni ada Glossary of the Arabic terminology

..Bismillah, Assalamualaikum, SubhanAllah, In Sha Allah, JazakAllah Khayr, Alhamdulillah, Astagfirullah, La ilaha illAllah Muhammadun Rasulullah..

Material Hard Book..
Publisher : Learning Roots,UK
RM 38..
can msg or whatsapp me at 019-7710032




JazakAllahkhair
posted from Bloggeroid

Bukan semua activity berakhir dgn kejayaan..

Assalamualaikum..

Hari ni xkemane mane..letih smlm berjln sampai uma kol 11.3o mlm..dr pg keluar,sendayan-damansara-gombak-shah alam-klang-putrajaya..ddk melayan nayli kat dataran putrajaya smlm sgtlah horror..huh..xtau la nape energy die kuat sgt..dr bgn pg smpi kol 1 pg die active..tido kjap mase dlm kete dlm 15 minit..wargh...surrender ..sampai laki aku kata anak kt ni mkn ape la x geti2 penat..=_=

Hari ni laki aku ade hal kat luar..dok uma je la..konon2 nk wat activity ngan nayli..

Aku ajak nayli wat activity "Learn Colour"

Aku labelkn tupperware dgn nama colour gune kertas..aku potong kertas n tulis,nayli tolong tampal double tape..this task..berjaye!



Bile da siap,aku susun tupperware 2 dpn nayli and soh die baca words yg aku tulis..6 jenis colour,blue,red,orange,pink,blue,green..this task..berjaye!



Then aku soh nayli put colour ball 2 kat tupperware yg btol..maksudnye ikut label kat tupperware 2..this task..berjaya!



Lpas 2,aku trus tglkn nayli..aku g mkn..ngan harapan die dpt siapkn semua task die..masukkn semua ball dlm tupperware ikut label yg btol..

Tapi..bl aku sudah mkn je...

Ni hasilnye..



Semua cclour ball die tibe2 beralih tmpt..



Da ade kat ruang tamu da..kat tmpt aku ltk laptop...haishh..die letak dlm baldi kecik die..aptb la nayli ni..

Lain org soh buat,lain die wat..hari ni 1 hari die xnk dgr sgt ckp aku..

Sbb???

Aku xnk bg die nyusu badan..da 2 thn 4 bln..still mengempeng lg..die blh je nyusu gune botol,xde masalah..tp lpas abes susu dln botol,die ttp dtg kat aku kate nak susu..

So td aku ltk la asam jawa..bl die rase masam,die x jd isap susu..tp prangai mcm mengaruk skit..lpaskn geram kot..hmmm..
posted from Bloggeroid

Thursday, April 24, 2014

My Arabic & My Iqra' Flashcard

Assalamualaikum...


Korang minat x nk  mengajar anak mengenal huruf arabic dan iqra' menggunakan flashcard?

Nak cari flash card yg menarik?

Yg buat anak x rase bosan apb belajar?

haaaa....mari ddk dekat ckit dpn com or depan hp..hehe..tab n ipad pn boley juge..;p

Nak promote 2 jenis flash cards yg sooo nice..



1. My Iqra' Flash Cards



amacam?? menarik x?? 

so colouful..ade 30 colorful cards, board flash card & bright colour
confirm anak xbuhsan ngk..;)

Price : RM 38


2. Arabic Alphabet Flash Cards



ini plak flash cards utk mengenal huruf arabic..

ada 30 colourful card cards with label and double sided 

Price : RM 25

Please add RM 6 for postage ya..


If berminat, can contact me at

miszhafiza@gmail.com

or

whatsapp/msg me at 019-7710032


JazakAllahkhair



Wednesday, April 23, 2014

Luahan Rasa yg x brape nak rase..

Assalamualaikum..

Rase nk lpaskn ape yg terbuku dihati...xsuke la org yg suka mengata blakang ni..benci ngan org yg mulut xde insurance..mntang2 la fb,ig,blog 2 medan menzahirkn prasaan kn..ape yg terdetik trus je post.. blame org sane,blame org cni..mayb kononnye niat baik nak menegur org,tp kekadang klihatan mcm x kne pd cara gak..

