Thursday, December 31, 2015

Bila masa yg seswai utk start simpan stock ebm

Entry ni utk ibu2 bekerja yg masih berpantang mcm i okeh..hee..31 December 2015..penutup bg tahun 2015..jd nye aku pon mau update stock ebm dlm deep freezer utk bln december ni..style aku,aku akan kumpulkn ebm ikut bulan..asingkn dlm plastic lain..spy senang ti nak amek bile nak gune nanti..

Hari ni da 25 hari aku bersalinkn nayla..rasenye x update lg full name nayla..Nur Nayla Ilyani..lebih kurang je ngan nama kakak nayli..hee..aku da start mengepam masa hari ke-4 bersalin..10 December..maksudnye da 21 hari la aku mengepam ..pada asalnye aku x berniat pon nak wat stock awal..tp disebabkn mmg breast aku 2 jam je da mmbengkak..aku rase rimas bl breast penuh..jadinye aku pn gigih la mngepam..mayb sbb pemakanan aku..aku xde amek ape2 supplement..just mkn mknn yg berkhasiat masa berpantang ni like lobak putih..peria..air horlick..sawi..paling xthn..lpas mkn lobak putih..confirm trus mmbengkak wey..xtahan aku..lpas mkn nasi zass trus kne pump..kalu x berdenyut2..

Nak kata nayla xkuat menyusu x juge..tp kesian gak la bl die nyusu smpi tersedak sbb susu aku klua laju..jd sbolehnye aku kne pump dulu b4 die minum..sbb takut die tersedak..

Skang stock ebm aku up to 31 December 2015 da ade 675 oz.. ada 76 pack zip lock bag jname Autumnz..which is aku sendri pon x sangka aku blh dpt sebanyak ni dlm masa 21 hari..syukur ya Allah di atas rezeki ni..



Stock ebm da memenuhi half drp deep freezer..n aku rase nak tunggu naik keje bln February ti..aku rase deep freezer ni mmg da x muat..mase awal2 aku nye target nak kumpul 1000 oz b4 naik keje..tp nye ni baru 21 hari da dpt hampir 700 oz..aku rase bl naik keje mayb dpt kumpul 2000 - 3000 oz..mana aku nak ltk stock 2 pon aku xtau..masa nayli lu akunye stock ebm x sebanyak ni..tp kali ni lg byk rupenye..xpela..sediakan payung sebelum hujan..lpas2 ni xtau susu meriah lg ke x..skurangnye ade back up da..ebm smpn dlm deep freezer kn tahan 6bln - setahun..kalu x habes ti..cari je anak susuan..dr mmbazir kn..

Ok..tips aku bg ibu bekerja..start la kumpul stock masa berpantang ni..jgn bl da naik keje baru kelam kabut..bl kt stress n risau..susu pon segan2 mau kluar ti..lg 1..jaga lah pemakanan..mkn makanan yg berkhasiat..sayur2 jgn lupe mkn..minum air masak bebanyak..mkn kurma..mcm aku,b4 mengepam aku akan minum air,then after mengepam pon aku akan minum lg air utk gantikn susu yg da keluar 2..pas2 pump ikut jadual..3 jam sekali kalu boleh jgn culas..rajen2 la mengepam waktu lewat mlm dr kol 1 pg ke 6 pg..aku bese akan pump 2x waktu ni sbb tiap kali lepas nayla menyusu..aku akan pump utk kosongkn breast..

2 je la tips dr aku yg x seberapa ni..aku xde pon menghadiri kelas penyusuan ke ape..sumenye melalui pembacaan and pengalaman masa anak 1st dulu..smoga rakan2 lain pon berjaya dlm penyusuan shg 2 thn..aminn

Saturday, December 26, 2015

Math Activity - Secret Code for Kids

Hari ni kami wat activity homeschooling : TOP SECRET!! Hee..ape yg secret sgt 2???

Actually this is playful ways to teach math to our kid..nayli pon mesti da bosan asyik soh die wat latihan mental arithmetic je..rini kt wat activity math cara lain plak ye..

Material : 2 pieces of paper,marker and pencil..

Firstly,start by deciding what secret message you are going to write out..for younger children,prefer to use simple phrase like her name..so die akan lebih familiar..for older children,can make more complicated..

Then write out the key (secret code) and write the clues juge ye seperti gambar di bawah..



Clues tu bolehla gune simple math equation or just put number to match up for younger children..mcm nayli nye ni..aku mix up kn simple math equation and number to match up..kang wat yg ssh2 die malas nk wat..aku da tau da prangai anak dara sorang ni..;p

Ok..now it's time to crack the code!!!





SHE DID IT !!!!



Sengih2 si nayli baca secret message yg aku buat..suke die..

"My name is Nur Nayli Liyana and Math is Fun"

Lpas ni boleh la wat secret message with clues yg lg mencabar..

Thursday, December 24, 2015

Dot to Dot Art Challenge for Nayli

Assalamualaikum..hari ni hari ke-17 aku berpantang..alhamdulillah..badan pon da semakin pulih,luka bersalin pon da baik..but aku still jage pantang..tiap hari wajib bertungku..badan nak gune lama kn..

Kesian nayli..spanjang aku berpantang ni..mcm org kurang kasih syg je..huhu..bl ayah die keje..bosan la die sbb xde org nak layan..pas2 die buli atok n nenek die..sabo je la..

Hari ni aku da start da wat activity homeschooling ngan die..sementara baby tido..layankn si kakak jap..aku ajak nayli wat art..wat dlm bilik je..kat tepi katil aku mmg ade side table utk ltk peralatan mengepam..nayli painting kat c2..

Dot to Dot Art Challange

Bahan yg diperlukan;

Drawing paper
Water colour aku gune Tempera Paste
Soletape
Berus lukisan

Memule..buatkn frame gune soletape..guna soletape yg x kuat tau..sbb nanti bile da siap..nak kne tanggalkn soletape 2..kalu gam die kuat,ti koyak plak kertas mase nak tanggalkn ti..then,put some colour kat paper..dot kan je..aku gune 4 colours..pas2 aku suruh nayli painting..b4 that,aku bgtau die yg setiap warne xleh kena antara satu sama lain..die kena wat secara berhati2 to make sure setiap warne x bertindan..



Memerlukan daya konsentrasi yg tinggi spy x terlanggar setiap colour yg ade..ceewah..tinggi sgt la kn..





Siap da..



Simple je kn? Org pantang pon leh monitor..xde alasan kata xde mase or x larat nak homeschool anak..huhu..ade org tanye x comot ke painting dlm bilik..xpon..sbb da biase wat activity ngan nayli jarang comot2..sbb aku salu pesan jgn wat sepah..be carefull..hihi..ibunye blh jd singa lapar kalu ngk umah bersepah..;p

Friday, December 18, 2015

Hari ke-12 berpantang

Baru hari ke 12 berpantang..adoi..lame lagi nk 44 hari ni..huhu..bdn aku kejap ok,kejap lemah..mane x lemahnye..aku g gasak menyapu bilik la..hee..bosan weh..aku plak xbley ngk uma bersepah..lg2 bile g kat ruang tamu..menyirap je darah ngk..mak aku ngemas,nayli asyik wat sepah..pas2 bile sdare mare dtg melawat,ramai budak2 kn..habes sgale menan berterabur..lari drp susunan asal aku..then ade activity homeschooling yg nayli wat jahanam..stress aku!!!mmg depression blues la aku wey..aku ngamuk2 gak..pas2 masuk bilik beristigfar..kang x pasal2 meroyan plak..haish..

Bab mkn aku sentiase je lapar..huhu..mase hari ke-10 ritu aku tmbg..berat aku da 55kg..lg 2 kilo nak kembali kepada berat asal..aku x kisah pon pasal berat badan..sbb aku jenis senang turun..lg2 bile baby kuat menyusu..dulu masa nayli aku sampai underweight..berat baby nayla plak masa hari ke-10 da 4kg..lahir 3.18kg je..kuat nyusu ya ampun..

Aku da start pump susu masa hari ke-4..ingat malas nak wat stock susu awal2..itu pn sebab da mule bengkak susu..hari ke-3 pon da mule mmbengkak..tp time 2 aku just mermet gune tgn je sbb susu still pekat ngan kolestrum..kalu pump pon no point..lekat kat pump je..alhamdulillah..rezeki baby nayla,so far xde mslh susu ..lpas baby nyusu,aku pump utk kosongkn breast leh dpt dlm 6-7 oz..aku gune electric rumble tuff double breast pump..dr mase kakak nayli 1year lu aku beli..aku gak ade pump medela mini-e..1st pump yg aku beli b4 bersalinkn kakak nayli lu..2 wat sbg back up if rumble tuff ni de problem..so far,sejak gune dr time kakak nayli lu..belum pernah lg la pump aku wat hal..

Skarang stock susu aku da ada 200++ oz da..alhamdulillah syukur..walaupon xdela ikut timing sgt pon pump..



Aku target before naik keje,aku da dpt kumpul stock ebm 1000 oz..in sha Allah..boleh..sentiase berfikiran positif..dulu masa time kakak nayli pon aku boleh..hope kali ni pon boleh..sbb aku xnak nanti da naik keje baru la kelam kabut nak mengepam..kalut nak pump susu..ngan keje lg..watnye aku byk g meeting luar ti..mesti kelam kabut ..so aku xnak pikir masalah susu x cukup bile naik keje ti..kalu blh aku nak sume smooth mcm masa kakak nayli lu..sbb 2 kne prepare awal..

Ramai kwn2 yg tanye aku lu..ade mkn milk booster ke utk tmbh susu..jwpn nye xde..aku percaya kpd demand and supply..lg selalu kt pump kosongkn breast..lg cepat breast kt penuh ngan susu..lg 1..breast pump pon memainkn peranan yg penting..x rugi kalu kt melabur duit beli breast pump yg mahal n elok..skang ada mcm2 jenis breast pump da..harga pon affordable..

Kpd yg ada masalah kurang susu..jgn patah semangat..keep bf..think positive..rajin mengepam..n say no to formula milk..kakak nayli smpi skang da 4thn x pernah minum FM..kat uma sentiasa ada fresh milk utk die minum..

Oh ye..sblm terlupe..nak selit wish utk anak syurga ku..today 18 December is her birthday..

Selamat Hari Lahir ke - 4 Tahun Nur Nayli Liyana



Semoga menjadi anak yg solehah..ibu dan ayah doakan kakak nayli berjaya dunia akhirat..ibu sentiasa mendoakan yg terbaik utk anak2 ibu..

