Friday, May 23, 2014

Yok kt main congkak yok...

Assalamualaikum..

wargh..hari ni aku rase mcm hari yg panjang je..sbb?? xde hp nak BW,nak buka fb,nak IG..note 3 aku masuk hospital utk kali kedua..padahal baru je pakai x smpi 5 bln..naseb bek la warranty 6 bln..kalu da abes warranty, lg skt jiwe aku gamaknye..minggu lpas aku da hntr kat service centre Samsung sbb problem bl nak charge..charge punye la lame, tp x full gak baterinye..xkn xsmpi 5 bln bateri da rosak kot..kadang2 ok, rupenye tmpt charge kat hp 2 rosak..ditukarkn baru..ni smlm ptg tetibe hp hang,kne buka bateri, pasang blk, blh on, x smpai 5 minit, screen trus gelap, tp bunyi msg masuk, n org kol bunyi..haish..masalah lg..aku soh laki aku hntr kat Service Centre Samsung kat Terminal One, Seremban..kebetulan laki aku de kursus dekat2 c2..da la esok nk g kelantan, mane blh xde hp!!huhu..nmpk sgt hidup terlalu bergantung pd hp kn..

ni aku on9 gune broadband..sanggup weh, sbb line office xleh buka blog n fb..haha..gune broadband pon boleh..naseb la..mule la melalut, sbenanye nak cete pasal congkak! aku ade beli congkak utk nayli tau..namenye Foldable Traveller Set..boleh lipat..snang nak angkut kemane2..n ringan je..ada 16 holes,biji congkak 2 ade 100+ biji..ia juge washable sbb diperbuat drp durable plastic material

Ape itu CONGKAK?

Congkak is an ancient Egyptian game yg memerlukan mental calculations, strategy and kesabaran. tp ia lebih glemer sbg permainan tradisional dolu2..

tp bg budak kecik mcm si nayli ni, idaklah paham kekdahnye mental calculation, strategy and patient..walaupn puas diteangkan..bwahaaa...so..congkak ini pon dijadikan sbg activity utk her Fine Motor Skills..pn BOLEY tau..exercise jari jemari kecilnye itu..







walaupn begitu, si ayah gigih mengajar anak cara bermain congkak yg betoool...time ni kononnye aku lawan laki aku..si nayli jd pemerhati..*abaikn si ayah yg memakai kain gombang itu*=_=

si anak tekun melihat si ayah  ;p

inilah ghopenye congkak ini dr dekat..comey and sweet kn warne die??mcm coklat m&m jek..

oleh kerana biji congkak itu kelihatan seperti cokelat M&M..makanye si nayli seringkali kelihatan mencube utk memasukkn kedlm mulut!!! hahaha...jadinye, x blh la nak bg die bermain sendirian..adee yg die telan ti x pasal2..haha..* comey x nayli ikat rambut?*wink2..tetibe*-*

tp aku ade alternative lain...bl nak bg die main sorang2, aku bg die bebola warne warni yg lembut 2..ape namenye aku pon x pasti..mcm bola kapas..aku beli kat Mr DIY..nak bg sepah2 pn aku x heran, sbb murah je, hilang ti kt beli je lg kat Mr DIY..;p

OKEY, itu aje crite congkak aku pada hari ni..kesimpulannye, warne congkak ni mmg best..aik? heee



JazakAllahkair


5 comments:

  1. Bole share x congkak tu beli kat mane?sgt menarik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy beli online..cer search SPM..xpon beli je kat MPH..pon ade juge..cume x pasti ade yg foldable ke x..

      Delete
  2. Fur ball kot nama bola tu..akak pun ada beli kt DIY gak. Suh anak main isi dalam egg carton sambil wat math addition yg semua jwpn mesti 10. Nayli x mkn lak fur ball tu yek hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masuk mulut juge kak kekadang..hee

      Delete

trima kasih kerana meninggalkan jejak..=)