Everyone has their own preferences..depending on the level of their liking..ada org suke cete pasal susunatur rumah,ade org plak suke cete pasal masak2,ada org suke nak promote brg yg dijual,ada org suke cete ape progress anak,ada org suke cete gosip artis..stp org lain kesukaan die kn..please hormati ape yg seseorang 2 suke..jika rase x suke n meluat lihat ape yg org 2 tulis..please unfriend or unfollow..xyah wat tmbh dosa sbb rase meluat tiap hari..mudah je..kt pn xkn dpt dosa kering tiap hari..

Same juge ngan aku..aku tau x sume org suke ape yg aku tulis..sbb my interest skang cete pasal ape activity yg aku wat kat nayli,aku salu cete progress nayli,cete pasal nayli can read in early stage..mungkin pade org yg suke pd early education anak2 bl bace blog ni rase berkobar2 nak wat ..tp bg yg x berminat ngan sume 2????mesti rase meluat ..mesti akan kata mcm anak ko sorang je yg pandai..ramai lg org lain anak anak bijak pandai x heboh..

Hmm..xtau nak kate mcm mane..mentality typical malay..aku suke nak share ape yg aku buat kat blog..tp kalu x suke,JANGAN BACA! Jgn juge baca kalau semata mata nak dijadikn bahan umpatan!

Apa yg aku share bkn nak canang cerita ape yg anak aku pandai,aku bkn nak cete aku seorang ibu yg hebat,yg blh wat mcm2! Blog ni mengisahkn perjalanan hidup aku ..i am passionate about early childhood education..itu yg aku wat sejak nayli kecik..sgale catatan aku simpan dlm blog ni..aku xpernah nk membandingkn anak aku with others..pada aku sume bdk same je..begitu juge aku x terniat nk bandingkn ngan ibu lain dlm cara mendidik anak..byk bende yg aku xtau..aku sendri sedang belajar..

Tp bl org tanye pndapat aku,aku xkn penah lokek utk mnjawab..cume aku sendri xpasti btolke ape yg aku buat..aku sendri xtau btol ke cara aku wat kat nayli..seperti yg aku ckp td,aku sendri masih belajar..

Aku agree, kt jgn terlalu obses utk mlihat kejayaan anak..ada yg kate kecik lg budak ni pn kn..da mcm2 bende ko wat kat die..nanti da besar die x suke blaja..nanti mase kecik pandai,da besar habuk pn tarak!

Tp..ko rase aku pakse ke anak aku??stakat pandai membaca 2 ko ingat aku bangga sgt ke? Aku pn tau pnjg lg perjlnn hidup anak aku..early education ni x smestinye belajar membaca n menulis!! Fahamkn dulu maksudnye baru blh cakap..ok? Gali dulu ilmu sebelum bidas org..kalu ilmu x cukup didada,takut apb berkata2 akan memalukan diri sendri je nanti..aku xkate aku penuh ilmu,lbh baik berdiam diri,ttp melakukan action drp dok ngata org..2 jeles namenye..

Actually,aku xrase terjejas org dok kate mcm2..dr dulu pn salu je ade mulut jahat ckp kat tepi..pasal aku jage mkn anak pn ade org nak kata..xpaham la..nape ek ade org mcm ni??ko stress ke hape??lantak la ..ckpla ape yg rase nk ckp..bkn korang bg aku mkn pn..

Haish..da pnjg berjela aku tulis..hmm

posted from Bloggeroid

Tuesday, April 22, 2014

Homeschool Activity: Cut Straw=Beads

Waktu lunch td gigih aku g nilai 3 cari straw warne warni..smangat nak wat activity ngan nayli blk keje ti..smlm cr kat tesco n mr diy xjumpe straw yg bekenan..