Sunday, December 13, 2015

Rengat selepas bersalin

Sape pernah kena rengat? Org dulu kata rengat disebabkn oleh darah kotor yg x kluar dr rahim..nak share pengalaman aku lpas bersalin kn nayla ritu..lpas bersalin,nurse ade masukkn air melalui tgn..die kata ubat utk mengecutkan rahim..lpas bersalin je die trus inject kat tepi punggung then masukkn air kat tgn..

Pas bersalin kn kt dpt skin to skin ngan baby..time 2 gak husband aku trus azan n iqamat kat tlinge baby..then nurse amek baby utk dibersihkn..sume 2 wat kat dlm labour room..sementara staf nurse keluarkn uri..then jahit skit luke..aku dok perati la bby nayla ngah dibersihkn..

Pas da settle sume..nurse bg bby utk menyusu..pas2 procedure hospital skang..lpas bersalin kne ddk 3 jam dlm labour room utk berehat..3 jam weh..bosan..

Nk dekat kol 5ptg baru nurse hntr blk ward..mule la episod sakit semula mcm nak bersalin aku..huhu..perut aku n pinggang sakit mcm contraction..nurse kata kesan dr ubat kecut rahim 2..wargh..sakit gile weh..lg2 bl menyusukn baby..die kata bl ubat habes nanti sakit 2 akan stop..lama gile rase nk tunggu ubat 2 abes..;(..mmg bl ubat drip 2 abes..sakit 2 stop..tp bl mlm berulang blk sakit mcm contraction 2..smpaikn aku xleh bgn dr katil menahan sakit..bdk.katil sbelah aku siap ingat ade bby lg dlm perut aku sbb 2 aku still ade cntraction lg..hee..adeh..

Aku nk pgg baby pon x larat..naseb bek jiran sbelag kiri n kanan baik hati..dorang yg byk tolong..kol 5 pg g2 aku da xtaha sakit..aku minta pain killer kat nirse..mkn 2 biji..tapinye!!!!langsung x hilang sakit rengat 2...wuuu..smpi aku tanye nurse 2..btol ke x yg die bg aku 2 pain killer..huhu

Bl da kluar ward..kat uma..sakit rengat 2 still ade..mak aku soh bertungku..so aku bertungku la..smpi la hari ke 3 ade seketul darah warne hitam keluar kat pad..lpas 2 baru rengat 2 hilang..btol la org kata..selagi darah ketul 2 x keluar..selagi 2 la kt akan sakit..

Hari ni aku da hari ke-7 berpantang..alhamdulillah,baby nayla xde kuning yg tinggi..mase hari ke-4 nurse kate ade kuning..g test darah kat KK..then repeat hari ke 5 n 6 utk ngk trend ...makin turun..so da xyah amek drh lg..hari ni gak baru start mengurut..

Bab susu plak alhamdulillah..rezeki baby nayla..mcm kakak nayli dulu..aku da start mengepam n wat stock da dari hari ke 5..lpas kolestrum da mule cair..kalu awal2 kan susu still likat ngan kolestrum..warne susu 2 kn mcm kuning2..kakak nayli siap ckp mcm air mango ..huhu..kalu bby nyusu..aku wat tandem pumping boleh la dpt 5-6 oz..smoge kali ni pon aku dpt bf shg 2thn..kakak nayli lu smpi 3y2m..amin..

Wednesday, December 9, 2015

Pengalaman Bersalin kali ke 2

Alhamdulillah..aku da selamat bersalin anak ke 2,7 December,1.46 pm..Alhamdulillah gak segalanye dipermudahkan sehingga aku sendri x sangka ngan sume yg berlaku..rasa mcm terlalu pantas..

Actually aku da turun tanda brown spot dr hari jumaat 4hb..tp xde sakit pape pon..cume rase mcm senggugut skit..masa 2 aku x bgtau laki aku lg..cume laki aku nye instinct aku akan bersalin sabtu or ahad..so jumaat malam 2 kol 9 mlm ktrg sempat g Big Bad Wolf..g skali ngan nayli n mak aku..gigih aku weh..sbb nak byk jln supaya cepat ade bukaan utk bersalin..jln pon terkedek2..time jalan kat BBW 2 pon bape kali stop sbb baby dok menolak2 kat bwh n asyik rase nk terkencing..ktrg smpi uma kol 2 pg setelah puas mmborong kat BBW..

Sabtu 2 kepenatan..dlm kol 1 pm aku mandi ngk ade brown spot lg pekat kat spender..brown spot brcampur ngan keputihan..aku tanya kazen aku yg doktor..die kata tande servik nk terbuka..sbb masa nayli lu aku kluar lendir bercampur darah..so yg kali ni x sama..blk kenduri rehat2 kat uma..ptg g terminal one serembam g exercise jalan2 dgn harapan blh cpt bersalin..mmg rase sakit2 kat bhgn bawah..tp seriously aku xtau sakit contraction mcm mana..yg aku rase 2 braxton hick je rupenye..g mkn mcd lu sbb ti pantang mcm2 xleh mkn kn..:P..mlm nye plak gigih aku wat ketuk ketampi n jalan itik dgn harapan jalan buka cepat..

Pg ahad 2 aku bgn awal ajak laki aku g morning walk..serius ku mmg nk bersalin cpt..haha..tp ahad 2 smpi ptg xde rase sakit pape pn..hmm pasrah..pas2 kazen aku doktor bgtau,da klua tanda g je check jln..sbb ade org jalan da buka,tp without contraction..so stelah dipikir2..better g hospital..sbb mana tau darah 2 sbb placenta plak..kan aku ade history placenta previa..so aku da siap2 bawa beg baju aku n baby..in case kne tahan kn..

Smpai spital..doktor wat ve..die kata jalan ade 2cm..then kne scan sbb history placenta previa..lpas scan doktor kata uri atas..so blh normal..so kne warded..aku minta balik sbb aku xde sakit,doktor x bg sbb anak ke 2 die kata takut bukaan cepat..hati da berdebar2..lpas wat ve baru la aku rase mcm senggugut skit2..

Kat ward aku berjalan je b4 tido nak bg bukaan besar sbb kol 7 pg doktor akan wat ve lg nk check jalan..kalu xde contraction n jln still the same baru blh blk..mlm aku da start ade slow contraction..every 10 minutes..tp x regular sgt..kol 2pg nurse wat ctg die kata ade da contrction..

So pg 2 kne ve lg..tp bukaan still 2 cm!!!adeh..pas2 doktor round ward..die kate ngk progress smpi ptg kalu xde progress blh blk dulu..baiklah doktor..tp kol 10.30 pg aku kne panggil lagi ngan doktor utk wat ve..still 2 cm..tp time 2 contraction da mule kuat..tp aku x gune timer pn..malas..nak jln pon da xbape larat..jln gak la ngan kawan2 lain dlm ward..masing2 nak bg bukaan besar nak bersalin.huhu..sakit contraction 2 die attack kat ari2 n pinggang belakang..rasa perut ngeras..

Kol 11 pg baru la aku gune timer..contraction aku regular every 3 minit da..aku mmg da xleh jalan..ddk je yg mampu..baring pon xleh..tp mase 2 aku xrase yg aku nk beranak..ngan x mkn ape lg dr pg..ngah tunggu waktu melawat..tunggu laki aku hntr mknn..smpi kol 1 laki aku x smpai2..rupenye adik aku excident..ade kat emergency hospital seremban gak..kol husband aku,tanye kat ne..die kat jp lg smpi..yg aku da xthn sakit perut n pinggang..dgn hrpn laki aku dtg blh tolong urut2 aku skit..

Aku xtau yg rupenye sakit yg aku rase 2 sakit nk bersalin..tp td baru 2cm kn..jd aku rase bi bkn nk bersalin lg ni..aku ni jenis bukaan lambat..ade nurse 2 nmpk aku mcm da kesian sgt..sbb aku dok sujud kat lantai la nk hilangkn sakit..die tolong kire contraction aku..pas2 die kata,eh ni every 3 minutes ni..die pgl doktor check jalan..doktor wat ve..kata da 4 or 5cm..pas2 die kata tp sy da rase rambut bby la..so da blh hntr ke labour room..ingat aku nk kencing or berak lu..tp baru nk jln aku da rase mcm nk berak sgt..aku pgl nurse..nurse kate ni nk branak ni..klam kabut sume nurse ..trus tolak aku g labour room..aku smpt call husband bg tau kne g labour room..

Spanjang jln 2 nurse soh tarikh nafas mcm teknik pernafasan utk bersalin 2..smpai kat labour room da kol 1.30 pm,doktor da stand by..check ve da 8cm...pas2 dktr kate kpale da ade kat pintu rahim..trus die ajar cara nk push..yg aku blh tanye lg sy da blh beranak ke ni?? Haha..husband aku xsampai lg..ngah dok push nk klua kn kpala bby..laki aku masuk..lega rasa..doktor minta husband assist aku utk push n ikut arahan yg doktor bg..

"Awk ikut arahan sy..sy akan bantu awk..bila rasa sakit..tarik nafas gunakn mulut,tahan 10 saat then lpas n push mcm nk berak tahi yg plg keras"..haha

Bile kepala da kluar..die soh rehat dulu..then doktor siap amek tgn aku soh rase n ngk kepala baby..hihi..aku pon jengah la ngk kepala baby..proses terakhir mase nak push kluarkn bahu baby plak..alhamdulillah..sgalenye berjalan lancar..kol 1.46 pm..my baby girl selamat melihat dunia..

Welcome my Baby Nayla..pic nanti ye share..;p..

Proses bersalin kali ni pada aku mudah..siap rehat kejap bl contraction xde mase nk push 2..so aku x penat..da la aku xde mkn ape pon dr pg..just minum air milo mase kol 8pg..n aku dpt aplikasi teknik pernafasan yg aku belajar..jahitan pon xbyk sbb aku xde episiotomy..just natural tear sikit..xsia2 wat urutan perineum,aku dgr doktor kata bwh aku 2 strechable..Allah makbulkn doa aku agar auratku terjage mase bersalin..sume yg dlm labour room perempuan kecuali husband aku..and yg sambut n jahit doktor pakar sbb die ngah nak mengajar doktor cara menyambut kelahiran..rase syukur sgt..sbb 2 die guide satu persatu sbb die ngah terangkan kat doktor2 baru 2..mase bersalin nayli lu aku men taram je..sbb 2 luke n jahitan pon byk..

