Monday, June 30, 2014

Fine Motor Skill Activity: DIY Hand Balancing Board

Assalamualaikum..

Ini crite mlm sebelum puase..hari sabtu ritu..org kat uma g tarawikh,aku xdpt joint sbb kne jage nayli..kalu bawa nayli takut ganggu jemaah lain je..kalu geti ddk diam xpe..huhu

Aku dpt idea nak wat activity ni mase ddk2 ngk nayli main doh..dok pk2 ape lg aku nak wat ngan nayli ni...trus dpt idea nak wat DIY hand balancing board..trus cari brg2 yg blh recycle kat uma..

I love to using recycle materials for our fine motor activities..kali ni aku gunekan kotak2 n straw yg ade kat uma..

Material yg perlu ada hanyalah

× kotak
× straw
× glue gun
× guli/bola ping pong,etc (janji yg blh bergolek)

Kejap je nak wat board ni..x smpi stengah jam pn..

Ini la hasilnye!!!



First time nayli main die mcm blur skit,die suruh aku je yg main..die just ngk..keesokkan harinye..die da dpt rentak..die men sendri..ni pic mase aku ngah sebok kat dapur prepare mknn buke pose..aku cari guli x jumpe kat uma,so aku gune biji congkak nayli..hee..pn boley!







It was a great way to work on her hand control and balancing..

Xperlu beli mainan mahal2..buat sendiri pn boley..lagi berbaloi baloi..;)

JazakAllahukhair

Sunday, June 29, 2014

Cara Nayli Menghafal Juz Amma


Assalamualaikum..

Selamat menyambut bulan Ramadahan yg barakah ini..

Hari ni saje je nak share cara aku nak bg nayli menghafal surah Juz Amma..Actually aku ni pon mule da lmbt..dr awal nayli baby mmg aku da tau byk cara2 nak bg anak menghafal al quran, tp 2 la, salu x istiqamah..kejap buat, kejap x..bilenye anak nak menghafal kn??

salah satu tmpt rujukan aku blog kak lina, ibu kpd darwisy n darwisya..aku rase la kn kalu aku btol2 ikut cara yg kak lina cadangkan lu, mesti nayli da byk hafal surah diusia 2 thn ni..

before ni mmg dlm kete aku salu buka juz amma bg nayli dgr, tp kat uma, b4 tido je, sbb gune hp kn,,jd habes 1 juz amma, die akan stop sendri..jd aku rase mcm xblh jadi ni..mase 2 nayli baru blh bace al fatihah sendri, tp x bape lancar..umur mase 2 nk masuk 2 thn..

pas bincang ngan laki aku ktrg decide nak beli radio yg blh gune MP3 and VCD player..so that, aku blh ulang2 surah mane yg aku nak soh nayli hafal..aku akan buka radio bile ktrg start nak tido smpai la bgn subuh..aku da set beberapa surah yg aku nak nayli hafal..so sepanjang waktu tido 2 nayli akan dgr alunan surah Juz Amma..

Alhamdulillah, cara 2 mmg blh wat nayli menghafal cpt, sbb die familiar ngan ayat2 quran 2..tp bkn cara itu je yg aku wat utk nayli hafal surah, waktu siang kn nayli ddk ngan mak aku, aku pesan la surah ape yg aku nak nayli hafal, so siang hari 2 bl die ddk ngan mak aku, mak aku ulang2 la bace..mase nayli nak tido siang..bl mlm plak,lpas solat aku tunjuk die quran, aku bace surah2 dpn die, yg die blh bace die ikut la..yg x geti die akan mambling je..waktu die bermain pon aku akan bacekn surah kat die, kalu g shopping pon kalu die ddk dlm troli aku akan suruh die recall surah yg die da boleh bace spy lbh lancar ngan sebutan yg betul..aku akan btolkn mane yg slh, ye la, budak kn,,bace ngan pelatnye lg..hihi..kirenye bl ade mase terluang, n aku pon rajin time 2, aku bacekn la kat die...

skang di usia 2y6m, nayli baru blh bace 3 surah dgn lancar, surah al fatihah, al ikhlas n an nas, surah al falaq masih otw mnghafal.. aku rase maybe dlm minggu dpn die blh kot ingat surah al falaq 2 scare keseluruhan..kalu dr dulu aku istiqamah kn..hmmm..baru skang aku wat btol2, lebih berdisiplin skit la..kalu dulu asyik pk xde mase je..lgpon bkn senang wey nak suruh bdk umur mcm ni ikut ape yg kt suruh, kne byk bermain ngan psikologi..lotih mak!! time ajak ngaji die melompat2 atas katil, gasak ko la anak, janji time ibu bace, ko dgr..