Activity ape yg aku wat?? Activity homeschool si nayli la..sape kate ibu bekerja x blh buat homeschool utk anak???of course blh..

Memula aku wat simple threading for kids iaitu cuts up straw..ajar nayli cara pgg gunting n cara menggunting yg btol..



Memule baik die ddk kat krusi je..pas2 bl aku plak sambung nak gunting straw 2..die x puas hati..nak gunting lg..



Ngk la!!!sampai naik atas meja weh..over tau..padahal pgg gunting pn xbtol lg..brjaye la juge menggunting,its ok..usaha tangga kejayaan..huhu

Lepas da ajar gunting straw,we move to lacing thread plak..



Guna straw utk menggantikan beads (manik)..smaller hand can handle easier..blh cuts up straw ikut saiz yg korang suke..aku wat ada panjang n ade pendek..



Nak wat activity ni perlukan fokus yg tinggi utk pgg benang dgn 1 tgn,manakala tgn 1 lg kne pgg straw,then masukkn benang ke dlm straw..bl aku ngk nayli mcm pyh nak masukkn,aku tolong push the straw..sbb bdk 1 st time wat..kne tolong skit..takut die give up..lama2 ti die akan mengusai kemahiran menggunakan kedua tgn..

Aku asingkn tiap straw ikut warna..aku beli 5 jenis..pas2 aku biar nayli pilih sendri warne mane yg die suka.. aku ltk dlm bekas yg ada tutup,ti snang..nak main lg hari lain tgl amek je..kalu x kompem nayli wat main sepah2 ti..



Mase wat 2,aku ckp ngan nayli nak wat necklace..bl da siap aku pakaikn kat leher nayli konon2 necklace la..tp xsmpt snap pic sbb nayli da ngantuk..asyik ckp nak susu..haish..dan2..siap je main,aku trus ttp lampu bilik..trus beradu anak dara aku 2..



Penat sgt..blom kol 10 da tido..=_=..blh aku wat keje len..hihi..

#Activity ni boleh build up fine motor skill kanak2..#


JazakAllahukhair
posted from Bloggeroid

Cara mencuci buah dan sayur

Assalamualaikum..

Hari ni terajin plak nak cete pasal cuci2 ni..korang kalu nak mkn buah or nak masak sayur,acaner korang cuci yerk..dulu mase kecik2 ayah aku salu rendam dulu buah2 yg dibeli ngan air garam..sbb katenye nak buang kesan racun serangga yg ada..

Sbb biasenye buah yg ditanam secara konvensional or tradisional mmg menggunakan racun serangga..melainkn korang mmg jenis mkn buah n sayur organic je..kalu aku xde la nak salu beli buah or sayur organic..pokai den..hinggat murah??huhu..dulu nayli mkn sayur organic la..mak aku tanam blakan uma aku..nk msk petik aje..

So sejak ada anak..aku particular la skit..aku x cuci buah ngan garam..sbb garam da la x elok utk usus..lg utk bdk bwh 2 thn,sedangkn dulu aku beria xbg nayli mkn gula n garam bwh 2 thn..pas2 tetibe aku rendam buah dlm air garam plak?its a big NO! Bkn ape..ini utk kebaikan jangka masa pnjang nayli gak..so aku gunekn tepung jagung utk rendam sgale buah nayli..tp aku lupe knape aku gune tepung jagung..aku jumpe info to kat group HSFFYB dulu
..

So skarang aku ade jumpe cara baru pule..gunekn Apple Cider Vinegar (ACV)..ACV ni ada byk kegunaan yg bermanfaat..slh satunye sebagai agen cleaning dan tujuan perubatan sbb ACV ni anti fungal,anti viral and anti bacteria..aku bese gune ACV utk rendam oat,badam n mknn berunsurkn bijirin..knape?..rase mcm penah cete..huhu..tanye en.google la ye..hihi..pas2 kalu nayli dmm pn mmg aku lap gune ACV or wat ACV socks..

aku gune jname Braggs..xkesah nk gune jname ape..tp prefer beli la yg organic..