Tp cete x smpai cni je..ade lg episod bermlm kat spital lpas bersalin plak..kang aku sambung..ni baby nayla tido..ibu pon nak join skaki..hee

Monday, November 30, 2015

2nd Pregnancy : 39 Weeks

Tup tap tup tap..da 39 weeks da..xde harapan bersalin bln november nmpknye..hee..puas da pujuk baby klua mase my birthday 27 november lpas..tp nan hado..bby blom puas brehat dlm perut ibu...rini da 30 november,pn xde nmpk tande nk kluar lg..nmpknye 2nd baby ni pon baby december same ngan kakak nayli gak..its ok baby..take ur time..huhu..

kali ni rasa lama btol tunggu nk bersalin sbb da dpt cuti awal sbulan kan..makanya ddk uma sbulan mlayan kakak nayli n wat keje opis skit2 dr rumah..mmg rasa lmbt sgt mase berlalu..smpi aku sendri rase bosan yg amat ddk umah..hee.. mcm ni berangan nak jd full time housewife?? Baru sbulan da rasa headache da..huhu..laki aku kata sbb da biase keje kn..bl kne ddk uma mmg mati kutu sbb xde pe nk wat..xdenye 24jam aku nk mlayan nayli wat activity..sbb ikut mood ibunye gak..org pregnant ni kan mood berubah ubah,kjap ok kjap x..huhu..kekadang asyik nk marah je..xtau la ape yg di stresskn..huhu..

Smlm smpt la bawa kakak nayli g playgroup anjuran Homeschooling Genius Syurga..hujung2 ni kakak nayli manja sgt2..nk melekat je..tido x nk jauh..nk kne peluk..die tau agaknye bby klua ti mesti da xleh layan die sgt kn..

Ni gambo mase kat playgroup..wat kat Senawang..walaupn da terboyot2..ku gagahkan juge melayan anak syurga ni..





Hope baby kluar la this week..hee..xsabo nk pakai baju pink hospital da..hee..kt selfie dulu

Sunday, November 15, 2015

Nayli's 1st Concert & Graduation Day

Assalamualaikum..bg mak2 yg ade anak kat taska or tadika..masa ni la yg ditunggu stp hujung tahun..concert & graduation day..hari ni..14/11/15 merupakan Graduation and Potential Day for Brilliant Kids and Zaza Cerdik..of coz aku teruja sbb 1st time kot nk ngk nayli wat persembahan kat stage..mak n abah aku pon ikut skali,excited nak ngk cucu..



Actually aku xtau ape persembahan yg nayli akan wat..yg aku tau die ada wat 4 persembahan ngan kwn2 die..n nayli plak bln ni 3hari je die g skola..sbb aku kn mmg da start cuti bersalin,ayah nayli plak da kne transfer seremban..nayli plak skola kat nilai..xde sape nk hntr g school..tp disebabkn kne training punye pasal 3 hari 2 atok nayli hantarkn..mak aku mmg da x bg aku drive da boyot2 ni..

Concert ni wat kat Nilai Spring..start kol 2.30 ptg..yg paling aku risau adalah mood nayli..kol 1 ptg waktu tido die..tp kol 1.30ptg die da kne ada kat sane..mase otw g sane plak die xnk tido..hmm..nayli ni plak kalu mngantuk tantrum lain mcm nanti..

Concert ni wat skali ngan taska Zaza Cerdik..kat zaza cerdik ni dr baby 6m-3yrs..yg dtg wat persembhn umur stahun lbh ke 3 yrs..comey tau ngk ragam bdk2 kecik..bile nek atas stage,ada yg terlebih berani,ade gak naik trus menangis takut..hihi..

Nayli ada wat persembahan Kun Anta Dance,Dikir Moden,Bercerita n bacaan surah al-fil and ade special performance utk teacher..

Rupenye nayli jadi pencerita utk kisah tentera bergajah (surah al-fil) dgn student 5 years..terkejut aku tau..sbb mcm x sangka nayli berani..huhu..aku ade share video nayli skit kat instagram..ngk kat sane la ye..bile aku perhatikn..nayli ni ketot je rupenye dikalangan kawan2..tp suara lantang..haha..2 org kata kecik2 cili padi.:p



Gambo ni Nayli n kwn die ngah baca cerita..nayli siap bertakbir 4x dgn semangat nya..Allahuakbar!aku ngan ayah nayli da dok bantai gelak kat depan bile ngk nayli punye semangat..huhu

Ni plak masa wat persembahan Dikir Moden..cer cari mana nayli??



Time ni aku da risau..sbb muke nayli da mngantuk..muke da xde mood..tp still wat performance lg walaupn muke da lemau..ni 3rd performance..masuk je performance terakhir,mmg die da ngantuk tahap gaban kot..masam ngan mata layu..sambil gigit kuku..haish..slumber je mukenye..da hujung2 performance baru die follow..



Then sesi graduation..pakai jubah..ni nayli bergambar ngan pengetua Brilliant Kids..nayli gak dpt Best Reading Award and Best Spelling Award..sume student.pon dpt award gak..cume lain2 kategori..



Ni dorang nye sesi bergambo ramai2..muke nayli mmg da layu da 2..ngantok sgt2 da 2..pas2 ade gak sesi bergmbo ngam parent kat stage..aku g die trus peluk aku..ngantok sgt..haha..


Ibu,ayah and nayli..mcm g konvo U la plak..hee..lpas sesi bergambo 2 bg nayli relax2 jap..mkn kuih skit..die ngantok plus lapar sbenanye..bl perut da berisi..baru mood die dtg..da g berlari sane berlari sni..2 baru la nayli..bidak yg mmg x geti ddk diam..:p..kalu die ddk diam maknenye ade something wrong somewhere la 2..huhu..bese la bdk telebih gule..;p



Ni tcher nayli kat school..tcher aida n ika..nak soh amek gambo punye la payah si nayli ni..b4 concert ni aku ade wat birthday celebration nayli kat school..tchernye ckp untung akak dpt anak bijak mcm nayli..erk..alhamdulillah..tcher kate kalu die ajar,nayli x heran sbb sume die da tau..kalu wat activity ngan kwn2 br die suke..yup..2 je tujuan aku hntr nayli g school..nk bg happy..bab blajar sume 2,aku leh homeschooling je..sbg ibu kt tau level anak kt mcm mane..

Actually..thn dpn nayli da x school kat Brilliant Kids lg da..sbb ayah nayli da pindah seremban..aku laki bini decide next year nayli x skola..nak wat homeschooling and jusy hntar extra class like swimming,archery etc..tp nayli asyik ckp nak masuk skolah agama..adeh..aku xde g survey mana2 skola lg pn..ngan nk bersalin lg ni..xtau la mcm mane..

Lg 1 nak cete,lpas nayli da kenyang 2..die trus g dekat2 stage..pas2 die g amek microphone n naik atas stage menyanyi..apakah???aku terkejut sbb spontan je..die berangan buat performance sorang2 atas pentas weh..haha..xde segan silu btol..da lama masa 2 ada parent ngah bergambo atas stage 2..hihi..nayli2..ngk la video die 2..huhu..special performance tuh..haha






Bye bye Brilliant Kids..yg penting nayli happy sepanjang die skola kat BK..and kali sekeluarga happy with the concert yg sgt sempoi..ngan bdk2 kecik..xde nye la teratur sgt..hihi..tp comel n cute..habes dlm kol 5 ptg,masuk kete nayli trus tertido..mmg ngantok sgt..

Friday, November 13, 2015

Set bersalin yg menjadi pilihan

Masa anak 1st lu..aku xde heboh pon cari set bersalin utk berpantang..sbbnye aku makan set salindah..set ni dr awal mengandung 3 bln sehinggalah berpantang..set salindah ni hemeopathy..just letakkn pil 2 kat bawah lidah je..rasa manis2..tp for 2nd pregnancy ni aku xmkn pon..saje tukar angin utk anak ke 2..da la ubat klinik pon x mkn..hee..aku just makan asid folik je masa awal2 mengandung smpi 3mths..pas2 aku mkn VCO je..2 pon culas..hee..pas2 ni da hujung2 ni aku mkn iberet..2 pon terpakse weh sbb HB aku drop..kalu x kompem aku xmkn..

Pasal set bersalin yg menjadi pilihan aku kali ni..aku ada survey 2 jenis..Tanamera and Spa & Ma..dok la asyik baca testimoni pengguna..setelah ditimbang tara,akhirnya aku memilih set ini



Set bersalin Spa & Ma..Dutanya Sari Yanti tu..aku dok compare la set ni ngan Tanamera..akhirnye hati aku terpikat utk beli set berpantang Spa & Ma ni..tp aku pakai gak brown soap Tanamera dr masa pregnant 7m lg..sbb ramai org kata brown soap ni bgs utk tanggalkn kesan2 hitam masa pregnant..aku beli loose je..

Set bersalin Spa & Ma memgandungi 11 produk premium spt gmbr di bawah..ikhsan dr mr.google..tp aku beli 10 je..aku x amek bengkung sbb da ade yg dulu punye..xnak mmbazir..lgpon aku target nak beli corset premium beautiful masa pantang ti..drp b4 pregnant nak beli..tp x beli2..hee..nak cantik punye pasal kn..



Aku beli online je dari Kak Engku Bidan Bersalin..harga RM 280 termasuk postage..ni da tolak harga bengkung..

Wat masa ni aku xleh nak review samada bgs or x set bersalin ni..tunggu aku da gune k..ni aku da nk 36 weeks +..aku pujuk baby kluar time besday aku 27/11 ti blh x??..hee..time 2 da 38 weeks da..nak dgr idok baby ni kata ibunye..tiap mlm kakak nayli ckp ngan adik baby kluar time besday ibu tau..huhu..snang blh celebrate skali..doakn smoga semuanya dipermudahkn..

Thursday, November 5, 2015

Small World Play Ideas : Castle

Lama da x up entry pasal homeschooling nayli..mcm2 da wat..tp xde mood nak menulis..hee..ni sementara tunggu giliran utk check up,meh la hupdate laju2 sblm hilang mood;p

Ni project 2 hari lpas..bgn tido pg2 trus ajak nayli wat castle gune cardboard and toilet roll paper..eh byk masa aku ek??aku kn da start cuti tunggu nak bersalin je;p..ddk berdua ngan nayli..haruslah diisi dgn activity yg bermanfaat..cume aku xwat messy play..sbb mak buyung x larat nk ngemas sgt..

