Friday, February 12, 2016

Review: Freemie Collection Cups

Assalamualaikum..hye..aku da start keje da dr hari rabu  10/2..lemaunye g keje stelah 4 bln ddk uma..huhu..hari ni aku nak review pasal freemie collection cups..bg ibu yg bekerja dan bersemangat utk menyusukan baby secara exclusive..ni antara gadget yg perlu ibu2 ada selain breast pump..actually kalu xde freemie ni pon xpe, cumenye dengan adanya freemie ni, keje kt jd lebih mudah..xperlu lg terkejar2 nak mengepam masa kat opis..ye la,bl kat opis kekadang kt xde masa nak mengepam bl byk sgt keje..malah bg yg selalu kluar meeting n kena drive kete sendri pon xde masalh da dgn adanya freemie ni..

eh jap..mesti korang tertanye2..ape kebendenye freemie ni??? okeh, meh aku share skit..freemie ni adalh collection cup yg korang boleh letakkan kat bra saja..boleh mengepam scare hands free..just sambungkan tube dr pump korang ke freemie cups..


ada beberapa jenis pump yg boleh connect ngan freemie ni like Spectra,Medela,Avent,Malish.,etc..ala,senang cete apa2 pump yg menggunakan tube blh gunakan freemie ni..mcm aku gune kan rumble tuff..kalu korang blom ada pump, blh je beli freedom breastpump yg mmg khas utk freemie ni ..aku beli freemie ni dgn harga RM 319 kat lelong.com..kalu korang gune Spectra M1, murah skit blh dpt RM 280 sbb ada accessories yg spectra M1 da ada..nanti korang kne sambungkan ngan accessories mcm dlm gambar bwh ni,,nmpk x tube 2..bende 2 la yg akan sambungkan antara freemie cups ngan breast pump..yg benda bulat kat tube tu namanya barrier/backflow..utk elakkan susu yg di pam  drp masuk ke dlm freemie tubing 2..


ni aku ngah mengepam sambil drive..gunakan power bank..mudahkan sbb blh pump kat mana2 je tanpa ada excuse..just masukkn freemie cup kat dlm bra and sambung freemie tubing dengan breast pump..salunye kt akan mengepam gunekan corong pump kan..so tgn mmg kne pegang je corong 2..melainkan korang pakai medela free style..freemie cup ni blh menmpung susu hasil pump sebanyak 8 oz pd setiap cup..byk kn..kalu corong pump bese 2 pon just 5 oz je..

aku da gune sminggu da freemie cups ni..ada la beberapa advantage dan disadvantage..

Advantages :

boleh mengepam hands free smbil wat keje, sambil drive..seswai utk ibu yg mmg salu bzy manjang kat opis and sgt seswai bg yg payah nak cr tempat mengepam..mcm aku, surau jauh..so aku just mengepam kat workstation aku je..xde org perasan pon aku ngah mengepam..blh gak mengepam sambil jalan, lg 1, watnye masa ko mengepam bos ko panggil ke, just cabut tube yg attach kat freemie 2, n g la jumpe bos korang..hee..but make sure pakai tudung menutup dada or cover dgn selendang..nanti kang terjojol plak mata bos ko ngk breast pamela anderson ko 2..haha ;P..kalu bos ko laki la..

Disadvantages :

Freemie cups ni agak besar..bile da letak kat bra, breast korang akan kelihatan seperti Pamela Anderson..haha..mcm aku, aku pakai tudung menutup dada, so org x perasan la kebesaran breast aku ni..haha..xpon, gunakan selendang or nursing cover utk cover dada korang..

Problem yg paling besar pada aku bl pakai freemie ni, lpas pump,breast aku x kosong sepenuhnye dan hasil susu pon x sebanyak time gune corong biasa..biasanye aku just pump 10 minit dan dpt hasil susu lebih kurang 10 oz utk kedua belah breast..tp dgn freemie ni aku kne pump slame 20 minit dan hasil pon agak kurang dan x konsistent..ni hasil pump aku sbyk 3 sesi semalam dgn menggunakn freemie time kat opis..yg aku pelik, aku pump gune freemie slama 20 minit, dpt hasil dlm 8 oz, tp breast aku x kosong, and dlm masa sejam breast aku da full balik n mengeras..haish..xkan aku nak mengepam every hour??  x senang ddk tau aku tahan sakit denyut2..


mcm hari ni plak sikit je hasil pump aku, sesi pagi td just dpt 6 oz and breast mmg rasa x kosong, tp acaner nak bg kosong yek..problem btol..aku penah pump gune freemie ni dpt hasil dlm 6 oz..pas2 x kosong breast, aku pump smule gune corong pump biasa, dpt lebih kurang 10 oz tau..agaknye gune freemie ni menyebabkan breast cepat penuh susu ke..xtau la org lain mcm mana..kalu ada yg gune blh la share ngan aku ti..

wat masa ni aku blom ada solution..sbb aku x bape selesa bl pump gune freemie tp breast rase x kosong..and xsampai 2 jam breast aku da penuh gile..tp sbb aku malas nak g surau utk pump gune corong 2..lantakkan je la dulu..hasil pump ok la, tp ketidakselesaan 2 xde solution wat masa ni..hmm..mcm skang ni, td aku baru lpas mengepam kol 1.30 pm, now kol 3.30pm, breast aku da ngeras n full...ok la, nak berfreemie jap sblm aku kne bengkak susu..

ok lg 1, saje nak share..smlm hasil perahan aku utk dijadikan stock adalah sebanyak 70 oz..


selalu paling byk pon sehari aku dpt 50 oz je..smlm smpi 70 oz..i is terperanjat ok..deep freezer n freezer mmg da x muat da sbb stock aku da ade 2000+ oz skang..kazen aku still x amek lg stock ebm , so mmg da kepenuhan deep freezer n freezer bese.. mayb esok aku terpakse wat mandi susu kot certain stock ebm yg ada, sbb nak masukkn stock yg baru..wuu..ok bye!






7 comments:

  1. so far sy lagi sesuai pakai freemie ni..dulu pakai corong 2-3 oz je untuk setiap sesi dua2 breast...skarang alhamdulillah dpt la 5-6 oz skali pam

    ReplyDelete
  2. Salam sis beli kat lelong.com jenis yg mana ek sbb ada banyak harga.. sy pakai rumble tuff mcm sis jgk kene ada accessories freemie tambahan ke?

    ReplyDelete
  3. wslm..sy amek yg tulis complete set..kalu beli yg complete set xyah da beli accessories tambahn..bese kalu yg murah 2 xde anti-backflow..

    ReplyDelete
  4. As salam sis..sori ye sye terjah blog sis ni...huhu..nk try gune freemie ni..sye pn gune rumble tuff..byk nk tnye sis ni..leh x bg emel seng nk berhubung...hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm..ni email sy..miszhafiza@gmail.com

      Delete
  5. Banyaknya susu. Mcm mana nk banyakkn susu. Selalu pam atau perah sejam dpt 3oz je 😥

    ReplyDelete
  6. ala murahnya freemie sis..sy tgh cari jgk freemie tp klu bole nk la murah cm sis pun ok..pump dh ade pakai malish freemie je xde lg tgok cm mudah je

    ReplyDelete

trima kasih kerana meninggalkan jejak..=)