Wednesday, June 25, 2014

Kursus Mengajar Mental Aritmetic kpd Anak

Assalamualaikum..

Sabtu lepas,21/6 aku berkesempatan menghadiri Kursus Mengajar Mental Arithmetic kpd anak di rumah anjuran Islamic Parenting Network..syukur sgt sbb dpt pegi..dr awal thn aku nak g tp x berkesemptn..asyik ade hal je..da lame aku beli e-book nye..aku da start ajar nayli gune flash card abacus since awal thn ritu..kne bg anak familiar with kedudukn manik dulu baru blh start ajar mental arithmetik..dulu aku da penah cete kat sini 







Ini la kak lina,ibu kpd darwisy & darwisya..yg anak2 die menghafal quran di awal usia 2..kalu sesiape yg follow blog die mesti tau..sgt2 salute kat kak lina ni..

Okeh..meh aku crite serba sedikit tntg mental arithmetik n kursus yg aku hadiri ni..memule mesti la kena tau ape itu mental arithmetik..

"Mental Arithmetik merupakan satu kaedah pengiraan yg melibatkn (+,-,x,/) dimana para pelajar akan membayangkn pergerakan manik2 sempoa bg menyelesaikan masalah tersebut.Ia melibatkn tahap penguasaan otak kanan"

Selalunye org cina je yg salu hntar anak masuk tuisyen Mental Arithmetik ni..aku pon da survey byk tmpt sbb nk hntr nayli..sumenye cina yg ajar n kalu ade pon kat taska2 cina..hmm..x berminat la pule kn nk hntr nayli ke taska cina..sehingga la aku tau IPN ade jual ebook n wat kursus utk mngajar sendri anak..syukran..cth pusat mngajar mental arithmetik yg glemar kat mlaysia ni CMA..try la google kalu nk tau..

Korang jgn slh faham antara blaja sempoa ngan mental aritmetik ye..ia adalah x sama..tetapi..sebelum kanak2 menguasai mental arithmetik,die perlulah menguasai basic abacus dulu..

Byk kebaikan mengajar anak mental arithmetik ni..blh baca kat entry lama aku..yg aku nk cete hr ni pasal penguasaan otak kanan..mesti pernah dgr kn pasal right brain,antara right brain educator yg glemer adalah Glen Doman and Makoto Sichida..kalu sape yg salu bace blog aku..kalu prasan la kn aku penah cete pasal right brain ni..ala,mcm aku ajar nayli gune flash card dot 2..ape yg aku ajar nayli byk yg berkaitan pasal right brain..xgeti aku nak terangkan..haha

Ok..otak kt ada 2 bahagian..kiri dan kanan..

Left Brain Function - Analytical though,Logic, Languange, Scientific and Mathematic

Right Brain Function- Holistic thought, Imagination, Creativity , Art and Music

Mesej yg akan diterima oleh otak semasa pengajaran Mental Arithmetik adalah spt ini



Kalu bdk yg xde thp penguasaan otak kanan..cth ko sebut 87..yg terdetik kat pemikiran die adalah bentuk nombor 87 tu..tp kalu bdk yg right brain function die active,die akan imagine jumlah manik 2..sbb 2 adalah perlu utk menyeimbangkn penggunaan otak kiri dan otak kanan..2 yg kalu korang perasan sebok aku tunjuk kat nayli flash card dot 2..kjap aku ajar math gune kaedah glen doman,kjap kaedah shichida..hee..bkn ape..utk seimbangkn pengunaan otak kiri n kanan nayli la n aku nak bl aku sebut number,nayli x imagine bentuk number 2..tp jumlah dot yg ada..eh jap..paham ke aku cete? Haha..xpela kalu x phm..biar aku je syok sendri..huhu

Kalu korang hntr anak kat pusat mental arithmetik..anak korang perlu menghafal 34 formula..tp dgn gune kaedah yg diajar kat IPN ni..anak x perlu menghafal formula 2..sbb bl da fhm kaedah, pengiraan mnjadi sgt2 mudah..

Masa kursus 2..ktrg blaja asas sempoa then wat latihan mengira..pas2 kne test tau nak ngk kepantasan menggira gune abacus..bl ibubapa da fhm baru la mudah ajar anak..aku rase kalu dulu mak aku hntr blaja bende ni mesti aku jd terer gile math..eh tp walaupn xblaja bende ni, SPM aku ttp dpt A1 tau..hihi.krik..krikk

Kenapa aku pergi kursus ni????

Ok..snang je jwpn aku..aku rase lbh better aku yg ajar sendri nayli dr aku hntr tuisyen..utk kanak2 mengusai Mental Arithmetik ni memerlukan kebih kurang 2 thn tau..2 pn ikut la tahap anak ko mcm mane..kalu hntr tuisyen,sbulan RM 150..2 thn da RM 3600..2 pn xpasti lg anak leh menguasai ke x..hee..bek aku g kursus RM 150..lg puas hati..lgpon mengajarnye hanyalah sminggu skali..xkn xblh kn?

tp semua ni perlu dilakukan secara konsisten ye utk mndptkn hasil yg memberangsangkn..jgn pule baru ajar sminggu, ingat anak blh pandai trus ye..pengalaman org yg anaknye teror mental arithmetik pon amek mase 2 thn tau..eh jap, lupe nka bgtau macam amne nak tau yg anak kt da menguasai mental arithmentik ni..haaa...mudah je ..bl anak ko blh wat operasi pengiraan without gunakan abacus..maksudnye hanye menggunakan otak shaja..die akan imagine manik abacus 2 dlm otak die aje..

kalu ade yg minat nak join kursus2 anjuran IPN ni..g la usha2 kat www.islamicparentingnetwork.net..tp rasenye mcm da xde kursus mental arithmetik ni utk this year..thn ni dorang da wat 3x da..xtau la kalu permintaan tinggi, mane tau dorang wat lg..

nak soh aku ajar dlm blog??..errkkkkk...xblh la..kne ddk face 2 face..bagi sesape yg ddk kat seremban nak hntar anak tuisyen ngan aku blh la ti..haha..=P

k..da~ JazakAllahukhair

3 comments:

  1. Info yang sgt bagus...Fyza bukak kelas la pulak..

    ReplyDelete
  2. terbaik!!!
    terima kasih Puan sudi berkongsi info ni.

    ReplyDelete

trima kasih kerana meninggalkan jejak..=)