Cara utk mencuci buah n sayur menggunakan ACV adalah sgt mudah..

1. Tuangkan air ke dlm bowl,make sure buah or sayur ditenggelami air ye..

2. Add 1 tablespoon ACV

3. Rendam selame 5-10 minit

4. Scrub buah n sayur gune brush (ni aku skip,malas..haha)

5. Cuci dgn air bersih n letak buah or sayur kat atas towel or hand dry them..

Settle..snang kn?


JazakAllahukhair
posted from Bloggeroid

Monday, April 21, 2014

Aktiviti spy anak fokus apb melakukn sesuatu

Assalamualaikum..

Ade org tanye aku camne nak bg anak fokus bl wat sesuatu aktiviti..sbb bdk2 besenye cepat je bosannye kn..aku sendri mengalami masalah yg sama..nayli ni idaklah sentiase fokus pong..da la kne ikut mood..maksudnye kne pandai layan la bg mood baek punye..

Actually kt sbenanye kne bg die activity yg memerlukn die fokus..pyh kn bl anak x fokus..cthnye si ibu da smangat nak mengajar anak membaca..smpai kat anak baru sebut 1 word,da larik da..hee..xpon konon nak bacekn buku cete,x sampai 1 page..larik juge!!! Kihkih..pernah alami x????

Aku pn pernah alami dulu..stp kali bende ni berlaku,aku dok pk ape solution..mcm2 la aku wat..boleh la..sbb aku da blh detect la ape aktiviti yg nayli suke..so ape yg die suke..lame la die mengadapnye..

Ni aku ada wat satu activity utk ajar nayli supaya fokus n utk kemahiran motor halus die..




Using tweezer to build up fine motor skills

Caranye mudah aje..cume perlukan 1 bekas berisi kacang or ape2 yg korang rase seswai..aku gune bunga lawang yg da pecah2..2 je yg ade kat uma..then penyepit n 1 bekas utk ltk kacang yg disepit 2...

Bg kat anak korang..test la bape lame die blh fokus..nayli lebih 15minit die mnghadap bende 2..kire ok la kn..lame gak..bkn senang tau..da la aku gune sepit angkut 2 je..die nak pgg pon pyh sbb kecik..hihi..







Nayli pd aku mmg fokus la mase wat aktiviti ni..smpai kerut2 muka..aku konon ckp kat die nk tolong..die ckp no!..huhu..berusaha sendri..tiap kali berjaya sepit,n letak kat bekas 1 lg 2,die ckp yey..aku tmbhkn smangat la..kate die gud girl la..pas2 give me 5 la..hee..2 yg smangat membara agaknye..haha

Korang try la..mane tau menjadi..sharing is caring kn..

Daaaa..

JazakAllahukhair
posted from Bloggeroid

Friday, April 18, 2014

Psycho anak utk membaca

Assalamualaikum..

Sape ada problem anak ssh nk concentrate bl kt ajar???

Anak x geti ddk diam??

Anak wat xtau je bl kt soh die ikut kt baca????

Anak wat dunno je bl kt buka buku???

Bende 2 sume normal bg kanak2..especially la yg umur 2-3 thn..sbb ade org kate blom masenye kn..

Tp bg yg rajen n ade smangat nak mulakan pendidikn awal ..meh aku kongsi tips sikit..

Tip2 ala2 sengal aku sendri..aku terpikir sendri nak wat..xde refer mane2 artikel or pakar bertauliah..haha..

Tapi kalu ade kesan sampingan drp tips ni jgn salahkn aku ye...ngeh..ngeh..





Paham x ape yg aku try nk bgtau????

Nmpk x dlm gambo 2..

Situasi bg gambo 1st:

Nayli ngah main lego..aku ajak die baca buku read easy..tp die said no..die nak main lego n ape ntah name bende 2..lupe plak..