So,ni la hasil castle yg kami buat



Close up skit..toilet roll paper 2 aku balut ngan lebihan wall paper yg ade kat uma..atap,door n window die 2 gune kertas warne je..nayli tolong tampal2 je..ngan tolong painting batang pokok n potong pokok..pas2 ltk double tap tampal..castle 2 gune kotak2 lukis2 skit gambar bata 2..simple je..idea asal memule aku nak nayli painting toilet roll paper 2..tp aku ngk ade lebihan wall paper ,tampal gune 2 je la,aku malas nak ngemas2..paham je la kalu nayli da start men water colour..lama ti nak siap castle nye..pas da siap nayli wat la deco2 yg die nak gune toys yg sedia ada kat uma..siap buatkn rumah org gaji la kat tepi castle 2..huhu..kuat berangan..siap ade my little pony..nayli die hard fun little pony tau..





Ni die kata tempat princess shopping..shopping brg dapur..then kat castle nayli siap ade robocar poli..tp ade poli and roy je..aku tanye mane amber ngan heli,nayli kata dorang cuti time 2..haha..padahal die malas nk g amek amber n heli kat bilik atas..gambar atas 2 nayli kata car wash..poli ngan roy tgh take turn utk dicuci..:p





Ni plak nayli kate tmpt sauna princess..haha..siap ade tempat sauna ko..mcm2 die ubah kat castle die ni..dr pg smpi ke mlm dok main bende ni..mlm nye lpas laki aku blk keje..lagi byk bende yg dorang berangan kn..laki aku mmg suke melayan nayli..ngan wat small world idea ni..mcm2 idea yg laki aku n nayli cete..siap ada hulubalang yg jaga castle la..ade spider besar yg jahat nak serang castle..2 yg ada robocar poli and the gang 2..jaga keamanaan castle la 2 kononnye..

K la..2 je ..ape kebaikan permainan mcm ni aku da penah cete kat post2 sblm ni..mls nak tulis lg..hee

Sunday, November 1, 2015

Nk bebel santai jerk..

Sejak kluar ward ritu..sehari je aku g opis,hari isnin minggu lpas..pas2 kne halau balik ngan bos..hee..bos aku bg kebenaran buat keje dr rumah..tp actually xde wat keje pon sbb sume keje aku die pass bg assistsnt..pas2 die soh aku wat automatic reply kat email bgtau org yg aku da start maternity leave..

Alhamdulillah..aku x pernah minta cuti or excuse pon..tp bos aku soh rehat je kat uma,to reduce movement..bab gaji dont worry..jln mcm bese..maknenye aku cuti awal sbulan..then cuti bersalin aku start dr date aku bersalin ti..isnin lpas mase g keje aku da settle sume,inform HR yg aku trus cuti n wat keje kat uma atas kebenaran bos..so HR kate,time cut off date utk gaji ti die akan bg boss aku sign then diorang akan masukkn gaji mcm biasa..naseb bek gj jln mcm bese weh..sbb aku actually annual leave pon da habes..kalu nk cuti awal tolak gj mmg aku xnk la..tp da bos aku baik hati..syukur..

So aku ddk uma,just pantau2 email je then remind assistant aku..die akan wat keje n x phm die refer aku..aku ok je nk wat keje dr uma..tp assistant aku kate,keje2 baru masuk bos aku pass kat org len..aku serba slh gak. Tp da mmg die bg rehat kn..so rehat je la..

Every week aku kne g check up kat KK mcm bese..ni nk masuk 35weeks..HB low plak skang ..tiap hari kne check blood pressure..low je manjang..aish..pehal ntah..bab uri aku td ade g wat rawatan islam..laki aku bawa..mudah2 uri semakin naik n x turun..kalu ok in sha Allah blh bersalin normal.. Dgn izin Allah..wat keje berat mmg aku x brani..sbb tkt uri turun smule..36 weeks ni ade scan lg nk ngk kedudukan uri..

So ape keje aku wat kat uma?? Aku byk prepare activity homeschooling utk nayli n prepare flash card utk baby..byk da activity homeschooling nayli,tp mmg aku blom ade mood nk bercerita kat blog..kalu rajen pon kat ig je la..2 pon x sume aku share..mak buyong x larat..huhu

Brg2 baby da siap kemas,tp brg aku sendri blom packing lg..berdebar2 bl hari maken dekat ni..semoga segalanye dipermudahkn..aminn..

Friday, October 23, 2015

Yey..da dpt discharge da...

Aku da admitted..yey..alhamdulillah..mase hari rabu 2..dlm kol 10.30 pg aku da g tunggu utk scan..mase ngah tunggu 2 tetibe nurse dtg bgtau sume doktor pakar ade emergency kat OT..esok br boleh scan die kate..hmmm..sedey..sbb kne tunggu 1 hari lg..aku da la x sabo nk blk..nurse 2 pon tolak la wheel chair aku hntr blk ward..patient yg ade placenta previa mmg die bg jln byk..so relax je la org tolong tolak wheel chair..hee

Smpi je kat bilik aku,ade doctor (houseman) dtg bgtau yg MO (medical officer) nk scan..so nurse kne la tolak smule aku kat blk scan..jauh juge la sbb kat ward bgnn sebelah..mesin scan kat ward aku 2 rosak plak..

Aku sgt berdebar2..mmg sentiasa berdoa agar uri aku naik..memule die scan perut lu..33weeks,baby da 2.20 kg..check air ketuban sume ok..then double check jantina plak..sbb aku still xdpt ngk gender bby..mase detail scan lu doctor kata pyh nk nmpk sbb bby sgt active..kali ni sbb kepala bby mmg da engage kat bawah..so senang nk nmpk gender baby..aku berharap dpt bby girl lg..and??? In sha Allah..this time girl..;)..kwn kakak nayli..aku slumbe je b4 ni mmg beli brg pon utk bby girl..tp kalu klua boy pon..aku trime dgn hati terbuka..

Masa nk check uri..xleh scan perut je..kne thru vagina..die masukkn alat kat vagina..x sakit pon..sbb doctor akan wat pengiraan brape cm placenta dr pintu servic..memule doktor kata mcm xleh kluar ward lg..aku da mmg sedey..sbb aku kne tunggu lg 4 minggu n akan trus dpt date operate..aku da x sanggup ddk ward..

Pas2 doctor 2 pgl doctor pakar lain utk tolong check..godek2..kire2 aku nye uri naik 2.90 cm..utk bersalin normal kne 2.50 cm minimum jarak placenta ke pintu servic..alhamdulillah..blh discharge..

Tp mcm2 pesanan yg doctor pesan b4 discharge,once ade bleeding kne trus g hospital,paling utama x blh ' bersama' ngan suami..xleh wat keje berat of course..yg mencangkung sume big no..basuh bilik air..mengemop lantai pon x blh..ape2 keje yg blh bg tekanan kat placenta aku x leh wat..pheeww..

Wednesday, October 21, 2015

Harap dpt admit hari ni

Ni da kol 9 pg..rehat2 atas katil kat ward sambil menanti doktor pakar round ward..hari ni schedule scan aku..berdebar2..if uri naik dpt blk uma..if not hav to stay n doctor trus bagi date for operate..

Sbenanye aku da x kesah pasal kne operate 2..tp yg aku aku kne stay cni lg 4 minggu smpi 37 weeks..operate bese akan dibuat mase 37 weeks..aku da xtahan dok dlm ward ni..huuu...ngan sejuk sgt..muke aku da mengelupas byk..kering,sakit n gatal..dok la aku sapu olive oil tiap kali rase tegang..

Doakan uri aku naik..aku nk blk umah..da 2 weeks da ddk dlm ward ni..rase mcm dlm penjara..😢

Wednesday, October 14, 2015

Sedih hati ni..

Hari ni hari ke 7 aku berkampung dlm ward kat hospital tunku jaafar seremban..under observation..hmm..diam x diam..sminggu da..keje aku bgn pg jahit felt or ngadap laptop..xpon baca buku..2 je la..xpon tolong kawan2 dlm ward yg bersalin operate..tolong pggkn baby dorang..tolong pglkn nurse bl ade yg nak bersalin..huhu..pengalaman..

Smpaikn bile doktor2 senior round ward..mesti singgah katil aku tanye rini aku jahit ape..hee..segan plak..siap nak tempah aku wat quiet book utk anak dorang..hee

Ni antara felt yg aku wat..ade byk lagi..handphone cover la..pencil box la..ade yg da bg kat kawan2 yg da admit..tiap ptg nayli dtg melawat aku bg kat die toys yg aku jahit..



Pg td husband aku msg..die kate die tersedar kol 4 pagi dgr org nangis teresak esak..die ngk nayli yg ngah nangis..nangis cover2..pas2 sambil sebut nak ibu..nak ibu...

Ya Allah..sedihnya hati aku..walaupon tiap hari nayli dtg melawat..tp x sama..sbb salu aku wat activity ngan die..nak tido bacakn buku cete..baca doa sama2..peluk die b4 nak tido..bgn pg kejut nak g school..ni bl aku xde..sume ayah die yg wat..xsama kn..die kata x best bl ibu xde..tp ngk muke die relax je..rupenye menangis dlm tido..;('..aku taip entry ni pon meleleh air mata aku..

Ni gambo smlm ptg nayli dtg melawat aku..hari keje bese kol 6.30 ptg baru laki aku dtg..sbb die blk keje kol 5,amek nayli kat school n blk umah amek mak aku trus shoot g spital..perjlnn dr nilai ke seremban pon da amek mase lame kn..



Ni smlm time aku ngah mkn..die selak2 buku islamic princess series yg die ade..ngah pilih nk soh aku bacakan yg mana..aku pn mkn sambil suap die..mkn laju2 sbb waktu mlawat habes kol 7.30 ptg..lpas bacakn buku cete..dpt la tasmik surah al-kahfi ngan nayli..btolkn bacaan die n dgr ayat baru yg die da hafal..

Nayli asyik tanye, "bile ibu blh kluar..baby ade dlm perut lg ye ibu.."..agaknye die pk ibunye masuk spital nak bersalin..tp bby still x keluar2..huhu..

Smoge repeat scan 22/10 ni sumenye ok and aku blh discharge..xleh tahan da dok dlm ni lama2..kesian kat husband and nayli..

Saturday, October 10, 2015

Kena Bed Rest for 2 weeks..

