Sunday, October 26, 2014

Mcm mane nak ajar anak membaca

Assalamualaikum..kalu aku nk cete pasal cara nk ajar anak mmbaca ade x org nk bace??? Hee..kalu x suke,klik je la button pangkah kat atas tuh..hihi..aku mmg excited je bab2 ni..disebabkan ade yg tanye mcm mane cara nk ajar anak mmbaca n mengenal huruf..aku wat la entry ni trus..pd yg email aku ,yg tanye kat fb n blog, aku jwb kat cni je ye...

As u know,nayli skang da 2thn 10bln..alhamdulillah nayli da blh mmbaca skit2..aku da penah cete dlm entry2 yg lpas mcm mane aku ajar nayli since baby..nak ajar anak ni kne istiqamah...sabar and jgn give up bl kt ngk anak kt mcm x berminat..bese la budak2..mmg mainnye yg byk..da namenye pon budakkn..ok, kali ni aku nak share cara nak ajar anak yg ngah mmbesar mcm baya2 nayli 2..budak2 mcm ni bkn jenis yg ko blh suruh ddk atas kerusi, ngadap buku..kalu anak ko mcm 2, mmg aku tabik spring la..syabas bette! anak aku jgn harap la, paling lame pon nk ddk 5-10minit..so, imagine mcm mane nak mngajar?? haa..kne ada cara tau nak ajar bdk2 ni..bkn hentam keromo je, ti x jln..kt yg penat and strrrreeeesssss sbb anak xmo dgr.....grrrrrr..hihi.....

aku kongsikn ape yg aku rase bagus..ni hanyalah review dr diri aku,tp x smestinye ape yg aku rase bagus ni bagus pd org lain, dan lg 1, penerimaan setiap kanak2 adalah berbeza..jadi sbagai parent, jgn la stress bl ko ajar anak, tp ko rase anak ko xphm2, x ingat2 huruf, don worry k..deal? budak2 suke bermain kn?

Tp b4 2 nk ckp skit..aku ni sbenanye support play based education..aku xbape stuju parents yg terlalu strict on education especially utk bdk bwh 5 thn..bdk umur bwh 5 thn ni kt kne rangsang fizikal dan mental die dgn aktiviti2 yg seswai..aku so far mmg try seimbangkn ape yg aku wat utk nayli..okey,lets start to play....hee..

aku start ajar nayli dgn flash card..sejak umur 4 bln..tp selain flash card, byk lg cara lain yg blh kt gune..kalu kt start ajar anak flash card dr baby, mmg senang, sbb time 2 die bkn nye gerak2 pon, terbaring je ngk, tp bl da besar ni, cer aku flashkn card 2, die wat dekkkkkk je..pergh, kerek seyh..ngk pon jeling2 je..haha..itu sudah biase..pas2 ade plak mak2 yg jenis cpt give up..nah amek ko flash card! ddk la ko dlm kotak 2 diam2! haha..k meh aku nak share cara ajar anak membaca selain gune kaedah flash card words yg berulang ulang..

cara pertama ::::::::::

aku strongly suggest xyah la ajar anak kenal ABC..aku suggest ko trus ajar anak huruf phonics..tp dont worry, kalu ko da terajar anak ABC, xpe.. bl anak ko sebut nama huruf 2, ko wat dunno je..wat x tau je..ko sebut je bunyi huruf 2..tp b4 ajar anak, ko sendri kne la tau sebutan phonics 2..but don worry..blaja sendri je mcm aku..aku blaja sendri je,, lpas 2 baru la g kursus2 yg ade..

meh aku suggest korang beli cd lagu phonics ni..ni cth yg aku ada..xpon blh je cari cd phonics keluaran mana2..

1. Phonics Junction for Little Muslim
2. Cory Cat -Keluaran ReadNetwork (Read Easy)
3. Abu Ada Ayam - Keluaran ReadNetwork (Bacalah Anakku)



bagi anak2 dgr..kompem budak akan suke..budak kn suke nyanyi..dlm mase yg same ti mulut dorang akan terbiase ngan sebutan bunyi 2..kt ajar basic sebutan bunyi dulu..CD ni beli skali ngan flashcards,,so sambil anak nyanyi, blh la ko tunjuk2 skali huruf 2..korang boleh pilih nak ajar bm or bi lu, actually lebih kurang je sebutan die, ade la beberapa huruf yg berbeza..so far nayli ok, die dpt differentiate antara bm n bi, tp bese la budak, kadang2 keliru gak, but its ok..ngah blaja lg kn..nayli kekdang duduk sorang die menyanyi lagu phonics ni..