surah2 harian plak yg nayli blh bace sendri doa makan, doa tido and doa bgn tido..doa2 lain mcm naik kenderaan , masuk toilet n etc aku ade gak bacekn, tp die belum brape ingat, sbb kekadang aku sendri lupe nak bacakn kat die..hihi..kalu mak x bacakn, mcm mane plak bdk 2 nk ingatk kn..hee..lpas2 ni ibu wat yerk..da mak ko ni pon salu lupe..hmm..=_*

2 je cara yg aku wat, sbb aku ni org biase2 je, kalu ibu bapa yg ade basic agama yg kuat, mesti lg byk cara utk ajar anak2..aku ni prangai pon x bape elok..hihi..da ade anak ni baru lah terhegeh2 nak brubah mnjadi lebih baik..in sha Allah..smoga dipermudahkan..

ini aku share kn video lame mase nayli bace al fatihah..time ni nayli ngah mandi swimming pool..atok die soh bace, kebetulan mood die baik mase 2, dpt la aku rakam, kalu x jgn harap...


video


kalu korang ade cara yg lebih baik utk anak2 mnghafal al quran share la ngan aku..aku ni beginner je...masih merangkak2 nak cari cara yg terbaik utk mengajar anak..jd perkongsian dr kwn2 amat la dihargai..

:Sharing is Caring:

Rasulullah saw pernah bersabda:

Apb mati anak adam, maka terputuslah amalannya melainkn 3 perkara:

1. Sedekah Jariah
2. Imu yg bermanfaat
3. Anak soleh yg mendoakan keatasnya


smoge dgn perkongsian ilmu yg bermanfaat, amalan kt 2 tidak terputus..

JazakAllahukhair



Friday, June 27, 2014

Kids Quran Competition

Assalamualaikum..

Just want to share one of good news to all my friend ..heee..especially yg ada kids age between 4-10 years..

KIDS QURAN COMPETITION!!!!




For me ia adalah sgt interesting..Format competition just focus on Juz Amma..i believe anak2 korang yg age between 4-10 yrs mesti da hafal juz amma..if x hafal semua pon,mesti few surah da hafal kn??

Aku kalu blh pon nak join this competition..tp nayli x cukup umor.. baru 2y6m..agak2 penganjur bg x join??hee..nayli baru lancar baca 3 surah,al fatihah,al ikhlas n al nas..skang ngah otw hafal surah a-falaq..baru nk masuk 4 surah,mesti ade anak korang yg lebih kurang umur nayli da hafal lebih byk surah kn..xpela..2 je keupayaan nayli..2 pon ibu da bangga anak oi..hee

Aku rase, better korang bawa anak korang g competition yg macam ni..bkn ape..just to expose our kids to the quran competition..dr dok masuk competition nyanyi kn..bek g cni..lgpon free registration..kalu anak org cina,mmg dorang suke expose anak dorang kecik2 lg utk masuk pertandingan,like mental arithmetik competition,colouring competition..umur 3 thn da dihntr tau..bl ditanye knp kecik2 da hntr ,dorang jwb just nak expose anak aje..so aku rase reason 2 mmg sgt bgs..bl anak kt mmg da di expose dgn bende2 gni dr kecik..pasti blh menghasilkn anak2 yg succes di masa akan dtg..wah g2!

K la..kalu nak join this competition,register la kat www.playnpray.com..aku xde dpt ape2 bayaran pon promote this competition ni..just aku nak sharing with all of you ..bende bagus,elok la dihebahkn..

"Sharing is Caring" kn??

Da~~ JazakAllahukhair

Wednesday, June 25, 2014

Kursus Mengajar Mental Aritmetic kpd Anak

Assalamualaikum..

Sabtu lepas,21/6 aku berkesempatan menghadiri Kursus Mengajar Mental Arithmetic kpd anak di rumah anjuran Islamic Parenting Network..syukur sgt sbb dpt pegi..dr awal thn aku nak g tp x berkesemptn..asyik ade hal je..da lame aku beli e-book nye..aku da start ajar nayli gune flash card abacus since awal thn ritu..kne bg anak familiar with kedudukn manik dulu baru blh start ajar mental arithmetik..dulu aku da penah cete kat sini 







Ini la kak lina,ibu kpd darwisy & darwisya..yg anak2 die menghafal quran di awal usia 2..kalu sesiape yg follow blog die mesti tau..sgt2 salute kat kak lina ni..