Assalamualaikum....utk pengetahuan sume..aku kne tahan ward lg utk kali ke 2..bosan weh...kali ni kena check in lebih lama..2 weeks..dari hari khamis ritu aku da kena tahan ward..

cetenye gini, hari khamis 8hb aku ade check up 31 weeks kat KK..so pg2 aku da tercongok kat KK sbb nak settle cepat n nak g opis..sbb opis aku trime time slip smpai kol 10.30 pg je..tp pg 2 nurse trus refer aku utk scan,,mase scan doktor kate uri aku mcm kat bawah..tepi pintu rahim..tp die takut silap, so kene refer ke hospital..so lpas 2 trus aku shoot g spital, siap2 msg bos aku bgtau mc je ..kat spital..nak mnunggu utk scan punye la lama..aku smpai nak dekat kol 1ptg, kat kol 3 baru doktor pakar datang utk scan..huh..berjanggut tunggu..

da la kne tunggu turn sbb ramai nak scan..mase scan doktor pakar 2 kate bkn placenta previa (PP) ni..aku pon dlm hati berdoa agar bkn PP..tp doktor 2 mcm x sure je sbb kepala baby da engaged kat bawah..die dok tolak2 kepala baby..still x nmpk jelas keadaan uri..last2, die masukkn alat scan yg lalu vagina 2..hah..then die confirmkn aku PP type 1, then kne warded..ceeeettttt...die kate warded dulu nanti kat ward ade doktor akan check lg..

b4 ni kan aku da pernah cete yg aku g scan kat private mase ade brown spot lu doktor kata placenta low laying, tp mase 27 weeks yg aku de bleeding n kne tahan ward 3 hari bln lpas, doktor sahkan uri aku kat atas..bkn PP..bleeding dr pangkal rahim disebabkn hormon..ok fine..mase 2 bl da tau bkn PP, xde la aku risau sgt...lenjan je la active mcm bese..ni tup2 scan PP plak..

and aku sgt x jangke bile kne tahan 2 weeks kat spital ni..aku dok argue ngan doktor pakar..aku just PP type 1..not 3 or 4..y nak kne admit lame2..die kate sbb history aku de bleeding dulu, so dorang xnak amek risiko..doktor soh aku bed rest je kat spital 2 weeks sementara tunggu tarikh baru utk scan..perasaan aku mase tau..meroyan la kejap..2 weeks weh..kne tgl husband n nayli..mmg aku stress bl dpt tau..aku siap jumpe doktor pakar kate nak blk gak n aku nak sign surat utk tgg segala risiko..pas2 die discuss ngan doktor len, xboleh blk gak..ttp kne stay kat ward..die kata kalu aku blk, ti aku akan wat keje..so nanti potensi uri utk naik xde...so MC je la 2 weeks..mak aku pon soh stay hospital je rehat..xyah blk uma, jgn risau sbb die ade..nanti die dtg melawat tiap hari..

yg kesian nayli la, ni da hari ke 3 aku admit..nayli tanye bl ibu nak kluar, nayli rindu ibu da..sedih tau..dok spital xde bende nak wat..smlm laki aku da hantar laptop, so blh la ku layan movie n men tenet kat laptop..ni td die hntr brg2 jahit aku..sok boleh la aku wat toys or keychain gune felt..letih tau dok spital duduk, baring, makan je kejenye..da la dlm bilik ni air cond sejuk gile..aku smpai rase nak beku..laki aku kn de GL, so dpt la ddk dlm bilik siap berekon bagai..kalu ddk kat luar 2 x bape selesa sgt la ngan org lalu lalang..dok dlm bilik ni ade skit privacy..nak layan korea pon x segan..hee..

doakan result scan aku ti ok..berharap sgt uri dpt naik..beberapa cm pon xpe la, tp jgn la ddk tepi pintu rahim..if not lagi lame la ddk spital ni..ade patient yg dr 7bln smpi bersalin kne tahan ward sbb PP..wargh x sanggup aku..kalu lpas ni kne tahan lg, aku nak lari je boleh x??wuuu..awatla pregnancy kali ke 2 ni mcm2 hal..sedih aku..huhu




Thursday, October 1, 2015

PARENTING TALK : LET'S TALK HOMESCHOOL

Assalamualaikum..

korang suke x g parenting talk?? aku suke..sbb byk ilmu yg kita leh dapat dgn join talk mcm ni..lg2 bab homeschooling..mmg menarik pada aku la..dapat plak jumpe geng2 otai yg wat homeschooling utk anak2 dorang..blh cilok skit ilmu dorang kn..;P

Talk ni by org yg x asing lg dlm dunia early chilhood..Dr Putri Afzan Maria..Talk ni bkn hanye utk homeschooler sepenuh masa  sahaja..tp juge utk working parent yg baru nak berjinak2 utk wat homechooling utk anak masing2..

Ade gak special invites for Q&A sessions..Datin Paduka Zaliza Alias from Genius Aulad Int. group and lg sorang 2 cer korang ngk btol2 sape..huhu..adeh, rase mcm x layak je...hee..



bile dpt msg from kak Nadia dr Early Learning Shop (els) utk share experience as working mum but still boleh wat homeschool at night..aku dok termangu mangu, nak stuju ke idak..sbb aku ni type yg gemuruh bile bercakap org pandang..huhu..at last, laki aku kata..g je la..just share experience je..bg idea kat working mum yg lain, x smestinye bekerja kt x leh ajar anak kt sendri kn..

sesape yg berminat nak join, leh la email kat address yg tertera kat poster 2 yek..talk ni di buat kat Perbadanaan Perpustakaan Awam Selangor, Perpustakaan Tun Raja Uda, Seksyen 13, Shah Alam..

Doa kn aku ye spy x gugup or takut bile ditanye..n doakan aku cepat baik batuk n selsema..skang aku ngah xde suare, sakit tekak..hope dpt recover cepat..kalu x ti aku gune bahasa isyarat jek..hee..:p

Tuesday, September 15, 2015

Episod bermalam di hospital

Salam..skang da hmpir kol 1 pg..mata aku still x leh lelap...brubah tmpt tido la katenye..huhu..aku skang de kat hospital tuanku jaafar,seremban..blom nk beranak lg ok..baru 28weeks..tp da kne check in kat cni plak..hmm..

Blk keje td kol 6..aku g toilet lu b4 blk..ngk kat panty liner ade red brown spot yg agak byk..trus blur kejap..actually aku mmg salu je kluar brown spot cair2..tp salu wat dek je kn..sbb rase bby gerak ok..mase 25weeks yg aku g scan doktor kate placenta low lying tp mase 28weeks kne scan smule..

Pttnye esok mmg aku kne g check up kat KK and ade appoinment minum air gule skali..tp bl ptg td red spot yg kluar..xbrani nk tunggu esok..trus cr klinik private nk scan..tp nan hado sbb aku g dlm kol 7lbh nk maghrib..trus kol kazen aku yg doktor,die soh trus g hodpital..so trus g hospital..perasaan aku time 2?? Biase2 ke..normal sbb aku still rase gerakan bby ..cume mmg bby dlm perut dr pg asyik mngeras je smpi ssh nk jln..tp aku pakse ke jln..

Smpi hospital kne interview ngan nurse..then ngan doktor pelatih pas2 baru gynea..pas2 doktor soh masuk bilik..sbb nk check bawah..time ni aku da..haaa..nape nk check bawah..da la doktor laki..omg..die tanye b4 ni ade problem ke..aku bgtau la ritu scan doktor kata placenta low laying..trus doktor x jd check bwh..trus proceed g scan..then doktor kata placenta aku ok..kat atas..alhamdulillah..tpnye kne proceed prosedur chevk bhgn bwh gune ape ntah alat 2..spatula kit..die masukkn somthing kat bawah utk check rahim..nk tau dr mane punca darah..doktor kata pangkal rahim luke..thats y bleeding..sbb ngak yau..die amek spesimen darah..hmm..paling x best doktor kate kne admit..hmmmmm..pas2 kne inject utk matangkan paru2 baby..2x..td skali inject kol 11 mlm..sakit wooo..kat punggung..aku rase ni pngalmn pertama kne inject skt gile pd aku..sob..sob

So..di sini la aku skang..kol 9lbh mlm baru admit..ngan xmkn ape lg..kebulur ko..laki aku ngan nayli blk uma amek brg aku..td mase hntr brg..nayli dok meroyan melalak nk ibu..adik aku tukang jagekn..mnangis2..kesian..



Ni gambo adik aku bg mase tunggu laki aku hntr brg..die kate muke nayli x puas hati sbb xdpt masuk dlm ward..bl masuk kete trus mlalak nk ibu smpi kat uma x benti..sian anak ibu..hope ibu dpt klua esok..doktor kate kne tinggu smpi bleeding stop br leh kuar..hope esok ok..aku xleh lasak agaknye..tp aku mane geti diam..sabtu lpas aku g mom n baby expo kat midvalley dr kol 10 pg smpi kol 4 ptg..benti ddk mase mkn je..pas2 berjln je xhenti..mlm td plak tetibe rajen kol 11 mlm aku ngemop lantai uma..haa..kn rini trus bleeding..huhu..k la..nk try lelap..tp lapooooo....isk..isk

Monday, September 14, 2015

Jom Shopping : TOPMAN at Zalora



Ada di sini penggemar jenama TOPMAN Malaysia? Well, Topman merupakan jenama yang menawarkan pelbagai koleksi pakaian dan aksesori lelaki yang berasal dari UK. Jenama yang merupakan sebahagian daripada Arcadia Group yang juga memiliki jenama-jenama terkemuka lain seperti Topshop, Dorothy Perkins, Miss Selfridge dan lain-lain ini adalah pelopor kepada trend high street fashion.
Ditubuhkan sejak tahun 1970, jenama ini cukup dikenali di seluruh dunia dan mempunyai jutaan penggemar tegar. Di Malaysia sendiri, koleksi pakaian Topman sering menjadi perhatian para penggemar fesyen lebih-lebih lagi mereka yang sentiasa mengikuti trend terkini.



Apabila ditanya kepada para peminat setia jenama ini, apakah dua produk Topman yang paling mereka gemari? Majoriti berpendapat bahawa koleksi jeans Topman dan t-shirt Topman adalah dua produk yang paling ditunggu-tunggu pada setiap musim.


Topman memang terkenal dengan koleksi skinny jeans yang trendy dengan mengekalkan konsep ‘laid-back’. Begitu juga dengan koleksi t-shirt yang dipengaruhi oleh gaya high street di UK. Pembeli berpeluang membeli pakaian yang boleh ditemui dalam pelbagai pilihan saiz (XS – XL)  dan harga yang ditawarkan juga amatlah berpatutan.