"Allah makes Apple, a , a , a,Allah makes Apple a, a, a,.
a is the sound of A"

pas2 ade 1 mase 2 die nyanyi "nenek makan nayli, n, n, n.., nenek makan nayli, n, n, n"
padahal lirik asal die, "nini nangis nangis, n, n, n, nini nangis nagis, n, n, n"

sukati die je tukar lirik, tp nmpak x?? walaupon tukar lirik, tp tujuan die nak sebut bunyi "n" tu berjaya..bunyi die betol..nmpak x sel2 otak budak sedang berhubung, walaupon lupe lirik, die ubah jd lirik lain, sah nayli blh masuk jgn lupe lirik ni..hahaha..2 namanye kreatif dan inovatif..kalu ko nak tau, byk lagi lirik lain yg die ubah sbb die lupe, tp lirik yg diubah 2 seswai ..impress aku ngan budak ni kekadang..


cara kedua ::::::::::

selain 2, aku gak ade gune application free kat internet..www.starfall.com..kat c2 ko blh blaja sebutan bunyi phonics..ko b;h belajar skali sambil ajar anak..aku suke gune application ni..kalu aku buka starfall ni, nayli men sendri je, die kawal sendri mouse, click ape yg die suke..main maksud aku 2, die blaja membaca ikut dlm application ni la..try la, mane tau anak ko berminat..then, aku rase ade lg application lain yg lebih kurang mcm ni, try la cari..actually application ni kne jadi ahli utk access mcm2 lg, tp yg basic2 2 die bg free je..well..sape x suke bende free kn..:p





cara ketiga ::::::::::

ajar menggunakan kaedah "Kinethic Learning Style" ataupon lebih dikenali sbg "Latihan Asosiasi"..

cthnye ko nak perkenal bunyi "a"..so ko buat la aksi mcm terkena bende panas sambil sebut "aaaaaaaa, panasnye"

nak perkenal bunyi "i", buat aksi geli sambil menggeletek bhgn pinggang or bdn anak, sambil sebut "iiiiiii' gelinya....

bile anak da geti sebut bunyi 2,  ko leh la tunjuk huruf 2..anak akan jd mudah ingat, bl ko tunjuk huruf "a", ko wat la gaya mcm kene panas 2, ti anak ko mesti ingat, kalu kne bende panas die akan ckp "aaaaaaa, panasnya"..dlm mase yg same die tau sebutan "a" 2..paham x?? aku nak terangkn pon da terbelit belit ni..huhu..

kalu ko beli set bacalah anakku, die ade ajar camne nak wat cara ni..


cara keempat ::::::::::

ajak anak main playdoh..anak sape suke main playdoh angkat tgn!!! nayli suke, tp malang maknye ni x suke, so aku jarang main playdoh ngan die, laki aku yg salu layan die..k, sambil2 men playdoh 2, ko wat la bentuk A, B C etc..pas2 sambil perkenalkan bunyi huruf 2...aku cari gambar nayli wat huruf gune playdoh x jumpe plak..yg ade gambar nayli wat huruf hijaiyah je..tp kekdahnye tetap same..sambil buat smbil sebut bunyi huruf 2..ok? 




cara kelima ::::::::::

ajak anak sort magnetic letters..ini agar anak fokus on how letters are alike, ape berbezaan setiap huruf and bentuk huruf 2..sambil 2 blh la skali wat activity susun huruf by color, ikut bentuk huruf..mcm lagi la activity yg blh kt wat smabil2 nak ajar anak knal huruf 2..

gambar bawah ni mase nayli 2thn..kalu anak yg baru nak blaja, xyah la wat ayat susah, mcm nayli mase ni die da blh bace byk words, yg panjang2 mcm drinking water..naylikn da blh membaca b4 knal huruf sbb gune kaedah flashcard, kaedah repetition..mase die 2 thn baru aku concentrate on phonics..alhamdulillah, cpt je die absorb ape yg diajar tanpa confuse..


ok..bile anak da menguasai sebutan bunyi,,mudah la keje korang ti..just tinggal nak ajar cara menggabungkan bunyi je..yg paling penting..mesti kenal nama huruf dgn kaedah menyebut bunyi..bukan ajar nama huruf like A B C ..ok?

bile da blh sebut bunyi..korang blh la start ajar membaca..dorang x perlu mengeja da..hanye menggabungkan bunyi like..c..a..t..cat,  a..n..i..ani..

aku cadangkan gune kan flashcard huruf je kalu anak start ajar membaca, sbb budak2 besenye x suke gune buku..kalu x nak beli flashcard, wat sendri je..size ikut keselesaan masing2..besar boleh, kecik pon blh..just gabungkan tiap huruf jadikan perkataan..kata pon baru nak ajar anak mmbaca je..so perlulah pilih word yg mudah2 saje..jgn la bg yg boombastic, pening anak ko nak paham ti..tunjuk tiap huruf and suruh anak bunyikn huruf 2, then gabungkn.. m..a..t..mat..



pada kwn2 yg bertanye 2, hope korang paham la eh, aku ni x bape pandai nak explain, xpon, korang try study lu cara nak bunyikan huruf gune kaedah phonics..bl da tau sebut ti, korang akan dpt rentak nak ajar anak korang..sbb kne make sure sebutan bunyi korang betol baru blh ajar anak..nak mudah, beli je cd lagu 2, bg anak nyanyi..k..daaaa...

4 comments:

  1. thanks dear..sangat membantu dan berinformasi ;-)

    ReplyDelete
  2. owh.. mean kena beli cd tu dlu la ye... uhhuuh aku ni tak berapa nak fhm sangat... rasa macam susah je.. anak aku tu, br ajar sikit, dah lompat2..

    ReplyDelete
  3. Kalu xnk beli cd pon..bg ngk kat you tube pon blh ..pas2 download je..bdk2 bese la ..tp blh bg die dgr skali ngan adik die..lg snang..xyah ajar 2x..skali harung..huhu

    ReplyDelete

trima kasih kerana meninggalkan jejak..=)