Okeh..meh aku crite serba sedikit tntg mental arithmetik n kursus yg aku hadiri ni..memule mesti la kena tau ape itu mental arithmetik..

"Mental Arithmetik merupakan satu kaedah pengiraan yg melibatkn (+,-,x,/) dimana para pelajar akan membayangkn pergerakan manik2 sempoa bg menyelesaikan masalah tersebut.Ia melibatkn tahap penguasaan otak kanan"

Selalunye org cina je yg salu hntar anak masuk tuisyen Mental Arithmetik ni..aku pon da survey byk tmpt sbb nk hntr nayli..sumenye cina yg ajar n kalu ade pon kat taska2 cina..hmm..x berminat la pule kn nk hntr nayli ke taska cina..sehingga la aku tau IPN ade jual ebook n wat kursus utk mngajar sendri anak..syukran..cth pusat mngajar mental arithmetik yg glemar kat mlaysia ni CMA..try la google kalu nk tau..

Korang jgn slh faham antara blaja sempoa ngan mental aritmetik ye..ia adalah x sama..tetapi..sebelum kanak2 menguasai mental arithmetik,die perlulah menguasai basic abacus dulu..

Byk kebaikan mengajar anak mental arithmetik ni..blh baca kat entry lama aku..yg aku nk cete hr ni pasal penguasaan otak kanan..mesti pernah dgr kn pasal right brain,antara right brain educator yg glemer adalah Glen Doman and Makoto Sichida..kalu sape yg salu bace blog aku..kalu prasan la kn aku penah cete pasal right brain ni..ala,mcm aku ajar nayli gune flash card dot 2..ape yg aku ajar nayli byk yg berkaitan pasal right brain..xgeti aku nak terangkan..haha

Ok..otak kt ada 2 bahagian..kiri dan kanan..

Left Brain Function - Analytical though,Logic, Languange, Scientific and Mathematic

Right Brain Function- Holistic thought, Imagination, Creativity , Art and Music

Mesej yg akan diterima oleh otak semasa pengajaran Mental Arithmetik adalah spt ini



Kalu bdk yg xde thp penguasaan otak kanan..cth ko sebut 87..yg terdetik kat pemikiran die adalah bentuk nombor 87 tu..tp kalu bdk yg right brain function die active,die akan imagine jumlah manik 2..sbb 2 adalah perlu utk menyeimbangkn penggunaan otak kiri dan otak kanan..2 yg kalu korang perasan sebok aku tunjuk kat nayli flash card dot 2..kjap aku ajar math gune kaedah glen doman,kjap kaedah shichida..hee..bkn ape..utk seimbangkn pengunaan otak kiri n kanan nayli la n aku nak bl aku sebut number,nayli x imagine bentuk number 2..tp jumlah dot yg ada..eh jap..paham ke aku cete? Haha..xpela kalu x phm..biar aku je syok sendri..huhu

Kalu korang hntr anak kat pusat mental arithmetik..anak korang perlu menghafal 34 formula..tp dgn gune kaedah yg diajar kat IPN ni..anak x perlu menghafal formula 2..sbb bl da fhm kaedah, pengiraan mnjadi sgt2 mudah..

Masa kursus 2..ktrg blaja asas sempoa then wat latihan mengira..pas2 kne test tau nak ngk kepantasan menggira gune abacus..bl ibubapa da fhm baru la mudah ajar anak..aku rase kalu dulu mak aku hntr blaja bende ni mesti aku jd terer gile math..eh tp walaupn xblaja bende ni, SPM aku ttp dpt A1 tau..hihi.krik..krikk

Kenapa aku pergi kursus ni????

Ok..snang je jwpn aku..aku rase lbh better aku yg ajar sendri nayli dr aku hntr tuisyen..utk kanak2 mengusai Mental Arithmetik ni memerlukan kebih kurang 2 thn tau..2 pn ikut la tahap anak ko mcm mane..kalu hntr tuisyen,sbulan RM 150..2 thn da RM 3600..2 pn xpasti lg anak leh menguasai ke x..hee..bek aku g kursus RM 150..lg puas hati..lgpon mengajarnye hanyalah sminggu skali..xkn xblh kn?

