Tuesday, June 2, 2015

Anak zaman sekarang..

Assalamualaikum..lame da x update blog..bese la, mood tenggelam timbul..=D
alhamdulillah, udah sihat, morning sickness pon da xde..cume sesekali 2 kalu slh mkn or terlebih mkn mmg muntah2..sejak awal pregnant lg aku mmg kuat makan, berbeza la ngan 1st pregnancy lu..dulu x lalu mkn, tp xde muntah2, yg ni terlebih mkn n rajen muntah..bese la, tiap anak kn beza2..

aku nak kongsi kisah pasal budak zaman skarang, termasuk la anak dara aku sorang 2..si nayli,,sejak da skolah n bercampur ngan kawan2, naik pening gak la kpale aku laki bini..padahal umur baru 3thn stengah..mcm mana la cabaran bg anak2 yg semakin mningkat dewasa nnti..serius wey, sejak nayli skola ni, mcm2 aku nmpk bende baru..haha..ade yg positive n ade gak yg negative..

aku share 1 bende yg baru semalam terjadi.,.dlm kete lpas laki aku amek aku kat opis..tetibe nayli bersuara..

" kete tasha kan buruk tau"..

aku dgr die sebut buruk je, pas2 aku tanye la ape yg buruk ..laki aku mmg da dgr sentence penuh..trus laki aku kata x baik nayli ckp mcm 2..rupenye die kata kete kawan skola die buruk..pas2 bile aku dok pk2, baru aku tringat..budak 2 umur 6 thn rase nye..salu gak terserempak ngan budak 2 pg2 time hntr nayli..mak die bawa kancil putih..erk..pas2 pg td mase hntr nayli ktrg terserempak la ngan tasha 2, dr dlm kete nayli da pgl2 tasha 2..die da xde sebut da pasal kete buruk 2..lpas hntr nayli laki aku kate, ni mesti kakak2 or abg2 umur 5-6 thn men cete2 pasal kereta ni..sbb x mungkin nayli pandai nak ckp g2..sbb ape yg aku perhati kat skola nayli ni, mmg kete mewah je yg ngantar pg2..mcm honda g2 la, so pada dorang kancil 2 kecik n buruk kot..tp kn kecik2 da pandai tau ckp mcm 2..

kisah ke 2 plak pasal bantal..aku rase budak2 ni suke ikut ape yg kawan2 die buat..nayli g skola b4 ni x penah la nak bawa bantal or brg yg ade kat uma like mainan ke ape..ritu die nmpk ade kwn die boy bawa bantal, so die nk bawa gak, aku x bg la, nak wat pe, kat school kn da sediakan bantal..pas2 smpai c2 je, die da x minta lg .nak dijdkn cete, mlm td aku g makan nasi ayam penyet kat Palm Mall Seremban, ade plak jual bantal Akemi kat foyer..aku beli la 1, tetibe si nayli pon nak beli, die da pilih da bantal Angry Bird, aku x bg la memule, mmbazir kn, bantal kecik je pon..die da wat perangai, siap ckp ,"nayli nak bawa school, mcm eicha, mcm alisha"..adeh..terpakse la aku beli gak..sbb sabtu lpas aku g ikea, die siap tunjuk bntal die kate, "mcm bantal eicha la ibu..sama"...so pg td die bawa g school bantal yg beli mlm td, trn dr kete terserempak ngan bdk nama tasha 2, die pon bawa bantal gak..bantal Garfield..pas2 die nmpk nayli bawa bantal, die trus dtg kat nayli, 

"Nayli, awak beli bantal ni kat mana?"

weh!!!! terkejut aku..laki aku pandang aku, aku pandang laki aku..nayli x jawab, die senyum2 je, sbb mase 2 kat tgn die penuh ngan bantal, ngan buku2 cete kat uma die angkut kata nak baca kat school..
lpas masuk dlm kete, laki aku trus ckp, 

"syg ngk kawan nayli td, die tanye nayli beli bantal kat mana, agaknye sume kawan2 nayli kat school ni mcm 2 kot, sbb 2 mcm pelik je nayli skang..agaknye dorang kat school da pandai men compare2, kete sape besar, kete sape kecik, bantal sape cantik, bantal sape mahal"..ni blom hntar masuk International School lg, da mcm ni, agaknye kalu masuk International School, lagi la mcm2, agaknye tiap kali cuti skolah, cete pasal holiday kat oversea la,ape la..haha..pengsan,,advance sgt..

ya Allah, sabo je la, kecik2 da pandai weh..terkejut aku..jap, aku ade bayk lg cete ni..huhu

ritu dlm kete tetibe nayli ckp

"ayah, pakai qu puteh, qu puteh, baru la putih"..sambil wat gaya muke..

aku mmg terkejut la, nak kata ngk tv kat umah mmg la jarang, rase aku sendri xde perasan iklan 2..aku tanye sape ajar nayli? 

" eicha ngan aryan yg cakap td kat school, pakai qu puteh kalu nak puteh.."

HAHAHA..xtau nak gelak suke ke gelak geram..nayli, cube jgn trikut ape yg kawan ckp!!!

pas2 kn sejak masuk school, nayli jd ganas skit, aku g tanye teacher ngan sape die kawan, rupenye nayli nye kawan baik nama eicha and aryan, pas2 die suke kawan ngan budak2 lelaki..ade ke ptt nayli pakse aku nak beli robot, pas2 die ckp die nak jd superhero..yg paling rare die siap tumbuk muke aku!!! haha..ganas btol..pas2 ckp, ala ibu, sikit je ni ni, x kuat pon..risau aku weh, tiap hari aku nasihatkn die..supaya die tau bezakan yg elok n x elok..jgn kawan ngan boy sgt, kwn la ngan girl..teacher kate girl yg die kawan pon jenis lasak2, die xlayan yg jenis lembik2 ni..erk..

yg 2 cete yg negative, yg positif pon byk, mcm2 pandai..haa ade 1 lg teacher die kate, nayli ni hobi die kat umah wat eksperimen, so kat skolah die g ajar kawan wat eksperimen..time mandi kat toilet, die ajak kawan2 masukkn sabun mandi n ubat gigi dlm cawan, pas2 kacau gune berus gigi..pas ni jgn mak bapak budak2  ni minta aku ganti rugi sabun n ubat gigi sudah la..haish..nayli2..
maken besar, maken byk ragam..akal pon maken panjang..kalu aku cete bab eksperimen yg die wat kat uma, mmg aku leh meroyan..haha..mane xnye, bgn tido aku ngk uma da penuh ngan tepung, kekadang lecak ngan air..mcm2 bende die wat..bijak btol anak ibu ni..nak jd scientist ye?

My Little Scientist






1 comment:

  1. memang mencabar bila anak sudah mula bercampur gaul...

    ReplyDelete

trima kasih kerana meninggalkan jejak..=)