Ok nayli..find!! xnk sudah..before 2 smbil die main aku bacekn buku In a Life of Muslim Child ..then..aku buka buku read easy mcm dlm gambo 2..aku biarkn..then aku amek mainan alphabet die 2..aku bace read easy 2 kuat2 sambil aku susun huruf 2..die nmpk trus dtg kat aku..haa..bijak x..trus die nak blajo gak..

Situasi bg gambo 2:

Pn same,aku ajak bace buku die xnk..die kate nak main dough..sambil die main,aku ltk buku kat dpn..pas2 aku bace kuat2..da abes bace aku biarkn je..xlame lpas 2,die bace sendri ayat kat buku 2..

Amacam..ok x aku psycho nayli??haha..xyh pakse2..ko ltk je buku 2 kat dpn die..ngeh2..sbb die da pandai bace..tp pyh nk soh die bace..demand sgt..haha

Nayli skang da boleh baca buku read easy series 2,ms 18..baca ikut mood..kalu mood baik,die nak blajar,mood x baik,jgn harap..

Kalu nak sih bace buku al-furqan lg la pyh..fuhh..ni ko tau aku wat camne plak???aku buka mukasurat yg nk soh die bace,pas2 aku ckp ape tau..

"Nayli,lets we shouting at nenek..pas2 aku tunjuk huruf yg nak soh die bace..die ngan sronoknye g jerit kat nenek die sambil sebut huruf hijaiyah 2...haha..ntah hape2 aku ni ek..mak aku melekek lekek..smpai mcm 2 skali aku anak..lantak la..ko ingat senang nak soh bdk mcm ni blaja..haha..jgn harap..anak aku la,anak org len aku xtau..tp sbenanye mcm xsopan lak ajar ngaji jerit2..hihi..ala bkn jerit kuat pn..sbenanye bace ngan nada tinggi je..;p

Ye la..aku nak tau die tau bace x..kalu die xnk..kne wat mcm2 gaya baru jalan tau..

Kalu nak ajar anak knal huruf pn blh wat care ni..just sebutkn huruf..tunjuk flashcard..die ngah main 2..ltk je dpn die..

Okey??lain org lain cara..tp xsmesti cara kt btol..kalu xsuke jgn follow..ngeh2..

JazakAllahukhair
posted from Bloggeroid

Terapkn budaya membaca sejak dr kecil..

Assalamualaikum..

I love book so much..so much and so much..haha..over g2..aku ingat lg dr kecik mmg ke mane2 gi,aku bw buku..mak abah aku x pernah berkire bab nk belikn buku kat anak2..dulu aku ingat tiap kali ayah aku blk keje, mesti ada ole2 buku cete..bkn la tiap hr..tp sbb ayah aku xdok skali ngan ktrg..die bertugas kat laut kn..sminggu 1,2 kali je dpt jumpe,sejak aku drjh 1-6....tiap kali blk ade je la ole2..lg la aku mmg blh mmbaca awal..

Aku suke this quote

"A house without book is like a room without windows"

Pada aku,rumah akan rase kosong tanpa buku..tp rumah akan lg rase kosong kalu ahli dlm rumah 2 x solat and x membaca al-quran ye..wink wink..

Tp seriously..aku suke g rumah org yg ada 1 area utk buku kat living room..sbb ape?.dulu mase kecik ikut mak ayah aku g uma kwn or sdare..bosankn..kalu ade buku blhla aku mmbaca kalu aku lupe bw buku kn..hihi..smpi skang pon habit aku g2..kalu g uma sdare pn mmg aku skodeng buku ape yg aku blh bace..

Ada mcm2 buku yg kt blh baca..buku keagaamaan,kerohanian,motivasi,encyclopedia,novel,fiction and whatever la korang nak baca..yg penting membaca..tp kalu komik 2..em..em..ngeh2..xkisah la..

Dulu aku suke baca novel,tp bl aku da pregnant..aku bace buku more islamic skit..skang aku mmg da kurangkn aktiviti bace novel..aku lebih byk bace islamic book..buku parenting..islamic book 2 ada mcm jenis..blom smpai tahap baca tafsir sume 2..yg ringan2 je..aku ngah baca sirah nabi..pasal nabi dan rasul..byk bende yg aku xtau..aku skang suke nak kaji tntg sejarah islam..xkisah la buku 2 mahal or murah..sanggup je beli..