tp semua ni perlu dilakukan secara konsisten ye utk mndptkn hasil yg memberangsangkn..jgn pule baru ajar sminggu, ingat anak blh pandai trus ye..pengalaman org yg anaknye teror mental arithmetik pon amek mase 2 thn tau..eh jap, lupe nka bgtau macam amne nak tau yg anak kt da menguasai mental arithmentik ni..haaa...mudah je ..bl anak ko blh wat operasi pengiraan without gunakan abacus..maksudnye hanye menggunakan otak shaja..die akan imagine manik abacus 2 dlm otak die aje..

kalu ade yg minat nak join kursus2 anjuran IPN ni..g la usha2 kat www.islamicparentingnetwork.net..tp rasenye mcm da xde kursus mental arithmetik ni utk this year..thn ni dorang da wat 3x da..xtau la kalu permintaan tinggi, mane tau dorang wat lg..

nak soh aku ajar dlm blog??..errkkkkk...xblh la..kne ddk face 2 face..bagi sesape yg ddk kat seremban nak hntar anak tuisyen ngan aku blh la ti..haha..=P

k..da~ JazakAllahukhair

Wednesday, June 18, 2014

Homeschooling Activity : Indoor Fishing..here fishy..fishy

Assalamualaikum..

hari ni baru berjaye wat this activity ngan nayli..2 pon die sendri yg request..sebok nak main fish katenye..mase mghrib td smentara laki aku mandi, smpt la layan die wat activity ni..

this activity so easy..item yg diperlukan adalah:

* fishing rod, blh gak gune kn batang kayu
* magnet
* some paperclips
* plastic sheet for the fish <---for p="" version="" wet="">
* paper for the fish <---for dry="" p="" version="">
* hole punch

mule2..buat dulu fishing rod 2..aku gune penyangkut orkid mak aku..hehe..ni pon ayah aku yg watkn..die ikat magnet 2 gune dawai.,.then gune tali tebal gantikan tali joran..



cara utk wat fish, cut plastic sheet jadi bentuk ikan..ni utk wet version..da dpt bentuk ikan 2, punch hole n ltk paper clip..pas2 letak dlm bekas air konon2 indoor fishing pond la sgt kn..=P



utk dry version., kne printkn dulu bentuk ikan ..then cut dulu yg tetulang ikan, pas2 baru tmpl kat colour paper..aku cr template pdf kat google je..da siap ikan 2, punch hole n letak paper clip..yg dry version ni nayli da main smlm da..


mcm td nayli fishing gune wet version..bl die ltk fishing rod dlm air, ti paper clip kat fish 2 akan melekat kat magnet fishing rod 2..haaa..ala2 ikan makan umpan kat mata kail ..


then it was time to fish!


tarra...............

ni la hasil tangkapan nayli..



nayli hav fun! smbil main blh la kalu nak ajar anak counting ke, knal colour ke..wat la ape2 yg seswai..hehe

activity ni bagus utk melatih pergerakan tgn n pergerakan mata..sbb anak kne pandai handle fishing rod 2..then mata 2 pon kne alert utk pastikan magnet 2 melekat tepat pada paper clip..

da sudah main, nayli masukkn semua fish die dlm 'pond' n masuk ngan tgn2 die skali,,gasak ko la anak nak sgt main air..hee..bl da sudah wat activity, baru aku prasan nape aku wat kat atas carpet??? haha..naseb bek x tumpah air nye..


p/s: macam x caye plak aku leh trus update blog..hee..sbb?? nayli tido..lpas tunjuk flash card words and learn math using Shicida method, trus menyusu..sambil nyusu bacakan buku cete Akhlaaq..ingatkn lpas nyusu nak smbung with Read Easy or Peter & Jane, rupenye trus blayar anak dara ku sorang 2..letih sgt la 2 siang td,,,

ok daa..JazakAllahukhair

Homeschooling Activity: DIY Velcro Building Sticks

Assalamualaikum..

Mlm td aku wat 2 activity ngan nayli..memule aku wat activity indoor fishing..tp ni versi dry..versi wet pon ade,tp xwat lg...



Tp this entry aku xnk cete pasal indoor fishing ni..next entry aku cete detail..hee..sbb gmbo xmnarik..lg 1 nayli x fokus..die sebok nak main wood stick plak..nmpk aje aku baru beli wood stick 2..geram aku..terpakse aku wat activity len mlm td..haish..

Ini la die..tarra...



