Wednesday, June 22, 2016

Cara relatekan Al-Quran dgn activity anak

Assalamualaikum..mcm da lama je x share activity homeschooling nayli..kekadang wat activity tp xsempat snap gambar..sbbnye ntah kemana mana  letak hp..sbb kalu nayli nmpk, x jadi keje, die nak main game..siap download sendri kat playstore..my hp setiap folder ade lock..haha..

skang setiap activity yg nayli wat, kalau boleh aku nak relatekan dgn al-quran..aku nak masukkn jiwa al-quran dlm hati anak2..aku nak die tau al-quran sgt amazing, ada mcm2 info & cerita dlm nya..kalau nak tau ape2, cari je dlm al-quran..spy jadi mcm kamus hidup kita..buka al-quran, baca,faham dan Allah akan guide kita..in sha Allah..tapi sebelum paksa anak, kt sendri kne berubah..kena rajiin baca al-quran, fahami maksud..bukan sekadar baca utk mengejar khatam..apa yg nak dibanggakan dgn khatam banyak kali, tp langsung x faham maksud al-quran..rugi..

aku nak share cara yg aku wat ngan nayli..kami actually xde tmpt specific time nak wat activity..kekadang kat ruang tamu, kekadang kat bilik tidur..sbb rumah aku xde play room..ruang tamu 2 lah playroom die dr kecik..bilik tido aku pon da jd mcm playroom skang sejak ade nayla..haha..tp rumah kami xbersepah, sbb aku n husband x suke rumah bersepah..then aku akan pastikan ade tafsir al-quran kat bilik tido n kat ruang tamu..so bl diperlukan, senang capai je..

utk masukkan modul al-quran dlm activity anak ada mcm2 cara..ni antara cth activity yg aku wat ngan nayli..ni activity yg aku wat mlm td..tadabbur tentang semut..
caranya korang boleh google webpage Surah.My..then search keyword "semut" nanti die akan filter ayat-al-quran dan terjemahan yg berkaitan dengan semut..



aku pilih surah al-Naml,ayat 18

(Maralah angkatan itu) hingga apabila mereka sampai ke "Waadin-Naml", berkatalah seekor semut: "Wahai sekalian semut, masuklah ke sarang kamu masing-masing, jangan Sulaiman dan tenteranya memijak serta membinasakan kamu, sedang mereka tidak menyedari".

aku bacakan ayat dlm bahasa arab, nayli baca terjemahannya..then trus kami sambung wat activity tntg semut..mlm td aku pilih utk ajar nayli tntg moforlogi dan kitaran hidup semut..

tp sebelum aku terangkn lebih detail tntg semut, kami berlakon jadi semut..aku n nayli sama2 crawling kat lantai n berlakon jd semut ..aku jd semut yg menjerit bgtau semut2 lain spy masuk dlm sarang spy xkena pijak dgn manusia..haha..melekek lekek ketawa sbb mcm lawak je kitorang jd semut..lpas da wat mcm 2, nayli da jadi happy and super excited, jadi mudahlah kerja aku nak mengajar n bercerita..hee..pandai x nak tarik minat anak..kalu x nanti nayli wat muke stone je sbb bosan..huhu

selain activity ni, aku salu cete tntg  asbabun nuzul..asbabun nuzul ni cerita kisah disebalik penurunan ayat/surah..cthnye aku cerita tentang surah al-Qariah/al Zalzalah..surah ni kan memberi gambaran tentang hari kiamat..bile hari kiamat kan gunung ganang akan meletup and so on..manusia, haiwan lari bertempiaran..jd aku wat pengukuhan dgn wat activity volcano..letak la animal kat bawah 2..sambil bercerita..


tiap minggu aku akan tanya nayli, die nak tau cerita tentang nabi apa..last time aku cerita tntg nasi Yusuf AS..aku bgtau nayli yg ada surah Yusuf dlm al-quran..


aku watkan map mapping rentetan tntg kisah Nabi Yusuf....map mapping ni bagus tau sbb berkesan mmbantu focus dan bg anak mudah faham dan ingat..ngan nayla sekali kena dgr cerita ibu die..haha..
bile time aku cete tntg nabi Yusuf bermimpi bulan,bintang dan matahari tunduk kepadanya,aku selak tafsir al-quran,surah Yusuf,ayat 4..

"Wahai ayahku!Aku bermimpi melihat sebelas bintang dan matahari serta bulan,Aku melihat mereka tunduk memberi hormat kepada kepadaku"

aku suruh nayli baca terjemahannya da aku eloberatekn..die excited sbb ngk aku lukis kat white board 2..gigih weh aku melukis nak bg anak excited..haha..tp btol la, bl aku lukis, nayli lg mudah ingat..mayb sbb nayli jenis visual..

Selain 2, masa wat experiment science pon boleh relatekan dgn al-quran..tentang hujan, blh belajar tentang water cycle..boleh belajar tentang density..cth eksperimen: mixing oil and water..minyak air air xblh bercampur..bile letak air dlm bekas, then tuangkan minyak..minyak akan terapung di atas..air pula berada di bawah..then blh reflexkan dgn kehidupan kita..cthnye halal dan haram x blh bercampur, terangkn tntg dosa pahala..haa..bestkn belajar dgn al-quran?? mcm2 ada..

2 je la yg blh aku share hari ni..nak wat lesson plan utk activity mlm ni plak..;)..walaupon kekadang lesson plan da wat, tp blk uma da kepenatan, trus tertido..huhu..biasala kan..nama pon manusia, bukan robot..itu lah dilemma ibu bekerja..kalau boleh mcm2 nak wat ngan anak2, tp terbatas sbb masa x cukup..its ok, Allah kn ada..Allah akan permudahkan segala urusan kt kalu kt sentiasa ingat kat Dia..;)masa yg sikit pon blh jd byk dgn izin Nya..




1 comment:

  1. amazing!!! sy pon kagum la, bukan nayli je..adeh, gigih nye awk..dh la pndi lukis.. rasa mcm jauh sgt sy dgn awk.haha.rjn melayan anak menimba ilmu.

    ReplyDelete

trima kasih kerana meninggalkan jejak..=)