Tidak hairanlah jika Topman pernah dicalonkan bagi anugerah  ‘Menswear Design of the Year’ oleh British Fashion Council, pemenang bagi ‘Best Fashion Retailer’ di Maxim Style Awards dan pemenang bagi ‘Best High Street Retailer’ pada 2007 FHM Fashion and Grooming awards.

Sekarang xperlu pening2 if nak beli koleksi from TOPMAN,just buka laman web ZALORA..you will find it…hanya di hujung jari saja.., settle..hee..pasni korang boleh le usha2 utk en husband, fiancée or boyfriend korang ye..jgn rambang mata udah la..=)


Friday, August 28, 2015

Tempoh bersenang lenang hampit tamat..wuu

Assalamualaikum...minggu lpas kn husband aku bgtau kegusaran hati die..ingat kn pasal ape, rupenye pasal pertukaran tmpt kerja..bese la keje gomen kn..mmg salu je kne campak sane sini..x cukup org, tarik org sane, tarik org sini, sbb SPA xnak amek kemasukan baru katenye utk jawatan Pegawai Penilaian..husband aku kan skang dipinjamkan sebagai Ketua Unit Pesuruhjaya Bangunan/COB kat Majlis Perbandaran Nilai..da 2 thn da die kat cni..yg ni actually mmg die sendri rela hati minta ditukarkn sbb semata mata nak pegi keje skali ngan aku..snang kn bawa 1 kete je..lgpon minyak kete kn company aku sponsor..hee..mmg sonang la..so aku xde masalah harge minyak naik ke turun ke, sbb aku mmg gune Shell Card utk isi minyak..hee..lg snang sbb nayli pon skola kat nilai ni..mmg skali jln..dlm kete leh wat roadschooling trus, xyah tunggu balik umah..dlm 30-40 minit la dr seremban ke nilai..

mase laki aku bgtau, die kate HQ call bgtau semua pegawai yg ditempatkn sbg COB nak kena tarik balik, maksudnye kne blk ke Jabatan asal, JPPH.tp mane kena tukar xtau lg..laki aku mmg da risau sgt..sbb b4 ni die dr JPPH Seremban, so chances utk dpt blk tempat asal mmg rendah..lgpon ade 5 org lg pegawai pon nak minta blk seremban,.,memasing mmg org nogori, laki aku plak org kelantan kn..laki aku kate tmpt kritikal yg nak diisi kat area Lembah Kelang..pada aku still ok lg dr kne g tmpt2 yg ceruk like Raub ke..mmg aku xkn keje la..payah kot nk cr keje..dulu laki aku da penah posting kat JPPH Shah Alam & Klang, then naik pangkat baru kena kat Seremban..so die tau workload kat sane tinggi..byk keje la kn..kalu kat COB ni laki aku mmg byk relax je..lg 1 masalah, nak pindah randah..brg aku kat uma ni da la banyak, sewa uma besar, brg pon penuh..if kne pindah area shah alam, mane aku nak dpt uma yg selesa ngan harge yg murah, xkan nk ddk flat or apartmnt..nak angkut brg lg..mmg xla dlm list kami laki bini..tp nak byr beribu utk sewa rumah kat sane rase mmbazir plak kn..laki aku mmg da x snang ddk da dr minggu lpas..ktrg cume berharap paling jauh kne tukar ke Inspens Bangi or Putrajaya..so mmg stay ddk seremban je dulu, and aku pon xyah pk nak cr keje baru..

tup2 semalam die wassap aku, "syg, abg kompem kne tukar, td HQ da kol minta no fax, nak fax surat pertukaran"...terkejut aku..cpt btol, baru last week ura2, smlm trus dpt surat..yg aku pk..kalu da dpt surat, mesti immediately kne tukar..warghhhhh!! ngan aku yg nk bersalin ti..nak kn drive sendri ke g keje?? da 2 tahun laki aku yg hantar and amek..mmg da manja sgt la kn kalu tetibe nak kne drive smule..isk..isk..ok x pe ..think positive..

aku reply, "abg kne tukar mana?"..husband aku reply "JPPH Seremban"..haaa? btol ke?? alhamdulillah sgt2..just blk seremban smule..,maknenye aku xyah la pikir pasal nak pindah rumah sume 2..cume keadaan back to normal kpada 2 thn lpas la, aku kne drive g keje sendri..syukur..and kami blh trus proceed utk beli rumah kat seremban..berkuatkuasa 11 November 2015, time 2 pon aku da nk bersalin..mayb laki aku minta extend smpi aku cuti bersalin sbb xnk bg aku drive sendri ngan bawa nayli lg kn..

so tahun depan, aku da terpaksa la drive kete sendri g keje, da xde la g keje sama2 laki bini and nayli..sbb nayli pon akan skola kat seremban..stop da kat Brillint Kids ni..next year In Sha Allah mak aku nak jaga bakal baby ni, so kalu nayli g school pon, amek yg half day je, snang laki aku yg urus sbb die kat seremban kn..xde la kami kalut pagi2 nk g keje awal2..kalu x asyik lmbt je aku, pg kol 8 laki aku kejar nak thumb print, then bekejar hntr nayli, 8.30 aku plak nak kne hand print..ngan jammed lg kat nilai ni..lpas ni nak kne survey school baru nayli plak, tp actually dlm perancangan mcm da xnak hntr nayli skolah thn dpn, nak wat homeschooling waktu mlm, siang 2 aku akan wat jadual soh mak n abah aku pantau, tp xtau lg la mcm mane, kalu nayli berkeras nak school, aku hntr je la, takut die bosan plak kat uma, ti kang mak aku plak kalut nak jage baby and jage nayli..

#aku x pakse mak abah aku jage anak tau, tp dorang berkeras nak dtg cni utk jaga sbb xnak bg pengasuh jage..aku nak benti keje, tp bkn sekarang..in Sha Allah masa yg seswai ti aku akan jd housewife gak..smoge dipermudahkan sgalenye..

Thursday, August 27, 2015

Placenta Low Lying..Apekah itu???

mase aku 21+ weeks kan aku ade wat detail scan..time 2 result sume ok..kedudukan placenta/ uri pon ok..dlm report tulis Placenta location: Posterior..so masa 2 hati agak lega sbb kononnye evthing ok..baby pon xde pape problem..

tpnye bile hari raya, aku byk la wat keje, kire mcm lasak gak la, dukung nayli, panjat2 relax je kn..pas2 baby asyik mengeras then ade brown stain yg klua ngan keputihan..cair je warnenye..so aku abaikan je la..sbb masa pregnant kn nayli lu, 2x gak jadi mcm 2 bile aku wat keje byk..baby ,mengeras then akan kluar brown stain 2..tp kali ni agak kerap berlaku, wat aku jd x sedap hati..so smlm blk dr keje aku trus ajak laki aku g scan,..b4 scan 2 aku bgtau la doktor nape baby asyik mengeras je, then ade kluar mcm warne coklat skit kat keputihan 2.. then mase scan 2 trus doktor kate, patutla..uri awak kat bawah..Placenta Low Lying..die tunjuk la gambar.case aku gambar yg ke-4 tu.

Sumber: Google

Plasenta previa boleh dibahagikan kepada empat jenis,  

I.  Low Lying : plasenta terletak rendah di bahagian bawah rahim, namun begitu, bayi masih boleh dilahirkan melalui vagina; 
II. Marginal : bahagian bawah pinggir plasenta bertemu dengan pembukaan serviks, tetapi tidak menutupinya, jadi bayi masih boleh dilahirkan melalui vagina; 
III. Partial : plasenta menutupi sebahagian pembukaan serviks, oleh itu, bayi perlu dilahirkan melalui pembedahan caeseran
IV. Complete : plasenta menutupi pembukaan serviks sepenuhnya, oleh itu bayi perlu dilahirkan melalui pembedahan caesarean. 

Tp doktor kate jgn risau, below 29 weeks uri still blh naik..mcm aku skang 25 weeks..haish, mase 21 weeks ok je, ni blh plak turun..menakutkn tol..just aku xleh wat keje berat..no more dukung nayli..doktor marah sbb aku bgtau aku dukung nayli..x blh eh?? huhu

doktor kate, kalu da 29 weeks, uri still x naik makanye perlu berhati2..kalu kedudukan uri Partial or complete, makanye mmg akan di operate la..kemungkinan akan ddk kat hospital sehingga la waktu kelahiran jika berlaku pendarahan..huh..sanggup ko ddk spital lama2? wargh..

so smlm doktor printkan gambar scan, then die ade tulis note skit, die soh bawa mase aku check up kat KK ti..bgtau nurse yg aku ade problem ni, soh dorang pantau..hopefully lpas ni uri naik atas b4 29 weeks..mak aku da bising kate jgn wat keje sgt..mmg pon skang sume keje laki aku yg wat..hee, aku relax je..hee


Wednesday, August 26, 2015

Sejak bile plak aku pandai main SUDOKU??

pejam celik, da 6m+ da aku bawa baby dlm perut..ape agaknye input yg aku da bg kat baby ni yek?? hee..mcm baby depan mata plak nak berinput bagai kan..drp pembacaan aku, jika kt nak anak kt bijak, kt hendaklah stimulate otak die sejak dr dlm perut lg..drpda awal mengandung smpailah kelahirannya and disambung trus sehingga die besar..

cthnye ibu2 ni kena la makan makan makanan yg berkhasiat, pas2 rajen2 la mengunyah kismis, badam..haa, cete pasal kismis n badam, pehal ntah, aku xleh mkn la time pregnant ni..kat opis ni, ade je dpn mate aku ni kismis, kurma and kacang badam..tp nye aku xlalu nak mkn..kekadang je aku jamah,,dah failed da kat c2..;(..pas2 aku minum susu kambing segar..2 pon kejap minum kejap idak..haha..padahal ade je dlm peti ais 2,bile nayli minum baru aku ingat nak minum..haih ape nak jadi? vitamin klinik mmg langsung la aku xmkn ,,mase awal pregnant je aku amek asid folik, lpas 3 bln, aku just mkn VCO then 4bln + aku mkn minyak ikan utk otak baby..tp so far alhamdulillah, HB aku ok,11.0 above ..cume skang problem da 2x check up aku naik 2.50 kg..so total dr awal pregnant aku da naik 9kg..kencing manis so far xde..