Activity ni sgt mudah n snang..korang beli aje wood stick yg da siap warne warni ni kat kedai buku or MR DiY..kalu rajen..wat sendri pon blh gune batang aiskrim..aku beli aje..tp kne hati2 ye..xseswai utk bdk yg suke masukkn something dlm mulut..sbb warne die mudah luntur..smlm nayli masukkn dlm mulut..kne cubit skali ngan aku..huhu..bg mkn xnak..bende alah ni yg die nak..haha

Memule..kne ltkkn sticky velcro ni kat wood stick 2..sticky velcro ni pon aku beli kat kedai buku je..gini bentuknye..



Aku beli yg gulung punye..1m..harge RM 3..kalu mls nk gunting sendri..korang beli la yg mmg bentuk dots..tinggal tmpal je..aku beli yg gulung sbb snang nak adjust size..lgpon blh gune utk activity lain nanti..

Sticky velcro ni kne attached kat each side and firmly pressed down..pas2 da ready utk wat activity!!!





Aku soh nayli attaching them to one another..wat shape..sambil2 2 blh la ajar anak2 tntg shape..soh dorang attached each side..pas2 korang gak blh ajar tntg colour..aku skang ngah ajar colour in malay..sbb in english mmg nayli da tau..die ngah blaja ingat warne merah la..biru..kuning..haha..comey je dgr die sebut in malay..

Ok..itu je activity mudah yg kami buat mlm td..

Da~ JazakAllahukhair

Monday, June 16, 2014

Petrosains KLCC

Assalamualaikum..

Mcm2 nk cete..ngah rajen n menghupdet blog..smlm hari ahad aku g Petrosains bawa si nayli..sabtu punye cete g Floria Putrajaya pn xdan nk cete..trus skip cete activity on sunday lu..hihi

Da lame rancang nk bawa nayli g Petrosains..tp nk ke KL 2 bercinte btol..smlm kebetulan mmg nk g ampang ade kenduri..trus g KLCC blknye..

Ktrg sampi sane dlm kol 3.30 ptg..aku,nayli n laki aku je masuk petrosains,mak n abah aku xnk ikut..dorang pusing dlm klcc smentara tunggu adik aku n aweknye dtg..b4 nk g aku da bgtau nayli yg nk g ngk dinasour..as usually minah kecik 2 mmg alwiz excited je ..haha

Mase nek flash car or ape bende ntah name2..yg 4 minit lalu dlm terowong..meliar mate die ngk kiri kanan..hihi..teruje la 2..

So bermulala ekspidisi kami meneroka zaman..

Ni namenye Ride the Hurricane..nayli ngan laki aku je yg masuk..aku xnk masuk ti rosak tudung..huhu..dlm ni konon2 korang akan rase dlm ribut..nayli masuk kejap je,pas2 trus mlalak..takut..hihi



Nayli mmg suke men crane ni..lu kat pusat sains pn same..mase smpi 2 ade bdk ngah naik,nayli punye x sabo,die dok btol2 sbelah bdk 2..smpi mak bdk 2 kate bg la adik main..hihi..ekau laki ke pompuan..kompius suke men bende alah ni..haha



Yg len nikmati gambo2 aje la ye..



Hello..hello..alexender graham bell ada???



Budak punye la excited..smpai die buka kasut die..die ingat ni umah die agaknye..haha






Ni org 2 wat eksperimen ape ntah..laki aku ngan nayli yg khusyuk dgr..nayli 2 mcm paham aje..;p






Aku puas hati dpt bawa nayli..hee..walaupon die kecik lg..tp i know she have fun..bkn semua bende die paham..xpe..aku yg kertu ni pon blh blaja mcm2 kat c2..aku pncit gile kat dlm 2..penat sbb anak over active..ade section kanak2 umo 2-4 years..aku biarkn je nayli dok dlm 2 main lego..laki aku siap membute ko tau..aku la terkedek2 ngk si nayli..huhu..

Jom la bawa ur kids to Petrosains..xmahal pon..Adult only RM 15 per entry,kid bwh 3y free je..nak tau lebih lanjut,buka laman web petrosains ye..aku ni mmg suke je bawa nayli g tmpt2 ilmiah gini..hihi..

K..last but not least..gmbo selpie ngan.mak aku b4 balik..hehehe



Da..jazakAllahukhair~

Sunday, June 15, 2014

Percutian x dirancang di Grand Lexis,Port Dickson

Assalamualaikum kakak2,adik2..hee..;p

Neh saje nak cete percutian yg x dirancang..actually xblh panggil bercuti pong sbenanye..huhu..

