Thursday, November 7, 2013

Nayli blajar Action Words

Kali ni nak kongsi plak games yg nayli suke main wat mase ni..xdela games sgt pong..mcm bese cara aku mengajar nayli..~play n learn with fun~..ade ke name mcm 2 sbenanye? Lantakkn la,tibai aje perkataan yg seswai..heee

Bl aku blk keje,cpt2 nayli tarik tgn aku or ayah die soh amekkn kotak "Action Words" ni..die nak main..




Set action words ni utk memperkenalkn verbs in an easy and fun way..nayli kn da byk word yg die da boleh baca..da lebih 100+ words..b4 ni aku just kenalkan kat die simple word like eat,wave,kick,clap..now,aku da ajar die verb like eating,waving,clapping..cara aku ajar nayli,aku akan tunjukkn word,then sebut sambil buat perbuatan 2..cth kalu eating aku wat gaya makan,talking aku wat gaya cakap kat hp..xpon kalu laki aku ngah mkn,aku bagitau nayli.."ayah is eating"..

Budak lg cepat paham..xpon kalu ade gambar,aku akan tunjuk kat nayli smbil ckp like "the baby is crying"..mmg terbukti bdk cpt paham..sbb minggu lpas nayli wat main hp ,then ade gambar baby mnangis,dlm flash card android ..trus nayli tunjuk kat aku.."ibu..baby crying"..aku tanye nayli smule,"why the baby crying?"..tau ape nayli jawb??.."she's hurt"..eh eh..nayli da pandai wat ayat la..die gak da pandai gune ayat "this is.."..yg aku impress skit ngan nayli,ritu die jumpe adik susuan die,die ajar adik die tau!!! "Sumaiyah,this is giraffe.."..haha..pas2 tiru gaya aku mngajar die..kahkah..bijak2..pas2 siap tunjuk die pandai mengire,ambik sempoa then counting..sabo je la..

Eh,berbalik smule pada games Action Words" yg nayli suke main 2..kalu anak korang da pandai membace,beli la games ni..walaupn suggestion for 4yrs above..dlm ni ade 24 verbs..die ala2 puzzle..bdk kne match kn words n picture..nayli da knal a few verbs melalui gambar n die boleh bace words 2..







Ngk gambo nayli match kn word n picture..itu die wat sendri tau..memule aku sebut clapping,so die cr gambar bdk tgh clapping,pas2 aku letak few words,soh die pilih word clapping..then die cantumkn puzzle..dlm gambo kat atas 2,sume nayli pilih sendri,n btol sume jwpn die..proud of you nayli..:)

Tp kalu anak x geti membaca lg pon boleh main games ni..sbb dlm masa yg sama boleh ajar anak membaca n mengenal perbuatan..xsmestinye nak anak pandai membace korang kne gune flash card or buku set membaca..mcm2 cara boleh gune..be creative ok..mcm aku,yg wajib ajar kat nayli flash card word tiap hari 10 perkataan(incldg new words)..pas2 aku bg die set flashcard yg die da pandai baca b4 ni..die wat main sendri..die baca sendri..2 aktiviti die sendri,mcm ulangkaji die la..die akan recall smule word yg die da tau..tp aku xpakse..kalu die bosan die cmpak aje,die cr la prmainan lain..huhu..



Flash card ni aku just print kat manila card yg A4 paper..ade jual kat kedai..so 1 A4 tu blh dpt 4 words..print n potong je..aku xdela nak wat lawa2,sbb yg ni utk nayli wat main je..akukn mngajar die gune powerpoint kat laptop..jgn kedekut nk bg anak main ngan flash card,sbb mase dorang wat main 2 la dorang lg ingat perkataan yg dorang da blaja b4 ni..kalu die koyakkn,buat la baru,ape susahkn?sbb 2 aku print kat kertas murah aje..

Ok..skang otak aku sentiase berpk ape lg aktiviti yg nak wat ngan si nayli ni??kekadang jd ketandusan idea sbb aku rase la mcm nayli da teradvance skit utk umur mcm die..em..xpe,aku akan gali lg..hee
Published with Blogger-droid v2.0.9

6 comments:

  1. hehehehe gud gud.rajin ibuu perah otak.rara baru nk ajar sket sket.hehe

    ReplyDelete
  2. action word tu u beli kat mana.. i suka mende tu... huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. lin, i beli kat Sinaran Bookstore..kat sremban..xsure kat bookstore lain ade x..Keluaran Creatives..nayli pon suke men kad ni..

      Delete
  3. bagusnya cara awk ngajar anak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy pon still try in error..anak 1st kn..:)

      Delete

trima kasih kerana meninggalkan jejak..=)