dr pregnantkn nayli lu,rutin aku kat opis, aku akan bg baby dlm perut dgr ayat2 al-quran like surah luqman..aku gune headphone ltk kat perut..headphone ni berjasa kat aku sejak dr pregantkn nayli lu, adik aku yg bg...kekadang aku aku bg baby dgr music classic..perdengarkn ayat2 quran and music classic ni bagus tau utk perkembangan otak baby..mase aku bg dgr, mmg baby x geti dok diam dlm perut..berpusing2 die..huhu



Pas2 aku aku salu wat latihan matematik bile ade mase..aku beli buku latihan UPSR..weh..soalan UPSR pon ssh wei, memule aku nak beli yg PMR, ngk soalan blur otak..sshnye!! padahal mase aku skolah, smpi form 5, aku nye markah matematik x kurang dr 90 tau..tp bile skang aku nak jwb soalan math skang, mak ai, aku rase payah..ke otak aku da karat..haha..nak wat camne, faktor usia..da nk masuk 30 da..

aku kan nak cete 1 bende..korang tau kn mase pregnant bgs main sudoku..tp kan, mase aku pregnant nayli lu, aku lngsung x pernah main, aku langsung x geti tau..bile ngk or men sudoku, aku pelik..mcm mane la dorang pk..haha..tp aku tau, sape yg terer men 2 otak die bagus..then bgs utk bby dlm perut juge..disbbkn x geti men, dulu aku just wat soalan matematik je la..tp kali ni, b4 aku rancang nak pregnant lg, aku da belajar bersungguh2 cara nak main sudoku ni..haha!!! gelak jahat..sanggup aku soh kawan aku ajar thru wassap..naseb bek ade yg nk mlayan..pas2 aku study la cara nak main sudoku ni mlm2..hinggalah bile aku tau aku pregnant, bile da ilang morning sickness, aku asyik layan sudoku..da mcm ketagih la..rupenye senang je men sudoku ni kn..mmg blh merangsang otak aku yg da karat ni..tiap kali aku main sudoku, baby dlm perut pon xgeti diam, die pon dok pk agaknye jawapan..haha..ni la buku yg aku salu kelek ke hulur kehilir time pregnant ni,g check up, g jejalan n g opis pon aku bawa..bile aku bosan aku wat la games dlm ni..bkn hanya ade sudoku je,.ade byk lg games lain yg mencabar otak aku..


kalu kat opis aku bosan2 xde keje, aku wat sudoku, mcm smlm aku wat 10 sudoku puzzles mase kat opis..haha..smlm serius xde keje, aku xleh nak masuk dlm system opis,system hang,jd men la sudoku kejap2..tp aku hanya amatur, 1 puzzle dpt siapkn below 10minutes pon da terer aku rase..nanti kalu da pro, aku set mase plak,,


nayli kn, die macam pelik bile ngk aku wat sudoku, pas2 die minta aku ajar..so aku belikn die yg easy puzzle..number 1-4 je..utk beginner..lgpon nayli mmg da boleh menulis n wat latihan math..kan aku ajar die mental arithmetic..so, agak mudah die nak faham,..die usia belum 4 thn, da blajar men sudoku, syabas la anakku, jgn jd mcm ibu umur da kertu baru pandai main..haha


selain ape yg aku share kat blog ni, ade mcm2 lg amalan yg aku wat time pregnant ni, as a muslim of coz jgn tgl solat, rajen bace quran sume 2..kalu nak cete byk, tp aku share ape yg menarik je pada aku..ni x masuk lg cete DIP Project aku, ngan wat quilling la..smapai lenguh2 pinggang wat..hee..nanti rajen aku share..

#weh, laki aku pon x pandai men sudoku , smlm die soh aku ajar die, lpas ni, ktrg anak beranak boleh la dok men sudoku same2..amacam ? cara x??hee

Monday, August 17, 2015

Assistant cilik

Bile umur anak dlm lingkungan 3-4 tahun ni..dorang mmg rajen je nak menolong ibu ayahnye kn..walaupon..ape yg nak ditolong 2 kekadang menambah kn lg kerja sedia ada..huhu..lg la kalu kt nak cepat settle..tp si anak ttp nak menolong..haha..kalu aku trus naik darah atas kepala..well..aku kn jenis org yg x geti sabar..so aku lg prefer wat kerja time nayli tido..laki aku plak bese die wat je bl mase yg die senang..means mmg nayli ternanti2 la utk menawarkn khidmat..husband aku mmg suke wat kerja yg melibatkn anak..so bgs sbenanye bile ibu malas..ayah plak rajen..huhu..macam aku ngan laki aku..ade sesetengah bende aku akan wat ngan nayli..like activity yg more 2 education..bab lain plak laki aku nye turn..die byk mase bermain ngan nayli..main berlakon2 la..bertukang la..bab2 yg memerlukan byk bende bersepah 2 adalah kerja laki aku..sbb aku malas nk kemas blk..even kalu aku wat activity ngan nayli pon..da sepah2..aku tinggal je..ti laki aku settle kn..hee..naseb bek laki jenis rajen..;p

Mcm smlm..laki aku dok pasang chest drawer utk baby..beli kat ikea..kalu beli kat ikea..paham2 je..sume kne la pasang sendri kn..da la ngam screw kecik2..paku lg..nayli pon sibuk nk nolong juge.."ayah,boleh x nayli tolong?"..die dok ulang2 tanye..kalu x bg nolong..ade yg drama ti..huhu..so laki aku layan kn bg die puas hati..



Laki aku pgg hammer,die nak pgg hammer..org pgg screw driver die pon nk pgg gak..ngan berlengging x berbaju..pas2 bile die da bosan..die dok main patung barbie kat c2..haha..bile da ade drawer yg da siap pasang..die g amek plak sgale teddy bear die masukkn dlm drawer..sudah..haha..menggangggu org wat keje..da aku kne pantau..takut die tersepak screw2 ke..kang 1 keje barang x cukup plak..da hujung2 tu die da ngantok.sbb da kol 1 ptg..time tido..trus aku ajak die tido..selamat..kalu x xtau ape lg yg die nk tolong..hihi..bile bgn tido trus aku tunjuk almari baby yg da siap 2..suke la die..sbb kononnye die ade tolong watkn..

Sunday, August 9, 2015

Ibu..kita x boleh cakap bad word kn

Bile anak da g school..mmg macam2 bende la yg kt xajar die akan dapat..mase memule nayli g school awal tahun lu..sakit jiwa aku bl ade je bende pelik2 yg die sebut n buat..smpai iklan qu putih pon die tau..padahal kat uma xde pon die ngk tv..

Smpai 1 tahap aku rase nk benti kn skola..konon2 spy x terikut prangai kawan2..tp bl pk blk smpai bile nk mcm 2 kn? Budak semakin besar kn..mak aku plak asyik perli2 aku.."2 la..mak nak jage nayli,ko sebok nak hantar g skola,kan da belajar bende bukan2,padahal elok je ko boleh ajar sendri lpas blk keje"..adoi mak aku ni..aku nak ringankn beban mak sbenanye..sbb sian tinggal kn uma kat johor 2..lg pn ti adik nayli kluar,kompem mak abah aku ddk ngan aku smule jage baby..lgpon nayli dok pakse2 nak sgt g school..sbb die xde kawan kat uma kn..

1st bad word yg aku dgr nayli sebut adalah "bodoh"..terbeliak biji mata aku bile die sebut..hmm..siap aku g tanye teacher kat school..huhu..tp bende2 g2 mane leh kawal bile budak da ramai2 kn..so aku just always remind nayli dont said bad words..

So..lpas da salu remind nayli..aku da xde dgr la die sebut..tpnye aku tau die ade byk dgr bad words 2..tp malas aku nak tanye..tup tup td die ckp gni..

"Ibu..kita x boleh ckp bad words kan ibu", aku jawab la.."aah,xboleh..Allah x suke org yg sebut bad words"

Pas2 die ckp lg.."x baik kn ibu sebut bad words mcm bodoh,lembap.."kalu sebut body xpe..lembu pon xpe kn"

Adeh..korang paham x ape yg aku nak cete..maksud nye die kate xblh sebut bodoh..tp sebut body x pe..lembap pon xleh..lembu boleh..mcm mane plak die blh terpikir nak sebut suku kata depan 2.."bo and lem"..sabo je la kn..otak bdk ni..

Aku salu risau..walau kt bg pendidikan yg elok dr rumah..tp bile die da bercampur..takut gak die terikut..so skang ape yg mampu aku buat just selalu remind nayli ape yg elok and ape x elok..n aku gak soh nayli hafal surah al-kahfi ayat 1-10..tp nayli baru hafal 1-5..smoge nayli dilindungi dari fitnah dajal dan dilindungi dari anasir tidak elok..amiinnn...

Thursday, August 6, 2015

Allah yg bagi Nayli pandai ibu..

semalam, balik dari keje..siap2 tapaw lauk kat kedai, blk uma masak nasi je,,,minggu ni rase x larat nak memasak, ye la kan, da lama x dok dapur..dr pertengahan puasa mak ade kat cni kn..so xyah la aku turun dapur..hee..ni mak da blk johor..anaknye mule la malas  masak..tunggu mood smpi, weekend pon byk open house kn..da jimat tenaga di c2..haha..mmg dasar pemalas knnnn...

ok, bkn nak cete pasal malas masak sbenanye, nak cte pasal ragam anak dara aku sorang 2 yg banyak akal da skang..da nak masuk 3thn 8 bln da 18hb ni..tiap mlm, ade je bende yg nak dibuatnye..mlm besenye lebih banyak mase dengan buku ..die sendri yg amek buku,samada die main tulis2 or die bace buku cete,melukis, mewarna...xpon die men toys die..lpas mghhrib yg wajib die wat ngaji..yg len bergantung pada mood ibu dan anak..kekadang aku tido awal, bgn pagi kat lantai tepi katil penuh buku cerita, bl tanye laki aku sape nye keje, die kata mlm td nayli baca sendri..yes..mmg nayli da boleh membaca buku cete sendri..both languange..english and bm..cumenye idaklah 100% lancar..bile ade words yg die blur, die akan skip or slumber die je die sebut sebutan lebih kurang yg die tau..maksudnye die blend word 2 jadi sebutan seakan akan je la..haha..pon blh g2..x kisah la..pada aku sbb die kecik lg..2 pon aku rase mcm advance da umur mcm nayli da boleh baca buku cete mcm budak darjah 1..aku bukan nak puji anak aku tau, tp 2 la kenyataan..buku read easy beginner and intermediate level sume da settle, aku pon xtau nak ajar ape, so nak bg lg lancar, aku bacakan buku cete or wat exercise sebutan phonic same2..baca quran sendri je x pandai lg, ngah baca al-furqan buku last,..tp kne aku ddk depan mata die baru nak baca btol2..skang nayli ngah menhafal surah al-kahfi selain dari surah dlm juz amma..baru lpas ayat 1-5..aku janji ngan die kalu dpt hafal ayat 1-10, aku akan bg hadiah..tapinye baru hafal ayat 1-5, die da paw aku mcm2..