Nak dijadikan cete,hari rabu lpas laki aku kne g meeting 3hari 2mlm kat Grand Lexis Port Dickson..x smpai stengah jam pon dr uma aku..2 yg aku kate x mcm bercuti pon..hihi..memule aku x rancang pon nak ikut..hr rabu 2 aku keje mcm bese,laki aku half day,ptgnye baru die check in..

Pas2 aku pn google la name hotel 2..eh..eh..hotel 5 star ok..trus je rase mcm best je kalu ikut..pas2 google lg..ade blk yg ade private pool la..tanye husband aku,die kate x pasti dpt blk mane..pas2 bl aku pk2 blk..ni meeting gomen yg tanggung,xkn die nk bg blk yg ade private pool bagai kn..aku check harge kalu normal rate pn RM 600+ per night..ni lg la cuti skolah..so aku soh laki aku inform dpt bilik ape..kalu dpt yg best,blk keje aku trus follow bawa mak abah n nayli..

Tup2 laki aku wassap gambo bilik yg die dpt..yes!yg ade private pool..trus isi borang cuti,soh bos aku sign..hee..approved! Ikut polisi company kalu nk cuti kne apply 3hari awal..ni esok nak cuti hari 2 baru bgtau..ahah..dulik ape aku..kalu x approved,aku MC aje..hihi..call mak aku soh siap2,blk keje trus amek dorang n shoot g PD..berdezup..huhu..

Ni la bilik yg kami tido



Garden Pool Villa-Garden Living name die..ktrg dpt yg lower unit room..buka pintu je konon ala2 garden..best sgt..harge time cuti skolah ni RM 900++ per night. Bestkn sbb dpt tido free..hihi

Org yg paling happy pasti si nayli..mmg tersenyum.lebar sbb nmpk pool dlm bilik kn..dan2 tu juge ajak mandi..mlm kot..xde mase nk mlayan..haha..pas2 habes 1 blk die wat spot checked..toilet pn bape kali die kluar masuk..jakun gayanye..haha



Dlm toilet pon haruslah bergambar..hihi..mlm org len sume nak tido..die xmo tido..menggalak ke hulur kehilir..dok tinjau2 pool la..sabo je la..

Bgn pagi nayli lmbt bgn skit..punye la lena..suasana baru kn..bgn2 trus bawa klua bilik..amek udara pagi..



Ni la view dpn bilik ktrg..pokok2 je..kalu dpt yg upper unit dpt ngk view laut..tp pd aku ni lg best..view laut da salu sgt..lpas da jln2 kat luar bilik..time to swim!! Aku serius x suke mandi kolam..tp sbb laki aku meeting,aku terpakse mandi ngan nayli..;(..adeh..nek kecut aku dok dlm pool 2..lame gak la dok berendam mlayankn si nayli..



Da sudah mandi..dok relax jap..pas2 bende yg x blh aku tgl..walaupn holiday..activity for nayli mesti ade..tp aku wat yg mudah2 je la..yg ni aku kate mudah sbb nayli mmg da boleh baca buku peter & jane 1a ni..as revision je..bg lancar..





Ni pon kne pancing....aku ckp kat die,kalu nak mandi pool lg ptg ni,kne bace buku lu..hee..umpan sangkut..die bace 3 muka surat..ok la kn..bdk mane leh lame2..pd aku janji die bace..lpas da penat..lena la die tido..mentang2 selesa x panas dlm blk..slimut busuk 2 ttp bawak  memane..huh




ni time tgh hari aku g jln2 sekitar kwsn hotel..Ni area pool villa-above the sea..tp time ni laut pasang..saje ngk2 kawasan..kat hotel ni byk accomodation yg ade..ade apa,pdg valleyball,bicycle rental,childrens pool,archery n etc..tp xdan pun nak main bende2 2..dtg kejap je kn..




Sempat bawa nayli g ngk org men archery je..panas wey nak jln tghari..terbakar kulit aku rase..sbb dekat ngan laut kn....aku x mkn kat restaurant hotel pn..g mkn kat luar..laki aku sorang je dpt kupon mkn..ktrg ni kn menumpang aje..;p

mlm nye ktrg jalan2 kat bandar PD g cari mkn..kebetulan malam nye laki aku da xde meeting da..so boleh la jln2 jap..padahal da bosan da kat PD ni..haha..kalu korang bace entry lame aku, byk beno tmpt cuti aku ni kat PD je..tmpt je ubah2..haha

aku tido kat hotel ni 2 mlm..rabu n khamis mlm..khamis je la aku cuti..jumaat pg aku da keje, ade keje urgent plak..so pg kol 7 lebih aku g opis dr hotel je..dlm 45 minit je smpai nilai..mak ayah n nayli stay lg,,ptg 2 baru dorang blk seremban..