Skang utk anak plak..mmg aku terapkn budaya membaca sejak die baby lg..aku bacakn je cete kat die walaupn die xphm..aku mmg memilih buku2 yg aku nk knalkn kat die..skang nayli da mule paham..snang bl aku cete kat die..aku skang prefer utk bacekn islamic story book kat nayli...






Masa die ngah breakfast pon aku amek peluang utk bacakn kisah nabi kat die..

Aku nk die biasekn diri dgr islamic story..dlm mase yg same aku pon blh belajar skali..

Ada sape2 yg minat nk beli kisah nabi x??

Aku ade stock utk this book..

Price : RM 10 only..
Publisher: Darussalam

The Story of Muhammad in Madinah





The Story of Muhammad in Makkah





Kalu pos laju tmbh RM 6..tp kalu nk jimat..gune pos biase je,ltk setem RM 1..sbb buku x tebal..

2 jenis buku je yg aku share rini..buku2 len sume da abes stock..kalu aku restock ti aku update ..actually byk lg buku2 len yg aku rase sgt bgs utk budak2..aku ckp dr experience aku sejak aku bacekn kat nayli tau..

Kalu minat can msg/whatsapp me at 019-7710032

JazakAllahuakhair
posted from Bloggeroid

Tuesday, April 15, 2014

Tudung Bawal ala2 Tudung Fareeda

Skang glemer plak pasal tudung Fareeda ni lpas isu tudung yg cimplak kne rampas..

Haha..pas2 bertmbh memuncak bl admin fanpage si mawar ni keluarkn statement kalau xmampu,xyah la beli..

Sbenanye aku setuju je ngan statement 2..mmg btol,kalau x mampu xpayah la beli,xyah la pakai..sukati die la nak jual harge mahal mane pon..pas2 yg g cimplak design tudung fareeda pn satu hal gak..kalu aku jd si mawar 2 pn aku wat perkara yg sama..penat2 die wat design..promosi kn bagai..habes duit byk..tudung cimplak 2 plak yg lg laku..xpatut..

Aku mmg bkn penggemar tudung yg ade awning..ntah tang mane yg lawa pon aku xtau..maybe sbb muke aku x seswai kot..

Kat FB byk da org dok fwd blogger kreatif yg pakai tudung bawal ala2 tudung mawar 2..cantik gak..kreatif la budak 2..

So pg ni..





Ahkak pon nak try juge..hihi..

So..sape yg xmampu beli tudung Fareeda 2 jgn berdukacita..mari kt pakai tudung bawal je..:p
posted from Bloggeroid

Monday, April 14, 2014

Now You Are a Mother

Assalamualaikum...

Hari ni aku nak share pasal sebuah buku yg pada aku sangat best ..buku ni is about parenting in islamic view..publisher this book is Darrussalam..this is practical and up to date new mother's handbook from birth to 4 years..

Sangat seswai utk bakal ibu n yg telah menjadi ibu..aku guarantee ,mmg ssh nak jumpe buku ni kat luar..aku ni jenis mcm2 buku aku beli..mcm2 buku aku baca..tp nk jumpe yg btol2 menarik mmg pyh..

Walaupn nayli da 2 thn,aku ttp rase buku ni sgt practical,sbb seswai smpai anak kt 4 years..nanti mane tau nak ade baby lg..kompem aku kne cari info smule utk jage newborn baby..



Ni aku share contents dlm buku ni..









B4 aku beli buku ni,aku bace content die je aku da tertarik..tp 2 aku la..org lain aku xtau..;p

Buku ni beri overview of the mother's role and ajar basic utk membesarkn babies and small children..

