Tuesday, February 25, 2014

Homemade Cheese Cream Cracker

Mlm td aku rajen bangat. .blk keje,mandi solat sume..trus smangat nak wat biskut utk nayli..sbb kesian bdk kecik 2..xnk mkn nasi..nk mkn mcm yg org tue mkn..aku xbape gemar die mkn biskut2 yg beli kat kedai 2..so..amek inisiatif buatkn biskut utk die 1 telap..

Ni gambo before masuk oven..




Ni gambo yg da dlm telap..ready to eat!!



Fuhh..berpeluh nk siapkn biskut ni tau..ngan nayli menggalak kacau aku..xgeti ddk diam..excited terlebih nayli 2..

Ni bahan2 yg diperlukan uth wat Cheese Cream Cracker ni..

1. 1 cwn unsalted butter - suhu bilik
2. 3 cwn tepung -aku gune unbleached flour
3. 1/2 cwn cheese disagat - aku gune jname beqa
4. 3/4 sudu garam
5. 4 sudu besar susu segar
6. 2 sudu besar gula - aku guna brown sugar, nk lg elok gune organic sugar
7. 2 sudu bijan - resepi asal ltk bijan..aku x ltk pn..

Cara:

1. Satukan butter, cheese, gula, garam & susu..uli hingga sebati..kemudian aku masukkn dlm freeze lbh kurang stengah jam - 1 jam..ini utk mnghasilkn biskut yg crunchy..

2. Keluarkn doh & canai..taburkn tepung spy doh x mlekat lekat..

3. Canai doh setebal 1/2 cm..pas2 tekap n bentukkn..jgn wat tebal..nipis lg sedap..aku gune penekap teddy bear je..

4. Pas2 susun dlm dulang ..panaskn oven suhu 180 ( api atas bwh) bakar slame 15- 10 minit .. bergantung pd oven masing2 ye..mcm oven aku..just gune suhu 150, bakar dlm 10 minit je..

Resepi ni seswai utk bdk 2 thn ke atas ye..sbb ade gune gula n garam..tp kalu jorang jenis xkisah,balun aje..hihi..

Rase die mmg lbh kurang cream cracker g2..tp aku buat ade tebal ade nipis..tebal muak skit..nipis baru crunchy..ti next time buat yg nipis2 plak la..resepi ni aku amek dr blog aininizainal.com..xleh link..sbb gune fon..

Da...
posted from Bloggeroid

6 comments:

  1. rapuh tak dear? teringin nak buatkan tu harris

    ReplyDelete
  2. Kalu tebal rapuh skit..xkeras..n yg pnting xsepah sgt kalu mkn..

    ReplyDelete
  3. wah , mcm best je sis..

    kena try ni ..thanks for resepi.

    feel free visit my blog:

    http://ummienaufal.blogspot.com/

    ReplyDelete
  4. texture cmne sis?i penah buatkan my baby die isap2 pastu bila dh lembik spi tercekik kt tekak..takut dh nk bg..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalu wat tebal die rapuh, kalu nipis crunchy..tp ni seswai utk umur 2thn ke atas..kalu kecik lg takut tercekik..

      Delete

trima kasih kerana meninggalkan jejak..=)