pada aku Grand Lexis ni mmg best woo..ade private pool lagi..lagi2 kalu nak g honeymoon..tp harge pon best sgt..haha..ye la, bilik aku ddk 2 pn time cuti skolah no RM 900+..2 mlm lak 2 tido..kaye tol gomen..laki aku  tiap kali meeting best je dpt tido hotel 5 star.. FOC sape yg xnk kn..anak bini haruslah menyelit gak..hihi

bawah ni video cik nayli bace al fatihah mase mandi dlm pool..hii..atok die soh bace..1st time dpt rakam ...




Wednesday, June 4, 2014

Key Words with Peter and Jane

Assalamualaikum..

Hari ni aku nk share lg buku yg digunakan nayli utk belajar membaca..b4 ni aku da penah cete pasal buku Read Easy,Bacalah Anakku ,Al Furqan & I can Do It,Al Ameen..

Aku juge gunekn buku Key Words with Peter & Jane..



Awal thn lu aku beli..mule2 aku just beli 1 je..book 1a..sbb kononnye aku kn gunekn set Read Easy 2..mls la nk campur2..tp bl ade anak kwn2 aku yg da skola kate buku ni bgs..aku try la beli 1 dulu..lgpn buku ni mcm buku cerita..so kadang2 aku bacakn la kat nayli..mayb disbbkn nayli mmg da boleh mmbace byk words,cpt je die da blh bace sendri book 1a ni..

nayli baru 2y5m..and secara personal,im so proud...:)"..sbb 2 aku nak share ngan korang2..bkn aku nk bangge diri,cume aku nk kongsi ngan mommy2 yg berminat ngan early education..otak kanak2 sgt bijak..jgn underestimate kemampuan dorang..n aku pon bkn jenis mereka cerita pasal nayli,sape follow ig or fb aku,aku ade je post video nayli ngah bace book read easy,bace iqra..

Pd awalnye aku mmg x berminat pon ngan buku Peter & Jane ni..sbb mcm old skool kn..tp jgn pk mcm aku ni..da ramai sgt kids yg blh membaca awal dgn menggunakn set buku ni tau..xcaye..g la cari kat en.google..hihi





Lpas aku da detect yg nayli da blh bace book 1a..aku trus g beli complete set Series a, 5 book..1b,1c,2a,2b & 2c..

Dlm gmbar kat atas 2,nayli ngah baca book 2a..see!! Book 2a pn nayli blh bace sendri tau..aku garu jap kpale aku..bile anak da familiar ngan key words..actually mmg xde masalah pn..cume kat book 2a tu,ade yg nayli blh baca n ada yg xgeti sbb byk new words kat c2..sabo ye nayli,bace yg 1b dulu..xpyh nk advance sgt..;p

Okey..meh aku terangkn skit mengenai Key Words Peter and Jane ni..ia mengandungi 12 levels..each with 3 books: a,b and c

Series a
Gradually introduces and repeats new words

Series b
Provides further practice of these same words but in a different context and with different illustrations

Series c
Invites children to try writing the words and introduces reading using phonics,enabling children to read increasingly difficult words

So utk bdk2 baru blaja ni gune Series a dulu..mcm gmbar yg aku tunjuk kat atas 2..tp kalu byk duit,beli je complete set..aku xbyk sht..muahaaha..2 yg beli sikit2..

How do the book works????

'Key Words' are the most frequently occuring word in the English languange.Reasearch has shown that very few of the key English words form a very high proportion of those in every day use.

The Key Words with Peter and Jane books are so successful because each of key words is introduced gradually and repeated frequently.This builds confidence in children when they recognise these key words on sight (also known as the "look and say" method of learning.Examples of key words are: the,is,a,she,he..)

Aku stuju sgt pentingnye Key Words ni..bl anak da familiar with key words,mmg mudah sgt2 utk die membace..Set Read Easy pn same gak..repeats new words..

Korang boleh gak wat flash cards sendri utk first 100 Key Words..aku print kat kertas bese,than aku laminate kn..pas2 tunjuk kat nayli tiap hari..it works!