"ibu..nayli da hafal tau ayat 2..nayli dgr ckp ibu..nayli rajen ngaji al-furqan tau"..haish..cair aku tau..haha..terpakse aku merelakan diri di paw oleh anak sendri..

smlm time aku ngah mandi..aku dgr suara die agak kuat kata.."yes..nayli da pndai"..bile aku buka je pintu bilik air..die trus tunjuk buku latihan sains die..haha..x agak22..kecik2 da ade buku latihan sains ko..


ni la rupe buku die..die pakse laki aku beli mase gi 99 Speedmart..xdapat nak beli jajan, buku pon blh..haha..ni die yg buat sendri tau..tp mlm td 2 bkn sbb ni die kata die pandai..before ni, nayli ade problem tulis huruf B..kalu b kecik die tau..kalu die tulis B mcm x cantik la..so mase aku mandi 2, die berlatih tulis huruf B..haha..so bile aku kluar, die ade wat exercise kat page lain da..kat page 2 ade huruf B..die rase bangga sgt sbb da boleh tulis huruf B ngan cantik la pada die..

aku buka pintu bilik air je, die trus tunjuk page yg die wat 2 sambil ckp "ibu!! nengok ni, nayli da pandai tulis huruf B cantik2 ibu..nayli pandai ibu..Allah yg bg nayli pandai..Allah tolong nayli tulis B ni ibu"

korang rase, ape yg patut aku rase mase die ckp mcm 2?? aku speechless..aku trus duduk sbelah die..cium die..sambil ngk exercise yg die wat..smbil tanye ni sume nayli wat sendri ke..die jawab " ye ibu, Allah tolong nayli"..mmg die excited gile..aku trus ckp, ape yg patut nayli ckp? die jawab "thank you Allah, Alhamdulillah" ..tp syg, aku lupe plak nak amek gambo time 2..aku bgtau yg Allah tolong die, sbb die da berusaha..seriously, aku x pernah pakse pon die blaja menulis sume ni, die wat atas kehendak die sendri..kekadang aku ngk die berlatih tulis 1-10..dulu die salu tulis no 3, 4,7 & 9 terbalik..aku salu la pesan jgn tulis terbalik,,pas2 die berlatih nulis sorang2, sambil 2 aku terdengar la die ckp sorang2, "kt xleh tulis terbalik, kne tulis betul2"..comel je aku rase..huhu..

dulu kn aku salu je wat activity mcm2 ngan nayli..nayli skang da kne wat activity yg advance skit dr umur die aku rase, sbb kalu wat activity biase 2, die mcm da bosan..kat school pon mcm2 activity yg die da wat kn..aku plak da xde idea skang ni..ditmbah plak ngan aku yg x bape larat skang..so, mlm nayli da boleh main sendri, blh la aku spend mase wat bende yg aku suke,,da 2 mlm da aku wat owl utk nayli..mlm td smpi kol 12 nayli tunggu aku siapkn owl die..nek lenguh pinggang aku wey..ye la, ngan perut da beso, kne ddk statik je menjahit felt ..kebas punggung aku..

tp bile ngk hasilnye, buat aku rase puas hati..bl ngk muke nayli yg tersenyum lebar, trus hilang penat n sakit pinggang aku..


lg beberapa bulan je lg nayli nak jd kakak, mmg die sgt excited nak dpt adik, name adik pon die da pilihkn..haha..kelas g2..name nak glemer..die berkenan nama kawan kat skola die..huhu..aku laki bini pon x terpikir nak cr nama awal2, si nayli siap da pilihkn..tiap mlm die bacakn 3kul kat baby dlm perut..ckp2 ngan baby..tp prangai die ??? payah nak cete..still x geti diam..mmg penat melayan..mulut pot pet mcm org da besar..tantrum pon kuat juge 2...aku ngaku la, kekadang aku salu je marah2 die..aku mmg bukan ibu yg baik..isk..isk..tau bende 2 x elok..tp bile xtahan, salu je marah nayli..padahal aku tau, die nakkn perhatian..sbb org kata budak bile nak dpt adik mmg akan jadi manje semacam kn..padahal kalu aku ckp bebaik mmg die ikut je kata..cume ibunye ni x bape nk sabar..hee

Saturday, August 1, 2015

Detail Scan Baby "X"

Akhirnye aku da selamat wat detail scan adik nayli..time nayli lu xde terpikir pon nk wat detail scan bagai..scan 2d bese 2 je la..3d-4d pon idaklah wat..disarankan wat detail scan di antara 20weeks - 24 weeks..

Mase bln pose 2 aku da survey2 tmpt nak wat..dok usha2 3d-4d.com tu..tp paling dekat ngan seremban pon bangi..still jauh la..pas2 nak wat online appoinment x kena ngan tarikh yg aku nak..so aku survey thru google je la..so ade yg suggest g Klinik Medivron kat Bukit Mahkota..ni dekat ngan opis aku je..aku kol klinik detail scan just ada sbulan skali je..harga pon murah RM 100..kebetulan mmg ade wat 1 August,hari sabtu..but still kne travel dr seremban ke nilai..die wat dr 9pg-2ptg..tp nye td ngan ade open house la..mmg x smpt nk lari ke nilai..

So,trus tukar plan..google info kat seremban ramai org suggest g Klinik Pakar Wanita dan Rumah Bersalin Rekha..b4 ni aku x pernah perasan kewujudan klinik ni..padahal salu je lalu..aku smpi lebih kurang kol 3..ramai org..turn aku kol 4.30ptg..fuhh..berjanggut tunggu..tp sbb x sabar nak ngk baby..tabah ku menanti..



Ni gambar sementara tunggu Dr Rekha..die ngah layan patient len kat bilik die..so aku da kne stand by kat bilik ultrasound..bkn aku je excited nk jumpe baby..paling excited kakak nayli..masuk klinik je die da tanye ibu nak bersalin hari ni ke..nak kluarkn baby da eh..haha

Alhamdulillah..lega bl da wat detail scan..da tau condition baby mcmane..dr.rekha kate perkembangan baby ok..face,placenta location,air ketuban,buah pinggang,jantung sume ok..normal..muke baby pon da dpt ngk..dr.rekha kata baby terlalu aktif smpi pyh nk ukur sume..huhu..mmg xgeti diam..pas2 bl nk amek gambo,baby asyik la ltk tgn kat muke..tp still dpt ngk..so cute!!hee..excited kakak nayli dpt ngk baby.. dr awal aku ngandung die siap2 request nak baby girl..mak aku pon nak cucu girl..laki aku plak bl aku tanye jawapan die x kisah..janji sempurna..aku plak??xkisah pon..janji baby sihat..tp mmg lg suke baby girl walaupn org len suke kalu dapat sepasang kn..huhu..boy ke girl???? Heee...teka lah..

Harga utk detail scan kat Klinik Rekha ni RM 130..die bg report and gamba 2d..if nk gambar 4d,kne tmbh RM 10..aku amek gambo 3d gak..saje nk wat knangan..video 4d pon ade gak..tp laki aku rakam gune hp je..aku sarankan sesape yg pregnant watla detail scan ni..bkn ape..if ade something with baby..blh la kt bersedia awal kn mcm amek insurance ke ape kn...ok da..

Friday, July 31, 2015

Urutan Perineum untuk memudahkan bersalin

Bagi ibu2 yg mengandung, tau x mengenai urutan perineum untuk mengelakkn faraj daripada koyak atau digunting (episiotomi) semasa proses bersalin? aku mase mengandung anak 1st dulu, xde amek tau pon bab ni, and kesannye mmg aku kne  gunting kat bawah 2..isk2..mase 2 cetek sgt pengetahuan..minyak kelapa dara pon aku x kenal mase 2..

jadi bile da mengandung anak yg kedua ni, kalu boleh xnak jd macam ngandung 1st dulu, mcm2 xtau..serah diri je kat spital bile nak bersalin, x sakit x ape, alih2 kne pecah air ketuban n masuk ubat drip induce 2..so kali ni aku wat persediaan rapi skit..mudah mudahan dilancarkan segalanya dgn izinNya..

aku nak share la mengenai urutan perineum, kot2 korang pon xtau ke mcm aku dulu kn..salunye urutan ni dilakukan bile kandungan da masuk 3rd trimester..dlm 34 minggu g2..time 2 skali la makan minyak kelapa dara (VCO) untuk memudahkn proses bersalin..aku mmg da siap2 amek VCO dari 3 months lg, sbb aku mmg xamek ubat klinik 2..so far HB ok je..tp kalu tetibe korang bersalin before 34 weeks 2, xdpt la den nak nolong..hee..mmg ade kes kawan aku, da excited nak wat urutan ni, tp tup2 die bersalin time 30weeks, secara normal..mmg x smpat la kn..2 yg aku kata, semuanye berlaku dgn izinNya..kt hanya mampu merancang..

Sebelum 2, tau x Perineum 2 ape..ok..perineum 2 adalah kawasan disekitar faraj dan dubur tau..dgn urutan perineum ni, kt mungkin dpt mengelakkn episiotomi sbb kulit kat kwsn 2 akan jd elastik..mase proses bersalin 2 die leh merenggang mcm belon g2..so slamat la dr koyakan n kne jahit..

Teknik Urutan Perineum

1. Make sure kuku dan jari bersih yee..
2. Sapukan jari mengunakan menggunakan minyak kelapa dara (VCO)/minyak zaitun or perineum gel..Dicadangkan buat selepas mandi sbb kawasan sekitar 2 lembap
3. Letakkan 1 atau 2 ibu jari ke dalam dinding vagina, 4 jari lg letakkan kat bahagian punggung
4. Masukkan 1 atau 1.5 inci ke dalam secara perlahan dan gerakkan ibu jari dan jari lain mengikut gerakan "U"
5. Urut selama mana yg korang nak, lebih kurang 5 minit 1 sesi..then lpas wat urutan 2, wat kemutan vagina selama 10 saat, then lepaskn slm 10 saat..ulang 10 kali..

Sumber:google

Semoga perkongsian ni dpt membantu korang2 yg mengandung mcm aku ni utk mmebuat persedian sebelum bersalin..=)