Ni lg ant content dlm buku ni





Nak tau lg detail,kne la beli buku ni..;)

Kalu ade sesape yg berminat,blh contact aku..hari sabtu lpas aku amek stock 10 pcs,tp now tgl 2 pcs je..laku tau buku ni..nanti aku share buku utk anak2 plak..stock baru buku ni mayb akan smpai dr Riyadh hujung bln ni..so,yg 2 pcs ni sape cpt die dpt..;)

Price: RM 47

Msg/Whatsapp me at 019-7710032



JazakAllahkhayran
posted from Bloggeroid

Sunday, April 13, 2014

Baby Qhaleefah Learning Series

Assalamualaikum..

Pernah dgr x Baby Khalifah Series???mesti pernah dgr kn..aku pernah cete kat dlm blog b4 ni..boleh baca kat sini..Nayli mmg da ade Baby Khalifah Series ni...bagus tau set ni, nayli skang da pandai amek wuduk, selain drp ngk cara aku amek wuduk, die gak ngk dlm series ni..pas2 siap pandai ckp Masya Allah kat nenek die..die blaja dr series ni juge. MyFirst Kalimah..

Tp before 2, i just want to share the info,  Baby Khalifah ni da tukar name tau..kepada Baby Qhaleefah,,,all applications and all the product under Islamkids Media sudah di take over under Qaiser Darussalam..Qaiser Darussalam da rebranding all product Islamkids Media..tp isi kandungan dlm Baby Qhaleefah ni still the same, just tukar nama je..

Ini packaging baru Baby Qhaleefah..



Ni packaging lama




This CD set is best used as an educational aid for your 2-4 years old kids. The cute and interactive characters makes learning about Islam and FUN adventure for the Baby Qhaleefah!

Baby Qhaleefah Learning Series (6 sets of books & CD-roms)

The Set consists of these six series:

1. My First Arabic
2. My First Kalimah
3. My First Iqra'
4. My First Adab
5. My First Solat
6. My Family



Baby Qhaleefah Learning Series mengandungi 6 modul yang mengajar anak-anak tentang Islam menggunakan 6 interaktif CD.
Bahasa Perantaraan: English

Keperluan: Komputer (Format VCD)
Kesesuaian Umur: 1-6 Tahun
Sesuai untuk digunakan di rumah mahupun tadika

Kandungan Set: 6 CD Interaktif, 6 Buku Kerja, 1 Set Flashcard, 1 Penanda Buku (bookmark), 1 Pelekat Kereta (car sticker) and 1 Set Pensel Warna.

6 modul yang terdapat dalam set ini ialah:


1. MyFirst Arabic
Melalui modul ini, anak-anak akan dapat belajar mengenai warna, bentuk, nombor dan hari.

2. MyFirst Solat
Melalui modul ini, anak-anak akan diajar cara berwudhuk, azan,waktu solat dan arah kiblat.

3. MyFirst Iqra
Melalui modul ini, anak-anak dapat belajar 30 huruf dalam bahasa Arab.

4. MyFirst Kalimah
Melalui modul ini, anak-anak dapat belajar ucapan Allahuakbar, Alhamdulillah, Subhanallah dan Bismillah.

5. MyFirst Adab
Melalui modul ini, anak-anak dapat belajar tentang kejujuran, kebenaran, kesabaran, dan lain-lain.

6. MyFirst Family
Melalui modul ini, anak-anak akan diajar salasilah keluarga, tanggungjawab dan adab.

Setiap modul disertakan dengan buku kerja (workbook) agar proses pembelajaran lebih berkesan. Selain itu, akan dpt juge free flash card set, color pencil, bookmark and car sticker
Flash cards

Coloured Pencils

Bookmark
Ada sesiapa yg interested x ??? nak bagi harge kasih sayang je ni..


Price: RM85 (market price RM 95)
Postage: RM8.50(Pen. Malaysia)

RM12.45(Sarawak)
RM14.40 (Sabah)

So, grab this offer now as it will surely proven beneficial for your kids

Can msg/whatsapp me at 019-7710032

or email me at

miszhafiza@gmail.com