Korang perasan x..mcm byk gile buku yg aku gune utk nayli kn???mmg pon..n semua 2 aku gune tau..cume bkn dlm 1 mase la..2 ko x ngk lg brape byk nayli nye buku pre writing lak..hee..sbb aku xnk nayli bosan..anak aku ni cpt bosan weh..kalu sape yg follow ig aku mesti prasan tiap kali aku post pic or video,book yg digunakn berbeza2..ikut mood nayli..sbb kdg2 die sendri yg pilih nk gune book mane..especially utk writing and reading..selain 2,aku gak still gune powerpoint sbg flash card..

Tips from me..nak ajar anak,jgn skip walau sehari pn..even pegi jln..aku ttp make sure ade bende yg aku ajar die even only 1 words..ini kalu nak ajar anak membace la..kalu bace iqra,tjk la flashcard iqra..nak anak hafal doa, kne la bace doa knnnn...hihi

Ok..sape2 yg dok seremban blh la serbu Sinaran Bookstore..book ni ngah offer smpi 15hb June..



Nak lagi berbaloi beli complete set..harge asal RM400++,offer ni tgl RM 250 je..murah kn????aku kalu g sini jd sawan jap..mcm semua buku aku nak beli..tp thn diri..lgpon bkn jauh ngan uma..tiap hari blh pegi..so..bl dpt msg dr sinaran yg ade offer..trus la aku serbu..hee

#kalu aku rajen ti aku share plak mcm mane aku ajar matematik kat nayli using Shichida method..dulu aku da pnah share pasal Doman Method and Mental Arithmetik..ni kalu rajen tau..hoho..

Sunday, June 1, 2014

Have Fun at Ostrich Farm,Port Dickson

Assalamualaikum...

da sminggu lebey da blog ni terbiar ye dok..hee..super bzy, bkn bzy keje tau..aku g opis mmg saje jek xde keje..hee..wat mase ni la..last week blk klantan dr sabtu-selase, g opis rabu khamis je, jumaat aku cuti lg..hee..xde mood g keje..*nak benti xnak?nak benti xnk?haish*

okeh, mls nak cete pasal keje, bkn org paham pon..hee..nak cete activity my family dis weekend..disbbkn anak dara aku sorang 2 da pandai berkata kata,n da pandai da request mcm2..maken bijak la katekn..asyik sebut nak g zoo jek..blk klantan ritu pakse laki aku g zoo, celah mane nak bawa g zoo, da la kat klantan panas yg amat, x sanggup nak zoo..laki aku plak blk dr klantan ari slase 2,rabu-jumaat kursus kat johor n singapore..jumaat kol 3 pg baru smpi seremban..

tp di sebabkn anak punye pasal, sanggup laki aku xsmpt rehat..hee..sbb die da janji nak bawa g jln..kebetulan plak lpas aku bace blog dr.halina bawa anak2 die g Ostrich Farm, trus dpt idea aku nk bawa nayli g sane..

So..here we are!!


Yes! my nayli super duper excited..suke tahap maximum..
jgn muntah ye ngk en3 penuh gambo ni..=p




bagi donkey makan..mmg xtakut ngan animal..tp ade 1 yg die mcm brani x brani..hee..jap g ye..




nayli takut ngan snake..haha..memule soh die bergambo ngan snake, die xnak..pas2 ayah die bergambo trus die dtg nyelit, bl da dukung, jd la mcm 2, minta turun..huhu


yg paling die suke..rabbit!..suke sgt!





ngk la..cayang rabbit yer.. 

gambo bertige pulak..baru la lengkap kn..=)
*ibu*nayli*ayah*

Last but not least..

ni kat luar pagar..ktrg kluar ngam2 kol 6ptg..sbb mmg ttp kol 6..hee



ok..he have fun ! lpas ngk animal, ktrg g lepak minum air kelapa kat Teluk Kemang plak..

sape yg pegi PD, bawa la anak2 g cni..mesti dorang suke..xmahal pon..RM 13 per entry..kid bwh 3y free..rase mcm suasana kmpg sbb dgr bunyi ayam, bunyi burung..i like..

antara animals yg ada, ostrich,donkey,camel,horse,rooster, rabbit,goose,bird,goat etc..nk snap sume gmbo ti byk sgt gambo plak kn..hee

eh baru tringat, mase ngk goat aku bgtau nayli, this is goat, nayli drink goat milk..next time i'll buy one goat for you..pas2 tau ape die ckp mase nk blk..die wave kat goat 2 sambil ckp ''bye bye ibu''..ceh!!!!brani ckp g2..sentap tau x...